1. blogJanuary 27, 2022

  Waarom u een architect in wil zetten in een renovatie- of onderhoudsproject

  Het kan echt. Met de inzet van een architect de kwaliteit van een renovatie- en onderhoudsproject aanzienlijk verhogen door elementen toe te voegen die bijdragen aan de sociale cohesie, de natuur om ons heen, duurzaamheid en de authenticiteit van een gebouw. Als ontwerpende bouwer gaan we zelfs nog een stapje verder en halen we nog meer uit iedere architecten-euro. Hoe we dat doen, deel ik graag in dit blog. 

 2. Architect met klant bij maquette

  blogJanuary 20, 2022

  Evalueren en anticiperen: zo wordt de bouw van uw kantoor een succes

  Een nieuw kantoor laten bouwen is iets om heel blij van te worden, alles kan worden zoals u dat wilt. Toch ziet u er misschien tegenop. Bouwprocessen verlopen immers nooit probleemloos… Wat de architect heeft bedacht blijkt bijvoorbeeld niet goed uitvoerbaar. Of disciplines volgen elkaar niet soepel op, waardoor er vertraging ontstaat. Gelukkig hoeft het zo niet te gaan. Een prettig en probleemloos bouwproces bestaat wel degelijk, dat bewijzen we bij Heembouw dagelijks. We zijn dan ook totaal anders georganiseerd dan de standaard is. Bovendien besteden we veel aandacht aan de ‘zachte’ kant van bouwen: de mensen, het team. Aan de hand van voorbeelden vertel ik u graag hoe we ook van de bouw van úw nieuwe kantoor een proces maken waar u blij van wordt.

 3. Bianca Woutersen senior werkvoorbereider bij Heembouw

  blogJanuary 20, 2022

  Bianca Woutersen - senior werkvoorbereider

  Bij Heembouw werk ik aan projecten naar mijn hart. Maak mij maar wakker met de opdracht zo circulair mogelijk te renoveren. Dat iets wat verloren lijkt, met een beetje inspanning weer mooi en bruikbaar gemaakt kan worden, vind ik spannend en uitdagend. Ik heb een grote voorliefde voor het hergebruik van materialen. Het verhaal daarachter brengt een gebouw nog meer tot leven. Dat zie je hier ook bij het circulair paviljoen, waar we gewerkt hebben met authentieke ramen uit het Arsenaal in Leiden. Soms zijn materialen in hun huidige vorm niet te hergebruiken, maar dat betekent niet dat ze geen kwaliteit meer bevatten. Van oude materialen kunnen nieuwe worden gemaakt, zoals hier kozijnen zijn gemaakt van herwonnen hout. Dat soort aanpassingen, denken in alternatieven, dat maakt waarom ik hier op mijn plek zit. 

 4. Caroline Klopper, architect bij Heembouw Architecten, met haar kind, kijken bij de regenton.

  blogDecember 20, 2021

  Hoe woonwijken ecosystemen kunnen worden

  Het vitaal een leefbaar houden van wijken en buurten is een van de vier hoofddoelstellingen in de Actieagenda Wonen van branchevereniging Aedes. Daarmee vragen zij ook aandacht voor de natuur en de lokale biodiversiteit. Dit is precies waar wij bij Heembouw ook voor gaan. Ontwerpen en bouwen met de natuur: van woonwijken groene ecosystemen maken en van de stad een stadspark. Want als we blijven doen wat altijd al deden, verliezen we het groen.

 5. Nieuw kantoor bouwen: hoofdpijndossier of proces om blij van te worden?

  blogNovember 30, 2021

  Nieuw kantoor bouwen: hoofdpijndossier of proces om blij van te worden?

  Bouwen is inherent aan problemen, zeggen ze wel eens. De cijfers lijken dat te onderschrijven, faalkosten in de bouw lopen jaarlijks op tot miljarden euro’s. Als opdrachtgever zit u natuurlijk totaal niet te wachten op een bouwproces vol gedoe. Een nieuw kantoor laten bouwen is juist iets om heel blij van te worden, geen hoofdpijndossier. Dacht u tot nu toe dat een efficiënt en betrouwbaar bouwproces niet bestond, dan kan ik u bij deze vertellen dat het wél bestaat. Aan de hand van voorbeelden vertel ik u graag hoe we dat bij Heembouw doen.

 6. Blog Heembouw: Hybride werken: hoe vind je als bedrijf de juiste vorm?

  blogNovember 25, 2021

  Hybride werken: hoe vind je als bedrijf de juiste vorm?

