Home
Nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren
Nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren

Freement is circulair beton, dat is gewonnen uit reeds bestaand beton. De Rutte Groep en New Horizon bedachten de innovatieve betonverwerkingsmethode, waarmee met een zogenaamde “smart liberator” cementsteen subtiel van betonpuin kan worden afgewreven en gedraaid waarmee het als het ware wordt ‘bevrijd’ tot herbruikbaar cement. 

Michel Baars van New Horizon: “We oogsten beton uit de sloop van gebouwen en zorgen ervoor dat niet wordt vermengd met andere materialen.Dit beton wordt behandeld op een manier waarbij we het oorspronkelijke grind, het zand en zelfs het cement opnieuw beschikbaar maken voor het maken van nieuw beton. Zo verwerken we 100% van oud beton in nieuw beton. We besparen minimaal 50% CO2 en schaarse grondstoffen.”

Voor De Rutte Groep is dit niet de eerste keer dat ze circulair beton toepassen, wel de wijze van toepassing in de fundering. 

Youri Rutte van De Rutte Groep: “Het betonpuin dat is geoogst is verwerkt in de Smart Liberator van de Rutte Groep. Met deze Smart Liberator hebben wij de originele ingrediënten (zand, grind en cement) teruggewonnen uit oud beton, en dit circulaire beton passen we nu toe op dit project. Op deze wijze is het in de wereld nog niet toegepast, een wereldprimeur dus!”

Heembouw Kantoren heeft wereldprimeur met toepassing circulair cement "freement"
Heembouw Kantoren heeft wereldprimeur met toepassing circulair cement "freement"

Het kantoor van Heembouw Kantoren is sinds begin 2020 in gebruik. Een show- en testcase van circulair ontwerpen en bouwen. 

In onderstaande video vertellen Arjan Hoogenboom, Michel Baars en Youri Rutte over de Why, How en What van de toepassing.

Video duurzaam kantoor Heembouw Rotterdam, freement, een circulair constructief beton
Freement, een circulair constructief beton