Home
Kantoor Heembouw Berkel en Rodenrijs met een MPG van 0,55 wat zeer goed scoort.
Ons circulair ontworpen kantoor in Berkel en Rodenrijs. Super duurzaam met label A++++ en een MPG van 0,55

MilieuPrestatie Gebouwen

Een van de aspecten waar we bij het ontwerpen en bouwen van duurzame panden naar kijken, is de duurzaamheid van de materialen die we gebruiken. Maar hoe weet je nou of een materiaal echt duurzaam is? Hoe vergelijk je de duurzaamheid van verschillende materialen? En kun je op dit gebied ook gebouwen met elkaar vergelijken? Hiervoor gebruiken we de MPG. De MPG is een algemeen aanvaarde standaard, die door de overheid wordt gehanteerd om de milieu-impact van materiaalgebruik in nieuwe bouwplannen vast te stellen.

MPG bij kantoor Heembouw Rotterdam door hergebruik materialen

Wat is die MPG, oftewel de MilieuPrestatie Gebouwen?

Kort samengevat geeft de MPG­score weer hoeveel milieu impact alle materialen, waar een gebouw uit is opgebouwd, samen hebben. Die milieu impact wordt uitgedrukt in schaduwkosten, per m2 gebouw. Hiervoor wordt de uitstoot van bijvoorbeeld CO2 die vrijkomt bij de productie van een materiaal, omgerekend in kosten voor het milieu, en dat zijn gewoon harde euro’s. In deze berekening wordt de hele levensduur van het materiaal meegenomen: dus de uitstoot van productie, transport (bijvoorbeeld naar de bouwplaats), montage, onderhoud (bijvoorbeeld schilderwerk), sloop en uiteindelijk afval. Kun je een product recyclen? Dan krijg je in de afvalfase weer wat geld terug.

Op de foto het interieur van het Heembouw kantoorpand in Berkel en Rodenrijs. De glazen panelen op de foto zijn geoogst uit het renovatieproject WTC Schiphol en hergebruikt in het kantoorpand van Heembouw.

Verschillende soorten materialen vergelijken

Doordat voor elk materiaal een schaduwprijs is bepaald, kun je heel gemakkelijk een vergelijking maken tussen verschillende soorten materialen, vooral in situaties waar je gezonde verstand alleen niet genoeg is.

Want wat is per saldo beter: een product dat weinig uitstoot in de productie maar niet kan worden gerecycled, of een product dat meer uitstoot in de productiefase maar later moeiteloos kan worden hergebruikt?

Vivian Wijburg, architect Heembouw Architecten
ontwerpkeuzes bij MPG

Heembouw gaat voor beter dan de norm

Als ontwerpende bouwer kunnen we - in vergelijking met andere bouwbedrijven - betere keuzes maken als het gaat om inzet van duurzame materialen. Daar hebben we een ambitieuze doelstelling voor gesteld, namelijk dat we op onze projecten een MPG realiseren die tenminste 40% lager ligt dan de wettelijke norm (peil 2021). Die is voor kantoren 1,0 en voor woningen 0,8. Er is nog geen wettelijke norm voor bedrijfsruimten, en daarvoor hanteren we de kantoren-norm van 1,0. Door al vroeg in het ontwerptraject te beginnen met de berekening kunnen we ook goed zien wat de impact is van bepaalde ontwerpkeuzes. Zo kunnen we onze ontwerpen vanaf de start al duurzamer maken door materialen te kiezen met een lage schaduwprijs. Eind 2023 zagen we dat de gemiddelde MPG-score over onze projecten maar liefst 50% onder de norm van 2021 ligt.

Hoe doen we dat dan?

Voor de meeste projecten wordt voorafgaand aan de indiening van de vergunning al een MPG-berekening gemaakt. Maar in onze ontwerpende bouwer trajecten willen we een stapje verder gaan. Door eerder in het ontwerpproces al een MPG-berekening te maken, kunnen we nog beter sturen op de milieu-impact door bijvoorbeeld andere materiaalkeuzes te maken. 