  Dat we tijdens de lockdown ineens massaal op afstand moesten gaan werken, was voor de meeste mensen en bedrijven een enorme omslag. Maar het was ook een periode waar we veel van leerden. En die ons hielp de juiste vorm te vinden voor hybride werken. Een vorm die we jammer genoeg nu even niet in praktijk kunnen brengen, nu we weer zoveel mogelijk vanuit huis werken, maar die “staat” voor straks. Graag deel ik onze ervaringen en ons proces. We kwamen erachter dat werken vanuit huis eigenlijk best efficiënt kan zijn en technisch goed georganiseerd kan worden. We weten nu echter ook: elkaar fysiek ontmoeten blijft super belangrijk. Hoe bepaal je nou de juiste mix? Hoe profiteer je van de voordelen van thuiswerken én de voordelen van werken op kantoor? Bij Heembouw kwamen we samen met collega’s tot een nieuw beleid dat wij noemen: Het nieuwe samenwerken. Hoe dat proces verliep deel ik graag in dit blog, omdat ik denk dat onze aanpak ook voor veel andere bedrijven goed werkt.

 7. parametrisch ontwerpen - beeld NVM
 8. Kantoor na corona: in 5 stappen naar een maatwerk oplossing voor uw bedrijf

  blogJuly 26, 2021

  Kantoor na corona: in 5 stappen naar een maatwerk oplossing voor uw bedrijf

  Weer naar kantoor na corona, kan het, hoe dan, willen we dat, hoe gaan we daarmee om? Oriënteert u zich ook op de mogelijkheden? Wat opvalt in de berichtgeving over dit onderwerp: oplossingen en keuzes worden vrij stellig gebracht. ‘Drie dagen thuis, twee op kantoor’. Of: ‘Thuis het geconcentreerde werk, op kantoor het teamwork’. Bedrijven die flink snijden in de vierkante meters zijn er ook. En er komen allerlei oplossingen voorbij: het anderhalvemeterkantoor is bijvoorbeeld al uitgevonden. Alsof er één zo’n soort kantoor is. Ons advies: ga niet zomaar mee in de hype. Gebruik dit unieke moment als kans om stil te staan bij de functie van uw kantoor voor uw bedrijf. Bij de betékenis van uw kantoor. Zodat u van daaruit echt een plek kunt maken waar mensen willen zijn. 

 9. Zwakke dakconstructies isoleren zónder overlast voor bewoners? Dak-over-dakrenovatie!

  blogJuly 16, 2021

  Zwakke dakconstructies isoleren zónder overlast voor bewoners? Dak-over-dakrenovatie!

  Misschien herkent u het wel uit een van uw wijken: doorgezakte daken. U kunt het meteen zien als u door zo’n straat rijdt: de daken golven. Dat kan erop duiden dat de dakconstructie in het verleden te licht is uitgevoerd. Dat zorgt voor extra uitdagingen bij het isoleren van die daken, wat 9 van de 10 keer een belangrijke ingreep is bij het verduurzamen van uw bezit. Vooral omdat ingrepen dan veel overlast veroorzaken voor bewoners. En dat terwijl u de overlast voor bewoners juist zoveel mogelijk wilt beperken. Over 248 woningen met dergelijke daken gaat het project waar ik u graag over vertel. Wij vonden namelijk een unieke oplossing die de bewoners vrijwel volledig ontziet: een prefab dak-over-dakrenovatie.

 10. Meer m2 nodig op uw huidige kantoorlocatie? Een dakopbouw kan en mag bijna overal!

  blogJuly 13, 2021

  Meer m2 nodig op uw huidige kantoorlocatie? Een dakopbouw kan en mag bijna overal!

  Bent u door de groei van uw bedrijf eigenlijk uit uw huidige kantoorgebouw gegroeid, maar wilt u liever niet verhuizen? Of bent u als belegger op zoek naar mogelijkheden om extra waarde toe te voegen aan uw gewilde kantoorlocatie in hartje stad? Wij spreken veel met bedrijven en beleggers met dit vraagstuk en vaak lopen zij vast: grondgebonden uitbreidingen zijn meestal niet mogelijk. Maar wist u al dat bij heel veel kantoorpanden uitbreiding mogelijk is door er een verdieping op te zetten? Zowel constructief als volgens bestemmingsplannen kan dit bijna altijd. Met de toenemende grond-schaarste is dit voor veel bedrijven een zeer aantrekkelijke optie. Wij verzamelden diverse vormen van data en maakten deze visueel, waardoor u in één oogopslag ziet of uw kantoorpand ook kan worden herontwikkeld ‘in de hoogte’. 

