Home
 1. Gemeentegrond kopen voor uw bedrijf? - 5 essentiële vragen beantwoord

  blog23 april 2024

  Gemeentegrond kopen voor uw bedrijf? - 5 essentiële vragen beantwoord

  Van plan om makkelijk grond van een gemeente te kopen voor het uitbreiden van uw bedrijf? Laat dat ‘makkelijk’ dan maar weg. Want om te beginnen is grond schaars, vraagt een traject met een gemeente specialismen die u waarschijnlijk niet in huis heeft, én zijn er een hoop specifieke vragen die u op korte termijn moet beantwoorden. Voor een gemeente maar ook zeker voor uzelf. Passen uw groeiambities op het beschikbare kavel? En wat gaat het u als ondernemer kosten om uw bedrijf opnieuw te huisvesten? Want waar bent u precies aan toe als u op grond van de gemeente wil bouwen? Lees hier de 5 meest gestelde vragen.

 2. Natuurinclusieve daktuin van Virgo Aalsmeer - Ontwerp en realisatie door Heembouw

  blog3 april 2024

  Hoe de bouw de natuur kan helpen!

  "Regelgeving voor natuurinclusief bouwen is nauwelijks aanwezig."
  Rinus Verhey, als directeur verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van bedrijfsruimten bij Heembouw, ziet graag dat het belang van de natuur zwaarder gaat wegen in de bouw. In onze podcast
  Hoe de bouw de natuur kan helpen! gaat Rinus in gesprek met Hagar Roijackers, gedeputeerde van Noord-Brabant en ambassadeur van een groene leefomgeving, en Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel. Samen buigen ze zich over de vraag hoe de bouw de natuur kan helpen, verder dan alleen bouwen met de natuur. Het gesprek onthult scherpere ambities waar de natuur baat bij heeft, en biedt een intrigerende kijk op de toekomst van de bouwsector.
   

 3. Duurzame warehouses: tijd voor de next step

  blog3 maart 2024

  Duurzame warehouses: tijd voor de next step

  Duurzaamheid wint steeds meer terrein in het ontwerp van warehouses. Bijna alle nieuwbouw logistieke centra tenminste een BREEAM label voor ontwerp en realisatie. Ongeveer een kwart van de gecertificeerde centra scoort zelfs op het hoogste niveau (outstanding). LED verlichting is inmiddels normaal, we bouwen luchtdicht en alle daken zijn tenminste voorbereid op de plaatsing van zonnepanelen. Maar nu is het tijd voor de next step. Bij Heembouw zeggen we: “Duurzaamheid betekent verantwoordelijkheid nemen voor je omgeving”, en dat gaat verder dan het nemen van energetische maatregelen.

 4. Blog 'Maak natuur niet langer een sluitpost in je bouwproject' door Heembouw

  blog21 februari 2024

  Maak natuur geen sluitpost in je bouwproject!

  Natuur in onze omgeving verbetert concentratie en creativiteit, versnelt herstel van patiënten en vermindert stress. Maar hoe integreren we deze waarde in onze bouwprojecten? In de eerste aflevering van de Heembouw Podcast spreekt Léon Heddes met twee experts over dit onderwerp. Coert Zachariasse, CEO van Delta Development, deelt zijn ervaring in het ontwikkelen van groene projecten, terwijl Mark Bode van de Rebel Group de waarde van natuur berekent op basis van maatschappelijke, ecologische en economische factoren.

   

 5. Natuurinclusief ontwerpen en bouwen | Dé transitieopgave van nu |

  blog13 november 2023

  Natuurinclusief ontwerpen en bouwen | Dé transitieopgave van nu |

  Natuurontwikkeling is cruciaal voor een gezonde omgeving, biodiversiteit en ons klimaat. De gebouwde omgeving zet dit eens te meer op scherp. Vaak lijkt het één het ander echter uit te sluiten: natuur en gebouw lijken elkaar maar moeilijk te vinden. De druk op ruimte in Nederland is zo groot dat het samenspel tussen beide onvermijdelijk is. Vanuit die urgentie blijken er vervolgens nog eens hele verrassende nieuwe gebieden te ontstaan.

 6. Paris Proof kantoor Heembouw in Berkel en Rodenrijs

  blog2 november 2023

  Kantoor Berkel als proeftuin | De weg naar Paris Proof

  In 2018 ontdekten we dat ons kantoor in Rotterdam te klein werd voor ons groeiende team. We begonnen onze zoektocht naar een nieuwe locatie, met één duidelijk doel voor ogen: een uiterst duurzaam kantoor creëren. Een plek waar onze medewerkers met meer energie naar huis zouden gaan als waarmee ze ’s ochtends gekomen zijn. Een plek die niet alleen goed is voor ons, maar ook voor de omgeving. Al met al een kantoor met positieve impact.

