Home
 1. Creëer in vier stappen draagvlak voor fijne leefbare wijken
 2. Parametrisch ontwerpen bij Heembouw: wat zijn de ontwikkelingen?

  blogNovember 3, 2022

  Parametrisch ontwerpen bij Heembouw: wat zijn de ontwikkelingen?

  Heembouw is een innovatieve organisatie. We zijn altijd op zoek naar de beste oplossing voor onze klanten en kijken daarbij nadrukkelijk ook naar nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo is een multi-disciplinair team dedicated aan de slag om parametrisch ontwerpen binnen Heembouw verder te ontwikkelen. Het doel is om in 2025 op alle projecten parametrisch ontwerpen toe te passen. De eerste mijlpaal op weg daar naartoe, is de realisatie van een volledig parametrisch ontworpen distributiecentrum. Achter de schermen ontwikkelt het developersteam een platform, om een virtueel distributiecentrum parametrisch te kunnen genereren. Gert-Jan van Lubeek, procesleider van het developersteam, vertelt waar het team mee bezig is, wat er tot nu toe gerealiseerd is en wat de volgende stappen zijn. 

 3. Gevel nieuw hoofdkantoor NVM is parametrisch ontworpen door Heembouw

  blogSeptember 6, 2022

  Met deze vernieuwende manier van ontwerpen gaan we onze klanten ontzettend blij maken

  Parametrisch ontwerpen is één van de innovaties waar Heembouw stevig op inzet. Ik geloof in deze vernieuwende manier van ontwerpen en de voordelen die het onze klanten brengt. Een multi disciplinair team van Heembouw en Heembouw Architecten is dedicated aan de slag om parametrisch ontwerpen binnen Heembouw verder te ontwikkelen, zodat we uiteindelijk in 2025 bij alle projecten van Heembouw parametrisch ontwerpen toepassen. In de weg daar naar toe houden we u via blogs op de hoogte van de stappen die we zetten.

 4. Impressie render Ara Almelo groenscherm door Heembouw Architecten

  blogJune 23, 2022

  Parametrisch Ontwerpen met de natuur

  Heembouw zet stevig in op parametrisch ontwerpen: het automatiseren van ontwerpoplossingen op basis van ingevoerde data en ontwerpregels (scripts). Denk bijvoorbeeld aan het genereren van het best passende bouwvolume op basis van het gewenste aantal stellingen en bestemmingplan, het ontwikkelen van optimale plattegronden op basis van het aantal kantoormedewerkers of het ontwerpen van gevelopeningen die de beste daglichttoetreding of laagste energiebelasting geven

 5. Duurzame warehouses: tijd voor de next step

  blogJune 3, 2022

  Duurzame warehouses: tijd voor de next step

  Duurzaamheid wint steeds meer terrein in het ontwerp van warehouses. Als directeur Duurzaamheid en Heembouw Architecten, kan ik daar alleen maar blij om zijn. Bij de beoordeling op duurzaamheid van de LDV-100* heb ik gezien dat op energetisch gebied er veel gebeurt. Verder hebben bijna alle nieuwbouw logistieke centra tenminste een BREEAM label voor ontwerp en realisatie. Ongeveer een kwart van de gecertificeerde centra scoort zelfs op het hoogste niveau (outstanding). LED verlichting is inmiddels normaal, we bouwen luchtdicht en alle daken zijn tenminste voorbereid op de plaatsing van zonnepanelen. Maar nu is het tijd voor de next step. Bij Heembouw zeggen we: “Duurzaamheid betekent verantwoordelijkheid nemen voor je omgeving”, en dat gaat verder dan het nemen van energetische maatregelen.

 6. NVM Utrecht Heembouw Architecten Papendorp

  blogJune 2, 2022

  Nieuw kantoor? Zo wordt het betaalbaar, duurzaam, functioneel én passend bij uw DNA

  Een nieuw kantoor laten bouwen is bepaald niet iets dat u jaarlijks doet. Sterker nog, u maakt het in uw werkende leven waarschijnlijk maar één of twee keer mee. Logisch dus, dat het heel moeilijk is om van tevoren goed te weten wat u wilt. Een architectonisch ontwerp krijgen dat u aanspreekt is één ding, het moet ook functioneel zijn, passen bij het DNA van uw organisatie, uitvoerbaar zijn en binnen uw budget passen. Precies om die redenen werken wij bij Heembouw als architect en bouwer samen met onze opdrachtgevers als één team. Bij de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor van NVM komt heel mooi tot uitdrukking welke toegevoegde waarde dat heeft.

 7. Productiefabriek die Heembouw realiseerde voor Kemie

  blogApril 16, 2022

  Over twee jaar een nieuwe productielocatie? Kom dan nu in actie!

