Home

Parametrisch ontwerpen

Parametrisch ontwerpen bij Heembouw

Parametrisch ontwerpen

Parametrisch ontwerpen is één van de grote innovaties waar we bij Heembouw stevig op in zetten met ons Heembouw Next programma. Parametrisch ontwerpen is een geautomatiseerd proces waarbij op basis van data en relaties tussen onderdelen (deel)ontwerpen kunnen worden gegenereerd. Hiervoor wordt de rekenkracht van de computer gebruikt. Door een script te schrijven, waarbij parameters worden ingevoerd, rekent de computer vervolgens uit wat in het ontwerp met die parameters mogelijk is.

Voorbeelden

Denk bijvoorbeeld aan het genereren van het best passende bouwvolume op basis van het gewenste aantal stellingen en bestemmingplan, het ontwikkelen van optimale plattegronden op basis van het aantal kantoormedewerkers of het ontwerpen van gevelopeningen die de beste daglichttoetreding of laagste energiebelasting geven.

Voordelen

Er zijn veel voordelen aan deze manier van geautomatiseerd ontwerpen. Zo kunnen we onze klanten veel sneller en accurater inzicht geven in de mogelijkheden die passen bij hun vraagstuk, én we weten zeker dat de oplossingen die we aandragen aan belangrijke randvoorwaarden voldoen.

We kunnen onze kracht als Ontwerpende Bouwer maximaal inzetten: welke andere partij kan van de eerste kavelstudie tot de laatste schroef écht integraal ontwerpen? Daarom willen we op het gebied van Parametrisch Ontwerpen koploper worden in de markt. Met een dedicated R&D team op Parametrisch Ontwerpen werken we onder andere toe naar een volledig parametrisch ontworpen DC. Maar ook nu al passen we principes van Parametrisch Ontwerpen in onze projecten toe. Zoals bij kavelstudies, maar ook de gevel van het nieuwe hoofdkantoor voor NVM werd parametrisch ontworpen.

Toewerken naar een parametrisch ontworpen DC

Benieuwd hoe we met het developersteam toewerken naar een parametrisch ontworpen distributiecentrum? Bekijk onderstaande video. 

Parametrisch ontwerpen | Waar staat Heembouw en waar gaan we naar toe?
Parametrisch ontwerpen | Waar staat Heembouw en waar gaan we naar toe?

Waar onze menselijke capaciteiten stoppen, gaat de computer verder om het beste gebouw te maken voor onze opdrachtgever.

Vivian WijburgArchitect
Parametrisch ontwerpen jaarverslag Heembouw 2021

Download het artikel over parametrisch ontwerpen uit het Heembouw jaarverslag 2021

Download het bestand

Dat wij als ontwerpende bouwer de kennis van ontwerp en uitvoering integreren, biedt ook hier enorm veel toegevoegde waarde.

Paul Kuijt, Technisch Ontwerper