 7. Caroline klopper, architect bij Heembouw
 8. Creëer in vier stappen draagvlak voor fijne leefbare wijken
 9. Textaafoam, industriële groothandel in Tilburg
 10. Parametrisch ontwerpen bij Heembouw: wat zijn de ontwikkelingen?

  blog3 november 2022

  Parametrisch ontwerpen bij Heembouw: wat zijn de ontwikkelingen?

  Heembouw is een innovatieve organisatie. We zijn altijd op zoek naar de beste oplossing voor onze klanten en kijken daarbij nadrukkelijk ook naar nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo is een multi-disciplinair team dedicated aan de slag om parametrisch ontwerpen binnen Heembouw verder te ontwikkelen. Het doel is om in 2025 op alle projecten parametrisch ontwerpen toe te passen. De eerste mijlpaal op weg daar naartoe, is de realisatie van een volledig parametrisch ontworpen distributiecentrum. Achter de schermen ontwikkelt het developersteam een platform, om een virtueel distributiecentrum parametrisch te kunnen genereren. Gert-Jan van Lubeek, procesleider van het developersteam, vertelt waar het team mee bezig is, wat er tot nu toe gerealiseerd is en wat de volgende stappen zijn. 

 11. Gevel nieuw hoofdkantoor NVM is parametrisch ontworpen door Heembouw

  blog6 september 2022

  Met deze vernieuwende manier van ontwerpen gaan we onze klanten ontzettend blij maken

  Parametrisch ontwerpen is één van de innovaties waar Heembouw stevig op inzet. Ik geloof in deze vernieuwende manier van ontwerpen en de voordelen die het onze klanten brengt. Een multi disciplinair team van Heembouw en Heembouw Architecten is dedicated aan de slag om parametrisch ontwerpen binnen Heembouw verder te ontwikkelen, zodat we uiteindelijk in 2025 bij alle projecten van Heembouw parametrisch ontwerpen toepassen. In de weg daar naar toe houden we u via blogs op de hoogte van de stappen die we zetten.

 12. Impressie render Ara Almelo groenscherm door Heembouw Architecten

  blog23 juni 2022

  Parametrisch Ontwerpen met de natuur

  Heembouw zet stevig in op parametrisch ontwerpen: het automatiseren van ontwerpoplossingen op basis van ingevoerde data en ontwerpregels (scripts). Denk bijvoorbeeld aan het genereren van het best passende bouwvolume op basis van het gewenste aantal stellingen en bestemmingplan, het ontwikkelen van optimale plattegronden op basis van het aantal kantoormedewerkers of het ontwerpen van gevelopeningen die de beste daglichttoetreding of laagste energiebelasting geven

 13. NVM Utrecht Heembouw Architecten Papendorp

  blog2 juni 2022

  Nieuw kantoor? Zo wordt het betaalbaar, duurzaam, functioneel én passend bij uw DNA

  Een nieuw kantoor laten bouwen is bepaald niet iets dat u jaarlijks doet. Sterker nog, u maakt het in uw werkende leven waarschijnlijk maar één of twee keer mee. Logisch dus, dat het heel moeilijk is om van tevoren goed te weten wat u wilt. Een architectonisch ontwerp krijgen dat u aanspreekt is één ding, het moet ook functioneel zijn, passen bij het DNA van uw organisatie, uitvoerbaar zijn en binnen uw budget passen. Precies om die redenen werken wij bij Heembouw als architect en bouwer samen met onze opdrachtgevers als één team. Bij de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor van NVM komt heel mooi tot uitdrukking welke toegevoegde waarde dat heeft.

 14. Productiefabriek die Heembouw realiseerde voor Kemie

  blog16 april 2022

  Over twee jaar een nieuwe productielocatie? Kom dan nu in actie!

  Denkt u na over een investering in een nieuwe productielocatie? Dan is het belangrijk om te weten dat voordat daar de eerste productie opgestart kan worden, er minimaal twee jaar verstreken zijn. Niet omdat de bouw zo lang duurt, maar omdat u in de voorbereiding te maken krijgt met vijf factoren die belangrijk zijn voor het maken van de juiste bouwkeuzes. En die daarnaast tijd vragen om te doorgronden. Welke factoren dat zijn en hoe u daar het beste op in kunt spelen, deel ik graag met u in dit blog. 

 15. Heembouw specialist in realiseren controlled environments

  blog14 maart 2022

  Realisatie van controlled environments complex? Zo pakken wij dat aan!

  Het realiseren van controlled environments zijn projecten van grote complexiteit waar Heembouw een uniek ontwerp- en bouwproces voor hanteert. Hoe pakken wij dit aan? Belangrijk is om bij elk controlled environments project de focus te leggen op het samenbrengen van de juiste personen met ervaring en kennis en vroeg in het proces samen aan tafel te gaan, ook met de klant. Zo voorkomen we op voorhand veel communicatie- en planningsproblemen.

