Home

Als ontwerpende bouwer wil Heembouw een positieve impact hebben op het leven van mensen en hun leefomgeving. Dit doen wij onder andere door het ontwerpen en realiseren van nul-op-de-meter woningen in onze projecten.

Een NOM-woning

Wat is NOM?

Een NOM-woning hoeft per saldo over het hele jaar genomen, geen energie meer af te nemen bij een energieleverancier. Dit gebeurt door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. De woningen hebben geen gasaansluiting, zijn volledig elektrisch en wekken evenveel energie op als bij gemiddeld gebruik en omstandigheden nodig is.

NOM woningen in Westend

De nieuwe woonwijk Westend ligt in een prachtige groene en waterrijke omgeving en biedt een grote variëteit aan woningtypes. Heembouw ontwikkelt en realiseert hier gefaseerd in totaal 240 woningen, waarvan bijna een derde nul-op-de-meter (NOM) woningen zijn. Variërend van eengezinswoningen tot appartementen en beneden-boven woningen. Heembouw Architecten maakte het ontwerp van een aantal grondgebonden NOM-woningen, woningtype Opaal. Sr. modelleur Jelmer Adema was bij de engineering van deze woningen betrokken, net als overigens bij de engineering van alle andere woningen in Westend. “Een NOM-woning vraagt om goed nadenken, in een heel vroeg stadium. Niet alles kan zomaar; voor de juiste hoeveelheid PV-panelen bijvoorbeeld moet het dak groot genoeg zijn, en moet ook de oriëntatie op de zon kloppen. De installaties zijn een stuk complexer. Een mooie uitdaging na te denken, hoe dingen slimmer kunnen.” 

“Bij woningtype Opaal wordt de installatie specifiek als materiaal toegepast”

Architect Caroline Klopper: “Voor woningtype Opaal heb ik ervoor gekozen om de installatie specifiek als materiaal toe te passen. Het hele dak en ook de uitbouw zijn voorzien van PV-panelen. De woningen zijn een mooie toevoeging aan deze wijk. Westend is echt een woonomgeving waar je wilt zijn, met veel zorg en aandacht gemaakt. Daar mogen we trots op zijn.”

NOM woningen bij project Westend Roelofarendsveen
NOM woningen bij project Westend Roelofarendsveen.