Heembouw’s reis van grijs naar groen: de kracht van volharding en samenwerking
Verduurzamen en bewuster omgaan met het milieu en de natuur. Of het nu gaat om een persoonlijk voornemen of een bedrijfsstrategie, de weg naar duurzaamheid gaat vaak niet zonder slag of stoot. Dat ervaren we bij Heembouw ook. Onze reis van ‘grijs naar groen’ kent de nodige uitdagingen en vraagt om doorzettingsvermogen, samenwerking en een duidelijke koers. In deze vijfdelige blogserie neemt Alijd van Doorn, directeur Duurzaamheid bij Heembouw, je mee door de verschillende fasen van onze verduurzamingsreis. In dit vierde deel belichten we de kracht van volharding en samenwerking, sleutels tot blijvende verandering in de bouwsector.
Volharding en de rol van samenwerking
In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen hoe duurzaamheid bij Heembouw begon bij intrinsieke motivatie, gevolgd door een gewortelde visie die goed past bij onze organisatie en waar wij voor staan. En nu is het een kwestie van doen. Stap voor stap. Eerst intern aan de slag om daarna vol overtuiging klanten en partners te betrekken. Daarvoor heb je volharding en soms ook een dikke huid nodig.
Het actief uitdragen van je ambities op het gebied van duurzaamheid maakt je ook kwetsbaar. Het is o zo makkelijk voor mensen om ons te wijzen op wat nog níet goed gaat. Want ja, er zit vaak spanning tussen wat we willen en de dagelijkse realiteit. Het lukt niet altijd om het in één keer goed te doen. Zo dachten wij dat door een grondwerker in te schakelen die in de buurt van ons project gevestigd was, de CO₂-uitstoot van het transport van en naar de bouwplaats beperkt zou worden. Toen bleek dat het materieel uit allerlei opslagpunten verspreid over het land moest komen, viel de milieuwinst tegen. Laten we ons hierdoor afleiden? Zeker niet. We leren ervan en kiezen ervoor de focus te leggen op wat wél goed gaat. We vieren grote en kleine successen en zijn er trots op.
We doen het samen
Een van de belangrijkste inzichten van onze reis van grijs naar groen, is dat we het niet alleen kunnen. De hele bouwketen staat aan de lat om het verschil te maken. Klanten, partners, leveranciers en producenten. We moeten het samen doen. Neem bijvoorbeeld onze ambitie om het plastic afval op de bouwplaats te reduceren. De makkelijke weg is om onze leveranciers te vragen hun plastic verpakkingsmateriaal bij aflevering van hun materialen mee terug te nemen. Missie plasticreductie geslaagd, maar dat is niet de winst waar wij naar streven. Het gaat ons juist om het creëren van bewustzijn over het gebruik van minder of minder belastend verpakkingsmateriaal. Daar is de hele keten voor nodig.
Plasticreductie
Een bezoek aan een van onze afvalverwerkers was voor ons heel leerzaam. Op onze bouwplaatsen zamelen we vier soorten plastic gescheiden in: EPS, PIR, harde kunststof en folies. Het was ronduit schokkend om te zien hoeveel plastic afval er is en verhelderend om te horen wat er nodig is voor de verdere verwerking van de verschillende soorten plastic. Dit bezoek heeft ons nog meer gemotiveerd om plastic te reduceren. We maken zelf andere keuzes, zoals de vervanging van afdekfolies door duurzamere alternatieven. We ontwerpen zoveel mogelijk met standaardmaatvoering om materiaal en dus ook de verpakking ervan te verminderen.
Duurzame keuzes
We gaan met leveranciers en hun producenten in gesprek over andere manieren van aanleveren en verpakken. Ook creëren we bewustzijn dat niet-bedrukte folies verder verwerkt kunnen worden, terwijl bedrukte folies dat (nog) niet kunnen. We omarmen duurzame keuzes die in de keten worden gemaakt. Zo levert de baksteenindustrie hun bakstenen tegenwoordig op kunststof HULO-pallets, die langer meegaan dan traditionele houten pallets en bij einde levensduur tot nieuwe pallets worden verwerkt. Deze pallets worden verpakt in een duurzamere soort folie, die door de Circulair Plastic Alliance circulair wordt verwerkt.
Door in gesprek te gaan, anderen ‘aan’zetten
Samenwerking dwing je niet af; die ontstaat door met elkaar in gesprek te gaan en te luisteren. Wat drijft onze klanten en partners? Hoe kunnen we elkaar helpen? Wat kunnen we van elkaar leren? Dit levert niet alleen mooie gesprekken en nieuwe inzichten op, maar verdiept ook relaties. We leren elkaar beter kennen. Zo ontdekten wij dat een van onze partners op innovatieve wijze bespaart op verpakkingsmateriaal door de verpakking van armaturen te gebruiken als achterhout.
Onze partners geven vaak aan dat ze blij zijn dat wij duurzaamheid bespreekbaar maken. Dat zet hen aan om er zelf ook over na te denken. Dit leidde op onze Biobased Day ertoe dat onze partners een indrukwekkende reeks gecertificeerde, schaalbare en direct toepasbare biobased materialen en producten lieten zien, die we meteen kunnen toepassen in onze projecten.
CSRD als goede stok achter de deur
Hoewel het voor een bedrijf van onze omvang pas vanaf boekjaar 2025 verplicht is, zijn we bij Heembouw al enkele jaren bezig invulling te geven aan de CSRD-richtlijnen en waar mogelijk hierover te rapporteren. Deze nieuwe Europese CSRD-wetgeving verplicht bedrijven te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens, milieu en zakelijk gedrag. Onze partners krijgen, net als wij, met deze nieuwe wetgeving te maken. Dit vormt een goede stok achter de deur om niet alleen te praten over duurzaamheid, maar het echt inzichtelijk te maken. Het motiveert de hele keten om samen aan de slag te gaan. Het vraagt veel van iedereen, maar levert tegelijkertijd veel op.
De moraal van dit verhaal is dat duurzaamheid een proces van lange adem is. Het kost tijd, gaat met kleine stapjes tegelijk, en het is goed om daarbij stil te staan en verwachtingen te managen. Mijn advies: vier de successen, ga in gesprek en betrek partners in de keten. Samen ga je misschien niet sneller, maar kom je wel verder.
Dit is het vierde blog uit een serie van vijf: Van grijs naar groen. De vijf fasen in de reis die organisaties doorlopen op weg naar een duurzame praktijk. In het volgende blog staat reflectie centraal.