Eén van de innovaties waar we bij Heembouw sterk op inzetten, is parametrisch ontwerpen. Parametrisch ontwerpen is een geautomatiseerd proces waarbij op basis van data en relaties tussen onderdelen (deel)ontwerpen kunnen worden gegenereerd. Hiervoor wordt de rekenkracht van de computer gebruikt. Door een script te schrijven, waarbij parameters worden ingevoerd, rekent de computer vervolgens uit wat in het ontwerp met die parameters mogelijk is.

Dat Heembouw als ontwerpende bouwer de kennis van ontwerp en uitvoering integreert, is voor parametrisch ontwerpen een enorme toegevoegde waarde. We maken bij Heembouw al parametrische ontwerpen op onderdelen. Zoals bij kavelstudies, maar ook de gevel van het nieuwe hoofdkantoor voor NVM werd parametrisch ontworpen.

Waar onze menselijke capaciteiten stoppen, gaat de computer verder om het beste gebouw te maken voor onze opdrachtgever.

Vivian Wijburg, Architect

Jaren terug maakten we al de overstap van 2D naar 3D: van tekenen naar modelleren. Met parametrisch ontwerpen gaan we nu nog een stap verder. We zetten bij Heembouw flink in op de doorontwikkeling van parametrisch ontwerpen, met een dedicated team dat speciaal hiervoor is vrij gemaakt. Wat we nu doen is nog maar het begin. Er kan nog veel en veel meer. Denk bijvoorbeeld aan het maken van vormen van een gebouw voor optimaal zonlicht op zonnepanelen. Of vormen met een glazen pui waar maar een bepaald deel van de dag zonlicht op valt. Op basis van de parameters die voor onze opdrachtgevers belangrijk zijn, kunnen we allerlei varianten met elkaar vergelijken en kunnen we onze opdrachtgevers in een vroeg stadium nog sneller en completer adviseren. En dat wat we dan samen ontwerpen, kan dus ook precies zo worden gebouwd.

Dat wij als ontwerpende bouwer de kennis van ontwerp en uitvoering integreren, biedt ook hier enorm veel toegevoegde waarde.

Paul Kuijt, Technisch Ontwerper
Parametrisch ontwerpen jaarverslag Heembouw

Download ons artikel over parametrisch ontwerpen

Download het bestand