 11. Raymond Plasmans, Projectleider Heembouw Bedrijsruimten

  blogJune 22, 2021

  Verduurzamen? 5 praktische tips voor afvalscheiding en afvalreductie op de bouwplaats

  Je gelooft het misschien niet meteen, maar het afgelopen jaar lukte het ons om op één project onder andere 4.500 dozen, 90.000 vierkante meter folie en 80 vrachtwagenbewegingen te besparen. Een enorme reductie van afval en uitstoot van CO2. En dat is nog maar het begin! Bovendien: van het bouwafval dat wel nog ontstond wisten we 88% te recyclen. Het mooie is: jouw bedrijf kan dat ook. Aan de hand van onze ervaringen deel ik hier 5 praktische tips voor afvalscheiding en afvalreductie op de bouwplaats.

 12. DC Greenpark ism STELLAR Development

  blogJune 16, 2021

  Een nóg waardevoller gebouw én goed doen voor de natuur? Het kan!

  Wist u dat u met de nieuwbouw van uw distributiecentrum kunt bijdragen aan meer biodiversiteit, terwijl u daarmee tegelijkertijd de waarde van het gebouw verhoogt? Extra mooi: u creëert een duurzamer gebouw en een gezondere, prettigere en meer inspirerende omgeving voor uw medewerkers. Hoe? Door uw gebouw natuurinclusief te ontwerpen. Dat is nu nog onderscheidend, straks is het de gewoonte. Hier leest u waarom. 

 13. Heembouw plek waar mensen willen zijn

  blogJune 14, 2021

  Werkzaam in de bouw? 5 redenen om nu juist wél van baan te veranderen

  Ben jij toe aan een verandering in je carrière? Twijfel je alleen over het juiste moment? Dat is niet gek. Ergens nieuw beginnen terwijl er nog veel vanuit huis wordt werkt, wil je dat wel? Je hebt nu een vast contract en je werk is vertrouwd. Je bent er misschien wat op uitgekeken en toe aan een nieuwe uitdaging; meer verantwoordelijkheid, meer persoonlijke ontwikkeling, een betere werksfeer. Maar het is ook een onzekere tijd (geweest). Heel begrijpelijk als dit jou er nu van weerhoudt de stap te wagen. Maar wat als je wél zekerheid krijgt? Stabiliteit, nieuwe ontwikkelkansen, een fijne start? Wij geven je 5 redenen om nu juist wél van baan de veranderen en bij Heembouw te komen; bij de beste werkgever in de bouw én van Nederland!

 14. Slimm woning maakt grondgebonden wonen met tuin betaalbaar

  blogJune 9, 2021

  Woonwijk (her)ontwikkelen? Slimm maakt grondgebonden wonen met tuin betaalbaar

  Het is een van de grote uitdagingen waar we in Nederland voor staan: het woningtekort oplossen. We hebben niet alleen veel woningen nodig, we hebben ze ook snel nodig, ze moeten duurzaam zijn en ook nog eens betaalbaar. En dat terwijl de ruimte om te bouwen beperkt is, zeker als we er zo weinig mogelijk natuur en landbouwgrond voor willen opofferen. Hoogbouw lijkt een logische oplossing. Door te stapelen kunnen we meer op minder grond. Maar willen we dat? En speelt dat in op de behoefte, op de vraag? Samen met mijn collega’s boog ik mij bij Heembouw over dit vraagstuk. Trots ben ik op het resultaat, het woonconcept Slimm: een kwalitatief hoogwaardige, compacte woning, geschikt voor 1-3 persoonshuishoudens. Slimm is bijzonder, want dit woonconcept is niet alleen betaalbaar, energiezuinig, duurzaam, snel realiseerbaar en grondgebonden, het is ook altijd een maatwerkontwerp, passend bij de omgeving.