  Denkt u na over een investering in een nieuwe productielocatie? Dan is het belangrijk om te weten dat voordat daar de eerste productie opgestart kan worden, er minimaal twee jaar verstreken zijn. Niet omdat de bouw zo lang duurt, maar omdat u in de voorbereiding te maken krijgt met vijf factoren die belangrijk zijn voor het maken van de juiste bouwkeuzes. En die daarnaast tijd vragen om te doorgronden. Welke factoren dat zijn en hoe u daar het beste op in kunt spelen, deel ik graag met u in dit blog. 

 8. Wat kost een kantoor op maat?

  blogMarch 21, 2022

  Wat kost een kantoor op maat?

  Een kantoor dat past als een oude jas, een kantoor op maat dat volledig aansluit op uw wensen. Veel gebruikers hebben allemaal hun eigen ideeën en willen niet in een ‘standaard’ kantoor zitten. Nee, ze willen een kantoor dat 100% aansluit op hun wensen. Daarnaast zijn er veel bedrijven die niet alleen kantoorruimte nodig hebben, maar bijvoorbeeld ook nog andere ruimtes (R&D, training, laboratorium, cleanroom of productie). Een bestaand kantoor biedt vaak niet de mogelijkheid om dit soort specifieke ruimtes te huisvesten. Dan biedt het ontwikkelen van een kantoor op maat uitkomst. En Heembouw is volledig ingericht om deze klanten optimaal te bedienen.

 9. Heembouw specialist in realiseren controlled environments

  blogMarch 14, 2022

  Realisatie van controlled environments complex? Zo pakken wij dat aan!

  Het realiseren van controlled environments zijn projecten van grote complexiteit waar Heembouw een uniek ontwerp- en bouwproces voor hanteert. Hoe pakken wij dit aan? Belangrijk is om bij elk controlled environments project de focus te leggen op het samenbrengen van de juiste personen met ervaring en kennis en vroeg in het proces samen aan tafel te gaan, ook met de klant. Zo voorkomen we op voorhand veel communicatie- en planningsproblemen.

 10. Textaafoam, industriële groothandel in Tilburg

  blogMarch 1, 2022

  Wat kost een bedrijfspand? Concreet antwoord én 5 factoren die deze prijs bepalen

  Een bedrijfspand kost gemiddeld tussen de € 460 en € 540 per m2 voor panden vanaf 10.000 m2. Die gemiddelde prijs is gebaseerd op onze jarenlange ervaring als ontwerpende bouwer. We realiseerden de afgelopen 10 jaar zo’n 70 bedrijfspanden, de gemiddelde prijs van die bedrijfspanden kwam hierop uit. U ziet echter wel, de bandbreedte is nog groot. Wat gebeurt er met de kosten als u minder vierkante meters nodig heeft dan 10.000? En wat bepaalt of u dichter bij die € 460 per m2 komt te zitten of juist dichter bij die € 540 per m2? Hieronder zet ik voor u de 5 factoren op een rij die van invloed zijn op de kosten van uw bedrijfspand én hoe u die kosten goed in de hand houdt.

 11. interieur bedrijfspand Bosman Van Zaal Aalsmeer

  blogMarch 1, 2022

  Nieuwbouwplannen voor uw bedrijf? 5 vragen ter voorbereiding

  Heeft u met uw bedrijf in de groothandel, maak- of foodindustrie behoefte aan een nieuw pand? Bijvoorbeeld omdat uw huurcontract afloopt of omdat uw huidige pand te klein wordt? Dan heeft u vast allerlei vragen. Waar vindt u een goede locatie, hoe kunt u de nieuwbouw het beste financieren, hoe zorgt u dat het nieuwe pand uw bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt en mee kan groeien en veranderen met uw bedrijf? Ik spreek veel met bedrijven die voor een dergelijke grote beslissing staan. Met hen bespreek ik altijd 5 vragen om samen het proces en de verschillende opties te verkennen. Ik licht ze hier graag voor u toe.

 12. Nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren interieur Heembouw Architecten

  blogFebruary 11, 2022

  Gezond en toekomstbestendig, daar gaat het om bij duurzaamheid

  Een gezonde werkomgeving is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Een duurzaam kantoor, daar heeft iedereen wel een beeld bij. Energiezuinig, is vaak het eerste wat bij mensen opkomt. Flexibel, circulair. Maar wat als je een heel energiezuinig kantoor neerzet waar de gebruikers doodongelukkig in zijn? Heb je dan een duurzaam kantoor? Voor Durk van Loon, directeur Heembouw Kantoren is het evident: een duurzaam kantoor is allereerst een gebouw dat de gezondheid en productiviteit van de gebruikers als uitgangspunt heeft. In deze week van de circulaire economie vertelt hij hoe je dat aanpakt. Met de ontwikkeling van het eigen circulaire kantoor in Berkel als leidraad.