Daarbij vragen we onszelf continu de volgende 3 dingen af:

  • Is het noodzakelijk om dit materiaal toe te passen, of kunnen we ook zonder?
  • Is er een duurzamer alternatief met minder milieu-impact beschikbaar?
  • Kunnen we het zó ontwerpen dat het materiaal later makkelijk hergebruikt kan worden?
Houten SLIMM woning van Heembouw
Gebruik van hout in de houten SLIMM woning verlaagt de MPG
circulair beton

Toepassing in de praktijk

Samen met onze leveranciers en partners zetten we in op verantwoorde materiaalkeuze, en werken we aan de ontwikkeling van duurzame materialen, die we kunnen toepassen in onze projecten. Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van een circulaire betonvloer met onze partner in bedrijfsvloeren Van Berlo, die is toegepast in de nieuwbouw van DC Vomar in Alkmaar. Hetzelfde geldt voor de toepassing van circulair beton in de fundering van ons kantoorpand in Berkel en Rodenrijs, middels freement, dat met een MPG van 0,55 zeer goed scoort als het gaat om duurzaam materiaalgebruik!

Gerelateerde artikelen

  1. Nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren interieur Heembouw Architecten

    blog11 februari 2022

    Gezond en toekomstbestendig, daar gaat het om bij duurzaamheid

    Een gezonde werkomgeving is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Een duurzaam kantoor, daar heeft iedereen wel een beeld bij. Energiezuinig, is vaak het eerste wat bij mensen opkomt. Flexibel, circulair. Maar wat als je een heel energiezuinig kantoor neerzet waar de gebruikers doodongelukkig in zijn? Heb je dan een duurzaam kantoor? Voor Durk van Loon, directeur Heembouw Kantoren is het evident: een duurzaam kantoor is allereerst een gebouw dat de gezondheid en productiviteit van de gebruikers als uitgangspunt heeft. In deze week van de circulaire economie vertelt hij hoe je dat aanpakt. Met de ontwikkeling van het eigen circulaire kantoor in Berkel als leidraad.

  2. Hoe circulair wil je het hebben?

    blog10 februari 2022

    Alles circulair of een beetje: de keuze is aan u!

    Circulair ontwerpen en bouwen. Veel besproken, zeker in deze week van de circulaire economie, maar wat is het precies? Heembouw Architecten ontwikkelde de circulaire ontwerpmatrix om dit concreet te maken. Een handvat voor klanten bij de keuze voor circulaire oplossingen. In dit blog vertelt architect Vivian Wijburg van Heembouw Architecten hoe de circulaire ambities van onze klanten concreet én waar gemaakt kunnen worden. Waarbij het aan de klant is, hoe ver deze ambities gaan. Alles circulair of een beetje: Hoe circulair wil je het hebben? 

  3. Duurzaam bouwen: Heembouw gaat voor beter dan de norm

    blog7 februari 2022

    Duurzaam bouwen: Heembouw gaat voor beter dan de norm

    “We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én zijn oprecht gedreven het beter te doen.” Onze duurzaamheidsvisie is ons kompas. Als Ontwerpende Bouwer zijn we van ontwikkeling en ontwerp tot en met realisatie en onderhoud betrokken. Zo kunnen we door de hele bouwcyclus heen positieve impact hebben. Daarom wordt ieder Heembouw project duurzaam ontworpen en gebouwd, met een positief effect op mensen en hun leefomgeving. Hiervoor hebben we een aantal stevige doelstellingen vastgelegd, waarmee we een stuk verder gaan dan de wettelijke normering. Vanuit onze intrinsieke motivatie om het beter te doen. Benieuwd hoe? Gedurende deze week van de circulaire economie delen we met een dagelijks blog onze voorbeelden uit de praktijk. Alijd van Doorn, Directeur Heembouw Architecten en Duurzaamheid, trapt af.