 15. interieur bedrijfspand Bosman Van Zaal Aalsmeer

  blogJune 7, 2021

  Nieuwbouwplannen voor uw bedrijf? 5 vragen ter voorbereiding

  Heeft u met uw bedrijf in de groothandel, maak- of foodindustrie behoefte aan een nieuw pand? Bijvoorbeeld omdat uw huurcontract afloopt of omdat uw huidige pand te klein wordt? Dan heeft u vast allerlei vragen. Waar vindt u een goede locatie, hoe kunt u de nieuwbouw het beste financieren, hoe zorgt u dat het nieuwe pand uw bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt en mee kan groeien en veranderen met uw bedrijf? Ik spreek veel met bedrijven die voor een dergelijke grote beslissing staan. Met hen bespreek ik altijd 5 vragen om samen het proces en de verschillende opties te verkennen. Ik licht ze hier graag voor u toe.

 16. slimm miniatuur woning van boven af

  blogJune 2, 2021

  Heembouw Houtbouw, hoe gewoon doen tot hele gave producten kan leiden

  Hout stond de afgelopen jaren in het middelpunt bij Heembouw. Wat begon als enkel het idee dat we nog veel meer met hout wilden gaan doen dan we al deden, resulteerde inmiddels in het woonconcept van een compacte, compleet van hout gemaakte eengezinswoning en volledig houten overspanningen voor bedrijfsgebouwen. De eerste projecten zijn nu in voorbereiding: we gaan 22 houten Slimm-woningen in Roelofarendsveen bouwen en starten in juni met de realisatie van DC Aalsmeer waarin een compleet houten spantconstructie wordt toegepast. En dit is nog maar het begin, want we brengen het bouwen met hout nu nóg sneller verder in ons innovatieprogramma Heembouw Next. Over wat ‘gewoon dóen’ wel niet kan opleveren.

 17. Hoe circulair wil je het hebben?

  blogMay 11, 2021

  Hoe circulair wil je het hebben?

  ”We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én we zijn oprecht gedreven om het beter te doen.” Dat is het kompas voor alle activiteiten bij Heembouw. Maar wat houdt dit nu echt in? Als ontwerpende bouwer maakt Heembouw circulair ontwerpen en bouwen concreet. In dit blog laat architect Vivian Wijburg van Heembouw Architecten zien hoe de circulaire ontwerpmatrix circulaire ambities van onze klanten concreet én waar maakt. Waarbij het aan de klant is, hoe ver deze ambities gaan. Vandaar onze vraag: Hoe circulair wil je het hebben?

 18. Textaafoam, industriële groothandel in Tilburg

  blogApril 20, 2021

  Wat kost een bedrijfspand? Concreet antwoord én 5 factoren die deze prijs bepalen

  Een bedrijfspand kost gemiddeld tussen de € 380 en € 460 per m2 voor panden vanaf 10.000 m2. Die gemiddelde prijs is gebaseerd op onze jarenlange ervaring als ontwerpende bouwer. We realiseerden de afgelopen 10 jaar zo’n 70 bedrijfspanden, de gemiddelde prijs van die bedrijfspanden kwam hierop uit. U ziet echter wel, de bandbreedte is nog groot. Wat gebeurt er met de kosten als u minder vierkante meters nodig heeft dan 10.000? En wat bepaalt of u dichter bij die € 380 per m2 komt te zitten of juist dichter bij die € 460 per m2? Hieronder zet ik voor u de 5 factoren op een rij die van invloed zijn op de kosten van uw bedrijfspand én hoe u die kosten goed in de hand houdt.

 19. Impressie van een bio-diverse daktuin door Heembouw Architecten

  blogApril 12, 2021

  Natuurinclusief ontwerpen: zo logisch eigenlijk, zou het niet de standaard moeten zijn?

  Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de bouw. Bij elke nieuwbouw en renovatie is er aandacht voor. Vaak gaat het dan vooral over de keuze voor duurzame materialen, de energievraag van het gebouw zoveel mogelijk beperken en de energie die wel nodig is duurzaam opwekken. Circulariteit, gezondheid en flexibiliteit krijgen ook steeds meer aandacht. Terecht. Hoe minder nieuwe materialen we gebruiken in de bouw, hoe minder CO2-uitstoot. En hoe beter een gebouw is voor de gebruikers en hoe makkelijker het nieuwe functies kan krijgen, hoe groter de kans dat het langer blijft staan. Waar in de branche nog minder aandacht voor is: natuurinclusief ontwerpen. Vreemd eigenlijk, want het is wel onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid en gezondheid. Natuurinclusief ontwerpen is goed voor de mens, de natuur en de toekomst en voegt daarmee letterlijk voor alles en iedereen waarde toe. Zou het niet de standaard moeten zijn? Benieuwd wat jij vindt!

Bekijk alle artikelen