 13. Hoe circulair wil je het hebben?

  blogFebruary 10, 2022

  Alles circulair of een beetje: de keuze is aan u!

  Circulair ontwerpen en bouwen. Veel besproken, zeker in deze week van de circulaire economie, maar wat is het precies? Heembouw Architecten ontwikkelde de circulaire ontwerpmatrix om dit concreet te maken. Een handvat voor klanten bij de keuze voor circulaire oplossingen. In dit blog vertelt architect Vivian Wijburg van Heembouw Architecten hoe de circulaire ambities van onze klanten concreet én waar gemaakt kunnen worden. Waarbij het aan de klant is, hoe ver deze ambities gaan. Alles circulair of een beetje: Hoe circulair wil je het hebben? 

 14. Minder afval op de bouwplaats bij Heembouw in 5 stappen

  blogFebruary 9, 2022

  Minder afval op de bouwplaats in 5 stappen

  Als Ontwerpende Bouwer zijn we van ontwikkeling en ontwerp tot en met realisatie en onderhoud op onze projecten "in the lead". Zo hebben we door de hele bouwcyclus heen positieve impact op het milieu. Een belangrijke doelstelling is om binnen twee jaar plastic bouwafval met minstens 30% te reduceren. Dit kunnen we alleen in nauwe samenwerking met onze partners. Op project DC Echt Susteren werd op deze manier maar liefst 90.000 vierkante meter folie bespaard. En ook nog eens 4.500 dozen en 200 vrachtwagenbewegingen. Raymond Plasmans (nu planontwikkelaar) speelde hierin als projectleider een belangrijke rol en vertelt in dit blog hoe hij deze besparing op afval en CO₂-uitstoot voor elkaar kreeg. 

 15. Natuurinclusief ontwerpen en bouwen als standaard?

  blogFebruary 8, 2022

  Natuurinclusief ontwerpen en bouwen als standaard?

  Natuurinclusief ontwerpen en bouwen is een belangrijk thema in ons strategisch plan. Dit raakt meest aan onze visie: Plekken creëren waar mensen willen zijn. Als organisatie krijgen we hier heel veel energie van en we merken dat dit concept erg aanslaat in de markt. In steeds meer van onze projecten is natuurinclusief een dragend thema geworden. We zetten hier vol op in bij onze ontwerpende bouwer projecten, in samenwerking met ecologen en landschapsarchitecten. Natuurinclusief ontwerpen is goed voor de mens, de natuur en de toekomst en voegt daarmee letterlijk voor alles en iedereen waarde toe. Sr. architect Rogier Kant van Heembouw Architecten legt uit waarom natuurinclusief ontwerpen wat hem betreft de standaard zou moeten zijn. 

 16. Duurzaam bouwen: Heembouw gaat voor beter dan de norm

  blogFebruary 7, 2022

  Duurzaam bouwen: Heembouw gaat voor beter dan de norm

  “We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én zijn oprecht gedreven het beter te doen.” Onze duurzaamheidsvisie is ons kompas. Als Ontwerpende Bouwer zijn we van ontwikkeling en ontwerp tot en met realisatie en onderhoud betrokken. Zo kunnen we door de hele bouwcyclus heen positieve impact hebben. Daarom wordt ieder Heembouw project duurzaam ontworpen en gebouwd, met een positief effect op mensen en hun leefomgeving. Hiervoor hebben we een aantal stevige doelstellingen vastgelegd, waarmee we een stuk verder gaan dan de wettelijke normering. Vanuit onze intrinsieke motivatie om het beter te doen. Benieuwd hoe? Gedurende deze week van de circulaire economie delen we met een dagelijks blog onze voorbeelden uit de praktijk. Alijd van Doorn, Directeur Heembouw Architecten en Duurzaamheid, trapt af. 

 17. Houtbouw populair? Drie redenen om er vooral níet mee aan de slag te gaan

  blogFebruary 4, 2022

  Houtbouw populair? Drie redenen om er vooral níet mee aan de slag te gaan

  Houtbouw is hot. Dat komt in belangrijke mate doordat het zo’n duurzaam product is. Hout heeft een beperkte footprint, is licht van gewicht en heeft van nature een isolerende werking. Hout is echter ook duurder dan gebruikelijke materialen en doordat leveringen momenteel wel eens achter blijven, is bouwen met hout moeilijk te budgetteren en te plannen. Het gevolg: fikse budgetoverschrijdingen, constant veranderende planningen en opleverdata die niet gehaald worden. Bovendien: houten woningen staan bekend om hun gehorigheid en geven een veel groter risico op brand. Zomaar drie goede redenen dus, om vooral níet met hout aan de slag te gaan.
  Toch?

