Home

Duurzaam en circulair ontwerpen en bouwen

Duurzaam en circulair ontwerpen en bouwen

Naar ontwerpen en bouwen met een positieve impact

“We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet en zijn oprecht gedreven om het beter te doen.” Als ontwerpende bouwer zijn we van het eerste ontwerp tot realisatie en onderhoud betrokken. We kunnen daarmee een groot verschil maken. Gebouwen leggen een fors beslag op ruimte en grondstoffen. Onze invloed hierop begint al bij de ontwerpkeuzes en loopt door tot op de bouwplaats. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid, en zijn intrinsiek gemotiveerd om hierin een positieve impact te maken. Minder slecht is geen optie, we willen het juist beter doen. Zodat onze plannen waarde toevoegen en uiteindelijk meer opleveren dan dat ze vragen.

Onze omgang met grondstoffen

We kiezen bewust voor de toepassing van (circulair) materiaal en verdere reductie van afval. Dat kan door te werken met hergebruikte materialen, of natuurlijke (biobased) materialen, maar ook door het toepassen van nieuwe producten, die in de toekomst weer kunnen worden geremonteerd. Als ontwerpende bouwer kunnen wij snel schakelen tussen ontwerp, realisatie en hergebruik. Circulariteit is bij ons maatwerk, afgestemd op de specifieke klantvraag. Heembouw Architecten ontwikkelde hiervoor de ‘circulaire ontwerpmatrix’. Met deze ontwerptool maken we circulariteit voor elke klantvraag concreet. 

Ontwerpen met de natuur

We richten ons op het versterken van de lokale biodiversiteit en klimaatadaptief bouwen. De natuur in Nederland staat onder druk. Daarom kijken we bij het ontwerpen en ontwikkelen van onze projecten, hoe we meer ruimte kunnen bieden aan de natuur. Hierbij kijken we ook naar de mogelijkheden voor klimaatadaptief bouwen. Welke maatregelen kunnen we nemen voor waterberging, hittestress en groen in de stad. Maar ook een plantrijke invulling van het terrein en diervriendelijke buitenverlichting. 

Op weg naar emissie-vrij bouwen 

Omdat we van het eerste ontwerp tot realisatie en onderhoud betrokken zijn, hebben we zo invloed op alle fasen van een project. We willen naar een emissie-vrije bouwplaats en zetten in op de reductie van onze uitstoot op, van en naar de bouwplaats. Dat betekent dat we op de bouwplaats bijvoorbeeld inzetten op emissieloos materieel. Hoewel dit steeds meer beschikbaar komt, is het nog niet altijd mogelijk om op een bouwplaats volledig emissieloos te werken. Dan sturen we op het gebruik van duurzame brandstof. Op weg naar emissie-vrij ontwerpen en bouwen, heeft Heembouw een aantal jaren geleden de Malieveldverklaring getekend. 

Afvalscheiding op de bouw

Bouw- en sloopafval bestaat vooral uit puin, steen, hout, metalen, kunststoffen, papier en karton. Ruim 90% van het bouw- en sloopafval kan worden ingezet als grondstof voor nieuwe producten. Daarom wordt het afval op onze bouwplaatsen gescheiden ingezameld en afgevoerd. Beter is het natuurlijk, om de afvalstromen te verminderen. Het afval van plastic verpakkingen is een reststroom met een hoge milieu impact. We zetten ons samen met onze leveranciers in, om het plastic afval op de bouwplaats te verminderen. Lees ook de blog: Minder afval op de bouwplaats in 5 stappen.

Nul-op-de-meter

Een NOM-woning is een woning die net zoveel energie opwekt als verbruikt, door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. In woonwijk Westend ontwikkelde en realiseerde Heembouw in totaal 240 woningen, waarvan bijna een derde nul-op-de-meter (NOM) woningen zijn. Variërend van eengezinswoningen tot appartementen en beneden-boven woningen. Heembouw Architecten maakte het ontwerp voor woningtype Opaal, wat een NOM-woning is. Hiervoor is de installatie als materiaal toegepast en zijn het hele dak en ook de uitbouw voorzien van PV-panelen. 

Circulair beton als nieuwe standaard

Voor de fundering van ons circulaire en duurzame kantoor in Berkel en Rodenrijs is circulair beton gestort; dit was een wereldwijde primeur. Circulair beton wordt gewonnen uit reeds bestaand beton. Op al onze projecten kijken we hoe we de impact op het milieu kunnen verminderen. En kijken we of de fundering en vloeren gestort kunnen worden met circulair beton. Inmiddels is circulair beton steeds meer onze standaard geworden. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder beslag op schaarse grondstoffen.

Reduce, reuse en recycle

Heembouw Kantoren wilde van haar eigen huisvesting een test- en showcase maken voor de ambities van Heembouw op het gebied van circulair en gezond bouwen. Uiteraard hebben we dit project dan ook zelf ontworpen én gerealiseerd. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte en biobased bouwmaterialen. 

Reduce, reuse en recycle vormt de leidraad voor de vormgeving van het interieur. Er is alleen afwerking waar het echt nodig is en in dat geval zo veel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal. De markante centrale trap is gemaakt van afvalhout, net als de tafeltennistafel die uit de showroom van een winkel komt.

In onderstaande video lichten we het hele circulaire verhaal van ons pand toe

video Circulair kantoor van Heembouw Kantoren
Circulair kantoor van Heembouw Kantoren

Onze duurzame projecten

Blogs over duurzaamheid

  1. Natuurinclusief ontwerpen en bouwen als standaard?

    blog8 februari 2022

    Natuurinclusief ontwerpen en bouwen als standaard?

    Natuurinclusief ontwerpen en bouwen is een belangrijk thema in ons strategisch plan. Dit raakt meest aan onze visie: Plekken creëren waar mensen willen zijn. Als organisatie krijgen we hier heel veel energie van en we merken dat dit concept erg aanslaat in de markt. In steeds meer van onze projecten is natuurinclusief een dragend thema geworden. We zetten hier vol op in bij onze ontwerpende bouwer projecten, in samenwerking met ecologen en landschapsarchitecten. Natuurinclusief ontwerpen is goed voor de mens, de natuur en de toekomst en voegt daarmee letterlijk voor alles en iedereen waarde toe. Sr. architect Rogier Kant van Heembouw Architecten legt uit waarom natuurinclusief ontwerpen wat hem betreft de standaard zou moeten zijn.