 16. interieur bedrijfspand Bosman Van Zaal Aalsmeer

  blog1 maart 2022

  Nieuwbouwplannen voor uw bedrijf? 5 vragen ter voorbereiding

  Heeft u met uw bedrijf in de groothandel, maak- of foodindustrie behoefte aan een nieuw pand? Bijvoorbeeld omdat uw huurcontract afloopt of omdat uw huidige pand te klein wordt? Dan heeft u vast allerlei vragen. Waar vindt u een goede locatie, hoe kunt u de nieuwbouw het beste financieren, hoe zorgt u dat het nieuwe pand uw bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt en mee kan groeien en veranderen met uw bedrijf? Ik spreek veel met bedrijven die voor een dergelijke grote beslissing staan. Met hen bespreek ik altijd 5 vragen om samen het proces en de verschillende opties te verkennen. Ik licht ze hier graag voor u toe.

 17. Nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren interieur Heembouw Architecten

  blog11 februari 2022

  Gezond en toekomstbestendig, daar gaat het om bij duurzaamheid

  Een gezonde werkomgeving is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Een duurzaam kantoor, daar heeft iedereen wel een beeld bij. Energiezuinig, is vaak het eerste wat bij mensen opkomt. Flexibel, circulair. Maar wat als je een heel energiezuinig kantoor neerzet waar de gebruikers doodongelukkig in zijn? Heb je dan een duurzaam kantoor? Voor Durk van Loon, directeur Heembouw Kantoren is het evident: een duurzaam kantoor is allereerst een gebouw dat de gezondheid en productiviteit van de gebruikers als uitgangspunt heeft. In deze week van de circulaire economie vertelt hij hoe je dat aanpakt. Met de ontwikkeling van het eigen circulaire kantoor in Berkel als leidraad.

 18. Hoe circulair wil je het hebben?

  blog10 februari 2022

  Alles circulair of een beetje: de keuze is aan u!

  Circulair ontwerpen en bouwen. Veel besproken, zeker in deze week van de circulaire economie, maar wat is het precies? Heembouw Architecten ontwikkelde de circulaire ontwerpmatrix om dit concreet te maken. Een handvat voor klanten bij de keuze voor circulaire oplossingen. In dit blog vertelt architect Vivian Wijburg van Heembouw Architecten hoe de circulaire ambities van onze klanten concreet én waar gemaakt kunnen worden. Waarbij het aan de klant is, hoe ver deze ambities gaan. Alles circulair of een beetje: Hoe circulair wil je het hebben? 

 19. Minder afval op de bouwplaats bij Heembouw in 5 stappen

  blog9 februari 2022

  Minder afval op de bouwplaats in 5 stappen

  Als Ontwerpende Bouwer zijn we van ontwikkeling en ontwerp tot en met realisatie en onderhoud op onze projecten "in the lead". Zo hebben we door de hele bouwcyclus heen positieve impact op het milieu. Een belangrijke doelstelling is om binnen twee jaar plastic bouwafval met minstens 30% te reduceren. Dit kunnen we alleen in nauwe samenwerking met onze partners. Op project DC Echt Susteren werd op deze manier maar liefst 90.000 vierkante meter folie bespaard. En ook nog eens 4.500 dozen en 200 vrachtwagenbewegingen. Raymond Plasmans (nu planontwikkelaar) speelde hierin als projectleider een belangrijke rol en vertelt in dit blog hoe hij deze besparing op afval en CO₂-uitstoot voor elkaar kreeg. 

 20. Natuurinclusief ontwerpen en bouwen als standaard?

  blog8 februari 2022

  Natuurinclusief ontwerpen en bouwen als standaard?

  Natuurinclusief ontwerpen en bouwen is een belangrijk thema in ons strategisch plan. Dit raakt meest aan onze visie: Plekken creëren waar mensen willen zijn. Als organisatie krijgen we hier heel veel energie van en we merken dat dit concept erg aanslaat in de markt. In steeds meer van onze projecten is natuurinclusief een dragend thema geworden. We zetten hier vol op in bij onze ontwerpende bouwer projecten, in samenwerking met ecologen en landschapsarchitecten. Natuurinclusief ontwerpen is goed voor de mens, de natuur en de toekomst en voegt daarmee letterlijk voor alles en iedereen waarde toe. Sr. architect Rogier Kant van Heembouw Architecten legt uit waarom natuurinclusief ontwerpen wat hem betreft de standaard zou moeten zijn. 