 18. Waarom u een architect in wil zetten in een renovatie- of onderhoudsproject

  blogJanuary 27, 2022

  Waarom u een architect in wil zetten in een renovatie- of onderhoudsproject

  Het kan echt. Met de inzet van een architect de kwaliteit van een renovatie- en onderhoudsproject aanzienlijk verhogen door elementen toe te voegen die bijdragen aan de sociale cohesie, de natuur om ons heen, duurzaamheid en de authenticiteit van een gebouw. Als ontwerpende bouwer gaan we zelfs nog een stapje verder en halen we nog meer uit iedere architecten-euro. Hoe we dat doen, deel ik graag in dit blog. 

 19. Architect met klant bij maquette

  blogJanuary 20, 2022

  Evalueren en anticiperen: zo wordt de bouw van uw kantoor een succes

  Een nieuw kantoor laten bouwen is iets om heel blij van te worden, alles kan worden zoals u dat wilt. Toch ziet u er misschien tegenop. Bouwprocessen verlopen immers nooit probleemloos… Wat de architect heeft bedacht blijkt bijvoorbeeld niet goed uitvoerbaar. Of disciplines volgen elkaar niet soepel op, waardoor er vertraging ontstaat. Gelukkig hoeft het zo niet te gaan. Een prettig en probleemloos bouwproces bestaat wel degelijk, dat bewijzen we bij Heembouw dagelijks. We zijn dan ook totaal anders georganiseerd dan de standaard is. Bovendien besteden we veel aandacht aan de ‘zachte’ kant van bouwen: de mensen, het team. Aan de hand van voorbeelden vertel ik u graag hoe we ook van de bouw van úw nieuwe kantoor een proces maken waar u blij van wordt.

 20. Bianca Woutersen senior werkvoorbereider bij Heembouw

  blogJanuary 20, 2022

  Op m'n Plek | Senior Werkvoorbereider Bianca Woutersen

  Bij Heembouw werk ik aan projecten naar mijn hart. Maak mij maar wakker met de opdracht zo circulair mogelijk te renoveren. Dat iets wat verloren lijkt, met een beetje inspanning weer mooi en bruikbaar gemaakt kan worden, vind ik spannend en uitdagend. Ik heb een grote voorliefde voor het hergebruik van materialen. Het verhaal daarachter brengt een gebouw nog meer tot leven. Dat zie je hier ook bij het circulair paviljoen, waar we gewerkt hebben met authentieke ramen uit het Arsenaal in Leiden. Soms zijn materialen in hun huidige vorm niet te hergebruiken, maar dat betekent niet dat ze geen kwaliteit meer bevatten. Van oude materialen kunnen nieuwe worden gemaakt, zoals hier kozijnen zijn gemaakt van herwonnen hout. Dat soort aanpassingen, denken in alternatieven, dat maakt waarom ik hier op mijn plek zit. 

 21. Caroline Klopper, architect bij Heembouw Architecten, met haar kind, kijken bij de regenton.

  blogDecember 20, 2021

  Hoe woonwijken ecosystemen kunnen worden

  Het vitaal een leefbaar houden van wijken en buurten is een van de vier hoofddoelstellingen in de Actieagenda Wonen van branchevereniging Aedes. Daarmee vragen zij ook aandacht voor de natuur en de lokale biodiversiteit. Dit is precies waar wij bij Heembouw ook voor gaan. Ontwerpen en bouwen met de natuur: van woonwijken groene ecosystemen maken en van de stad een stadspark. Want als we blijven doen wat altijd al deden, verliezen we het groen.

 22. Nieuw kantoor bouwen: hoofdpijndossier of proces om blij van te worden?

  blogNovember 30, 2021

  Nieuw kantoor bouwen: hoofdpijndossier of proces om blij van te worden?

  Bouwen is inherent aan problemen, zeggen ze wel eens. De cijfers lijken dat te onderschrijven, faalkosten in de bouw lopen jaarlijks op tot miljarden euro’s. Als opdrachtgever zit u natuurlijk totaal niet te wachten op een bouwproces vol gedoe. Een nieuw kantoor laten bouwen is juist iets om heel blij van te worden, geen hoofdpijndossier. Dacht u tot nu toe dat een efficiënt en betrouwbaar bouwproces niet bestond, dan kan ik u bij deze vertellen dat het wél bestaat. Aan de hand van voorbeelden vertel ik u graag hoe we dat bij Heembouw doen.

Bekijk alle artikelen