Home

Heembouw Kantoren

Circulair kantoor met werkplaats

Heembouw Kantoren Circulair kantoor met werkplaats
Status
Opgeleverd
Locatie
Berkel en Rodenrijs
Opdrachtgever
Heevas B.V.
Architect
Heembouw Architecten
Omvang
1.250 m2 kantoor en 900 m2 bedrijfshal
Gebruiker
Heembouw Kantoren
Bijzonderheden
Het project heeft de wereldprimeur met het toepassen van circulair constructiebeton (Freement). Het is een circulair ontwerp met een MPG score van 0,55, een GPR score van 8,8 en een energielabel A+++
Aantal werkplekken
49

Heembouw Kantoren wilde van haar eigen huisvesting een test- en showcase maken voor de ambities van Heembouw op het gebied van circulair en gezond bouwen. Uiteraard hebben we dit project dan ook zelf ontworpen én gerealiseerd. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte en biobased bouwmaterialen. 

De zichtlijnen naar het landschap en de impact van de bezonning op de energiehuishouding bepalen de open-dichtverhouding van de verschillende gevels. Het dak is voorzien van noorderlichtkappen. De groene gevel van de bedrijfshal heeft een positieve werking op temperatuurschommelingen in de gevel en draagt bij aan het bevorderen van de biodiversiteit van het gebiedHet exterieur en het interieur vormen samen één geheel. 

Reduce, reuse en recycle vormt de leidraad voor de vormgeving van het interieur. Er is alleen afwerking waar het echt nodig is en in dat geval zo veel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal. De markante centrale trap is gemaakt van afvalhout, net als de tafeltennistafel die uit de showroom van een winkel komt.

9

Bijna geruisloos verlopen, met een prachtig eindresultaat!

Heevas BV
Heembouw Kantoren Circulair kantoor met werkplaats
video met het verhaal achter het duurzama en circulair kantoor met werkplaats van Heembouw
Het verhaal achter het duurzaam en circulair kantoor
skip

Circulaire lampen uit Leiden

Deze lampen hebben de Leidse Breestraat meer dan 100 jaar verlicht.

Onze eigen interieurarchitecten hebben ze opgenomen in ons circulaire ontwerp.

Ze zijn opgepoetst en voorzien van Led verlichting en klaar om nog eens 100 jaar mee te gaan.

Het past goed in onze filosofie om oude materialen een nieuw leven te geven en zo min mogelijk nieuwe materialen te gebruiken.

Loading...
skip

Vijf circulaire elementen in ons nieuwe kantoor

Circulair Beton
Circulair beton, één van de vijf circulaire elementen in ons nieuwe kantoor
Circulair beton in de fundering, middels freement. Het circulair beton dat in de fundering is toegepast, kan door de Smart Liberator van De Rutte Groep worden teruggebracht naar de originele grondstoffen: zand, cement, grind. Zo wordt de circulaire betonfundering de nieuwe grondstof voor nieuw constructief beton. 
Binnenwanden en installaties
Binnenwanden en installaties, één van de vijf circulaire elementen in ons nieuwe kantoor
Alle binnenwanden zijn bij demontage te hergebruiken. Heel weinig materialen zijn op elkaar geplakt en materialen kunnen makkelijk gescheiden worden. Zo is er veel “lucht” gebouwd en geen massief blok. Alle installaties zijn in het zicht en hierdoor goed te onderhouden en in de toekomst te demonteren en recyclen. 
Houten betimmering / Sloophout / Interieur
Houten betimmering, sloophout, interieur, één van de vijf circulaire elementen in ons nieuwe kantoor
Veel materialen zowel in het interieur als exterieur zijn biosbased. Het toegepaste hout is bijvoorbeeld goed te recyclen. Voor de houten betimmeringen van de trap en vaste meubels is gebruik gemaakt van sloophout (eiken).
Meubels en inrichting
meubels en inrichting, één van de vijf circulaire elementen in ons nieuwe kantoor
De meubels zijn hergebruikt of van gerecycled materiaal gemaakt. De lampen zijn oude straatlantaarns uit leiden en de lockers komen uit het WTC Schiphol.
Glazen systeemwanden en schuifdeuren
Glazen systeemwanden en schuifdeuren, één van de vijf circulaire elementen in ons nieuwe kantoor
Uit andere projecten van Heembouw komen veel glazen systeemwanden vrij, die zijn herplaatst in ons nieuwe pand tbv vergaderruimtes of kantoorruimtes. Bij het produceren van nieuw glas komt er veel CO2 vrij. Door het opnieuw toepassen van glas zorgen we voor een flinke reductie van deze CO2-uitstoot.

Het gebouwconcept refereert aan een boomhut. Dit beeld wordt versterkt door het toepassen van natuurlijke gevelmaterialen zoals hout en beplanting. De boomhut is de plek om te werken. De ruimten eronder worden gebruikt voor formele en informele ontmoetingen.

Hung Tran, Architect Heembouw Architecten
schetsen van ons eigen Heembouw kantoor in Berkel en Rodenrijs. Een circulair kantoor met werkplaats

Circulair bouwen vereist een bepaalde mate van flexibiliteit. Je komt dingen tegen, die je niet had voorzien. Tijdens de bouw kunnen er dus nog dingen veranderen. Bij direct hergebruik heb je andere maten, andere aansluitingen, moet je op zoek naar oude profieltjes. Het vraagt flexibiliteit en improvisatievermogen. Op deze manier ontstaat een gebouw met een verhaal, een gebouw dat leeft.

Daan Fredriks, projectleider Heembouw
interieur van ons eigen Heembouw Kantoor in Berkel en Rodenrijs. Een circulair kantoor met werkplaats.

Circulair ontwerpen en bouwen is een uitdaging voor het hele team. Wij kwamen regelmatig voor vraagstukken te staan die vanuit ontwerp- én bouwperspectief bekeken opgelost moesten worden. Dat wij gewend zijn om als collega’s in een geïntegreerd ontwerp- en bouwteam samen te werken, was in dit traject dan ook een groot voordeel.

Ellen van IJzendoorn, interieurarchitect Heembouw Architecten
skip

Gebruikte lockers in de werkplaats van ons nieuwe kantoor

Als er gebruikte materialen geoogst worden, moet je van tevoren over alle details goed nadenken.

Deze lockers komen van het WTC op Schiphol

Door ze te gebruiken in onze werkplaats kregen ze een nieuwe bestemming

Project updates

    Volgend project