 21. Duurzaam bouwen: Heembouw gaat voor beter dan de norm

  blog7 februari 2022

  Duurzaam bouwen: Heembouw gaat voor beter dan de norm

  “We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én zijn oprecht gedreven het beter te doen.” Onze duurzaamheidsvisie is ons kompas. Als Ontwerpende Bouwer zijn we van ontwikkeling en ontwerp tot en met realisatie en onderhoud betrokken. Zo kunnen we door de hele bouwcyclus heen positieve impact hebben. Daarom wordt ieder Heembouw project duurzaam ontworpen en gebouwd, met een positief effect op mensen en hun leefomgeving. Hiervoor hebben we een aantal stevige doelstellingen vastgelegd, waarmee we een stuk verder gaan dan de wettelijke normering. Vanuit onze intrinsieke motivatie om het beter te doen. Benieuwd hoe? Gedurende deze week van de circulaire economie delen we met een dagelijks blog onze voorbeelden uit de praktijk. Alijd van Doorn, Directeur Heembouw Architecten en Duurzaamheid, trapt af. 

 22. Houtbouw populair? Drie redenen om er vooral níet mee aan de slag te gaan

  blog4 februari 2022

  Houtbouw populair? Drie redenen om er vooral níet mee aan de slag te gaan

  Houtbouw is hot. Dat komt in belangrijke mate doordat het zo’n duurzaam product is. Hout heeft een beperkte footprint, is licht van gewicht en heeft van nature een isolerende werking. Hout is echter ook duurder dan gebruikelijke materialen en doordat leveringen momenteel wel eens achter blijven, is bouwen met hout moeilijk te budgetteren en te plannen. Het gevolg: fikse budgetoverschrijdingen, constant veranderende planningen en opleverdata die niet gehaald worden. Bovendien: houten woningen staan bekend om hun gehorigheid en geven een veel groter risico op brand. Zomaar drie goede redenen dus, om vooral níet met hout aan de slag te gaan.
  Toch?

 23. Waarom u een architect in wil zetten in een renovatie- of onderhoudsproject

  blog27 januari 2022

  Waarom u een architect in wil zetten in een renovatie- of onderhoudsproject

  Het kan echt. Met de inzet van een architect de kwaliteit van een renovatie- en onderhoudsproject aanzienlijk verhogen door elementen toe te voegen die bijdragen aan de sociale cohesie, de natuur om ons heen, duurzaamheid en de authenticiteit van een gebouw. Als ontwerpende bouwer gaan we zelfs nog een stapje verder en halen we nog meer uit iedere architecten-euro. Hoe we dat doen, deel ik graag in dit blog. 

 24. Architect met klant bij maquette

  blog20 januari 2022

  Evalueren en anticiperen: zo wordt de bouw van uw kantoor een succes

  Een nieuw kantoor laten bouwen is iets om heel blij van te worden, alles kan worden zoals u dat wilt. Toch ziet u er misschien tegenop. Bouwprocessen verlopen immers nooit probleemloos… Wat de architect heeft bedacht blijkt bijvoorbeeld niet goed uitvoerbaar. Of disciplines volgen elkaar niet soepel op, waardoor er vertraging ontstaat. Gelukkig hoeft het zo niet te gaan. Een prettig en probleemloos bouwproces bestaat wel degelijk, dat bewijzen we bij Heembouw dagelijks. We zijn dan ook totaal anders georganiseerd dan de standaard is. Bovendien besteden we veel aandacht aan de ‘zachte’ kant van bouwen: de mensen, het team. Aan de hand van voorbeelden vertel ik u graag hoe we ook van de bouw van úw nieuwe kantoor een proces maken waar u blij van wordt.

 25. Bianca Woutersen senior werkvoorbereider bij Heembouw

  blog20 januari 2022

  Op m'n Plek | Senior Werkvoorbereider Bianca Woutersen

  Bij Heembouw werk ik aan projecten naar mijn hart. Maak mij maar wakker met de opdracht zo circulair mogelijk te renoveren. Dat iets wat verloren lijkt, met een beetje inspanning weer mooi en bruikbaar gemaakt kan worden, vind ik spannend en uitdagend. Ik heb een grote voorliefde voor het hergebruik van materialen. Het verhaal daarachter brengt een gebouw nog meer tot leven. Dat zie je hier ook bij het circulair paviljoen, waar we gewerkt hebben met authentieke ramen uit het Arsenaal in Leiden. Soms zijn materialen in hun huidige vorm niet te hergebruiken, maar dat betekent niet dat ze geen kwaliteit meer bevatten. Van oude materialen kunnen nieuwe worden gemaakt, zoals hier kozijnen zijn gemaakt van herwonnen hout. Dat soort aanpassingen, denken in alternatieven, dat maakt waarom ik hier op mijn plek zit. 

Bekijk alle artikelen