Home

Duinwijk, IJmuiden

Duurzame transformatie 269 portiekwoningen voor Woningbedrijf Velsen

Heembouw verduurzaamt 269 portiekwoningen voor Woningbedrijf Velsen
Status
In uitvoering
Locatie
IJmuiden
Opdrachtgever
Woningbedrijf Velsen
Architect
Heembouw Architecten

Voor Woningbedrijf Velsen gaat Heembouw aan de slag met de verduurzaming van 269 portiekwoningen in de Duinwijk in IJmuiden. Het project ligt nabij natura2000-gebied Santpoort Noord, de bouwplaats wordt emissiearm. Na de aanpak zijn de woningen energiezuiniger en dragen een gemiddeld energielabel B. Het ontwerp is verzorgd door Heembouw Architecten.

Emissiearme bouwplaats

Het project ligt binnen 500 meter van het Natura2000-gebied Santpoort Noord. Een mooie uitdaging om hier de stikstofuitstoot van de bouwplaats te minimaliseren om de woningen te kunnen verduurzamen. Met het projectteam en onze co-makers is onderzocht welke veranderingen op de bouwplaats ons hier bij gaan helpen. Dit ligt met name bij alle werkzaamheden waar een diesel aggregaat of andere verbrandingsmotor voor gebruikt wordt. Daarnaast gaan we gebruik maken van een hub, een verzamel locatie voor de bouwmaterialen, die net buiten de milieuzone ligt, zodat we het transport van en naar de bouwplaats kunnen regelen met voertuigen die rijden op HVO diesel. Ook wordt zo de efficiëntie van de leveringen verhoogt: bij de hub worden verschillende leveringen samengevoegd tot één levering op maat. Zo minimaliseren we de hoeveelheid transportbewegingen.

Duurzaam ontwerp met een verhaal

IJmuiden is een havenstad aan de zee met vele verhalen. Het ontwerp van Heembouw Architecten is een ode aan de zeevaart, het roest van de schepen, het stuivende zand en het blinkende zonlicht. Door het toevoegen van een roestbruine accentkleur en het benadrukken van de entree(zone), plint en dakrand geven we de gebouwen een geheel nieuwe eigentijdse uitstraling. Naast het bijzondere kleurgebruik worden de kopgevels voorzien van (lokale) schippersverhalen, waardoor door heel IJmuiden het verhaal van de zeelieden te lezen is. Verder is ernaar gestreefd de footprint van de materialen zo laag mogelijk te houden, door te kiezen voor onder andere gerecyclede kozijnen.

Projectupdates

    Verduurzaming 269 portiekwoningen Velsen
    Verduurzaming 269 portiekwoningen Velsen
    Verduurzaming 269 portiekwoningen Velsen
    Verduurzaming 269 portiekwoningen Velsen

    Volgend project