Home
Van Berlo ontwikkelt samen met Heembouw nieuwe circulaire betonvloer

Verlagen van de Milieu prestatie Gebouwen (MPG)

Rinus Verhey, directeur Heembouw Bedrijfsruimten: “We werken bij Heembouw voor al onze gebouwen, dus niet alleen voor Wonen, met de Milieu prestatie Gebouwen (MPG). Hierin lopen we wat op de muziek vooruit. Bij bedrijfsruimten gaan we nog een stapje verder en streven we uiteindelijk naar een MPG die minstens 70% onder de MPG-norm ligt. Op dit moment halen we bij de grote DC’s al een besparing van 50%, dus we zijn goed op weg.”

In het speciale Research & Development laboratorium van Van Berlo worden testen gedaan met verschillende samenstellingen en materialen, onder diverse omstandigheden. Zo kunnen we garanderen dat er geen concessies gedaan worden als het gaat om kwaliteit. Bij het onderzoek ligt de focus op het gebruik van cement in de betonvloeren. Door alternatieven en/of minder cement te gebruiken kan de MPG van het gebouw omlaag. In een tweede leven kan dit beton vervolgens circulair worden hergebruikt. 

Betonvloeren, en dan met name portlandcement staat bekend om zijn hoge uitstoot van CO2 tijdens de productie. Daarom kijken we naar alternatieven, hoogovencement en andere cementvervangers. Naast een zorgvuldige samenstelling wordt ook de dikte van de vloer onderzocht. Want voor een dunne vloer heb je immers minder grondstoffen nodig, en is hierdoor dus duurzamer. 

De ontwikkeling van circulair beton, voor de toepassing in bedrijfsruimten, past naadloos bij de duurzaamheidsvisie van Heembouw: “Wij zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, en we zijn oprecht gedreven om het beter te doen.” Circulair bouwen is een manier om de kringloop van materialen te sluiten. Dat kan door te werken met hergebruikte materialen, door het toepassen van producten die in de toekomst weer kunnen worden geremonteerd, of door het bouwen met natuurlijke (biobased) materialen die de aarde niet uitputten.

Het circulaire pand van Heembouw Kantoren in Berkel en Rodenrijs

Een kwestie van gewoon doen

Circulair bouwen is ook een kwestie van gewoon doen. Zoals bij het circulaire kantoor van Heembouw in Berkel en Rodenrijs. Heembouw heeft tijdens de bouw van dit eigen kantoor in 2019 al de wereldwijde primeur voor de toepassing van circulair beton in de fundering. 

De stap om circulair beton naar bedrijfsruimten te brengen, zet Heembouw met Van Berlo, een belangrijke strategisch partner. Beide partijen brengen hierbij eigen expertise in, waarbij verschillende methoden zijn bekeken en mogelijkheden worden onderzocht. Glenn Verhoef, Director Sales Van Berlo: “Al ruim een jaar werken we samen met Heembouw aan deze innovatie, om zo een duurzame circulaire betonvloer te realiseren.”