Home

Ontwikkeling plangebied Westend

Nieuwbouw 240 woningen in Roelofarendsveen

Ontwikkeling plangebied Westend Roelofarendsveen door Heembouw
Status
Opgeleverd
Locatie
Roelofarendsveen
Opdrachtgever
Heembouw en Kennemerland Beheer

Heembouw en Kennemerland Beheer (KB) hebben plangebied “Westend” tot woningbouwlocatie ontwikkeld. Hier is een uiterst duurzame wijk ontstaan. Gasloos, met deels nul op de meter woningen (nom) en deels zeer energie zuinige woningen (zen). Wonen in Westend betreft het gebied tussen de lintbebouwing aan het Westeinde in Roelofarendsveen en de Braassemerdreef. In totaal zijn hier ca. 240 woningen gerealiseerd. Christoph Kohl Stadtplaner Architekten uit Berlijn tekende voor het stedenbouwkundig plan, dat voorziet in veel groen. Kenmerkend voor de architectuur is de landelijke sfeer, die goed aansluit bij het idyllische polderlandschap. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout (FSC en PEFC gecertificeerd) en riet.

Ontwikkeling plangebied Westend Roelofarendsveen door Heembouw
Timelapse en drone beelden van 60 NOM appartementen voor woningcorporatie MeerWonen
9.0

Algemene ervaring is goed, proces als leidraad en goede samenwerking tot gevolg. Verwachtingen uitgewisseld en samen mooie invulling aan gegeven met mooie woningen als resultaat.

Jaap Stollenwerk, Stichting MeerWonen

Ontwerpende bouwer: woningtype Topaas en Opaal

De nieuwe woonwijk Westend aan de rand van het centrum van Roelofarendsveen, biedt een grote variëteit aan woningtypen. Heembouw Architecten ontwierp de typen Opaal en Topaas.

Het woningtype Opaal is een moderne woning die toch past in de landelijke omgeving van Westend. De buitengevel sluit met het metselwerk aan bij de uitstraling van de rest van de wijk. De intieme patio’s zijn in contrast bekleed met hout.De lage doorlopende goot accentueert de landelijke architectuur van het gehele blok, die refereert aan boerderijen en schuren. De knusse veranda’s dragen bij aan het gezellige dorpse karakter van Westend. Tegelijk is de woning uiterst modern met een dak van zonnepanelen. Deze zonnepanelen wekken energie op voor een basisbehoefte aan energie voor de bewoner. Hiermee kan dit type als NOM (Nul Op de Meter) woning worden uitgevoerd. Binnen heeft de woning drie slaapkamers en een ruime zolderverdieping. De woning heeft een bijzondere woonkeuken met extra verdiepingshoogte door de schuine kap én een directe doorloop naar de veranda. Kortom, een unieke woning in Westend.

Woningtype Topaas is de kleinste rijtjeswoning op het Middeneiland, één van de drie eilanden van Westend. Toch heeft deze woning dezelfde kwaliteiten als de woningen in de rest van de wijk. Met het bruine metselwerk, de lage doorlopende kap en een sterke ritmiek in de deur- en raamopeningen, is de vormgeving van dit woningtype een abstracte variatie op de landelijke architectuur in Westend. Deze elementen zorgen er ook voor dat het woningblok een sterke eenheid is. De woningen bieden veel kwaliteit voor een betaalbare prijs. Zo bieden de woningen niet alleen een tuin op het zuiden, maar ook een warmtepomp en zonnepanelen, waardoor de woonlasten zeer laag zijn. Met dit woningtype kan een nieuwe doelgroep van starters en jonge gezinnen aansluiten in Westend.

skip

Van

schets

Naar

gerealiseerde woning

De dakafwerking van de NOM woningen bestaat volledig uit zonnepanelen. Door de combinatie met metselwerk, het gebruik van rollagen en de lage gootlijn is er toch een duidelijke aansluiting bij het landelijke karakter van de wijk.

Caroline KlopperArchitect, Heembouw Architecten
skip

Van

schets

Naar

gerealiseerde woning

9.0

Prettige samenwerking en vlekkeloos verlopen. Het geleerde in fase I en II is goed tot uiting gekomen in fase III.

Heembouw Ontwikkeling Wonen B.V.

Project updates

    Volgend project