Home

Naar aanleiding van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 zijn er internationale afspraken gemaakt met betrekking tot het beperken van de opwarming van de aarde. Op basis hiervan is de term Paris Proof afgesproken, waarin een maximum eis aan het gebruik van energie gesteld wordt voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen. Maar wat is dit nu en waar is het op gebaseerd?

Heembouw legt uit wat Paris Proof is

Een rekensom voor het verbruik

Er is in Parijs bepaald hoeveel duurzame energie er in 2050 opgewekt kan worden en beschikbaar is voor Nederland. Voor kantoren betekent dit dat deze om te voldoen aan Paris Proof nog maximaal 70 kWh per m² per jaar mogen verbruiken. Dit is een stuk minder dan een gemiddeld kantoor anno nu met 175 kWh per m².

Dit maximale verbruik voegt het gebruik van de gebouw gebonden installaties (verwarming, koeling etc.) en het energieverbruik van de gebruiker (laptops, schermen etc.) samen. Dit is waar Paris Proof zich onderscheidt van het energielabel en overige labels zoals BREEAM. 

Kortom anders dan met de huidige vorm van energielabels heeft besparing door gebruik ook direct invloed op de Paris Proof waarde. Gaat de verwarming ’s middags op tijd lager? Gaat alle verlichting in het weekend uit? Wordt er niet onnodig veel gekoeld? Door gebruik te maken van een Paris Proof gebouw stuur je niet alleen maar op energie-efficiëntie, maar ook op een duurzamere wereld! 

 

Bekijk hier onze handige tool waarmee je direct kan berekenen of jouw kantoor Paris Proof is.