Home

Historie van Heembouw

"De toekomst is geworteld in onze geschiedenis."
Verhalen vertellen over waar Heembouw vandaan komt en hoe we zijn geworden wat we nu zijn, bestendigen en versterken onze gezamenlijke cultuur. Op deze pagina vertellen we meer over de historie van Heembouw.

skip

Heembouw, door de jaren heen

1939
Historie Heembouw oprichting 1939
In 1939 werd het familiebedrijf Van Berkel (later: en zonen) opgericht in Roelofarendsveen. Kernactiviteit: het realiseren van kleine bouwwerken. In de periode na 1939 ontwikkelde Van Berkel en zonen zich tot dorpsaannemer met de focus op woningbouw.
1973
Ruud van Berkel wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
In 1973 nam Ruud van Berkel, zoon van de oprichter, het bedrijf over en wijzigde de naam in Heembouw ('heem' = huis of erf). En stelde daarmee de mensen waar het bedrijf voor werkt, centraal. Een eerste stap naar “plekken waar mensen willen zijn”.  Vanaf deze periode heeft Heembouw zich verder ontwikkeld tot de veelzijdige bouwonderneming die het nu is.
1994
1994 uitbreiding werkgebied Heembouw Bergschenhoek
Vanaf 1994 heeft Heembouw haar werkgebied regionaal uitgebreid. In de loop der jaren zijn er vestigingen verhuisd of samengevoegd. Heembouw is nu gevestigd op drie locaties. In Roelofarendsveen zijn Bedrijfsruimten West en Heembouw Wonen gehuisvest. Heembouw Kantoren is gevestigd in Berkel en Rodenrijs. En in Breda vind je Bedrijfsruimten Zuid. 
1996
oprichting Heembouw Architecten
In 1996 zette Heembouw een belangrijke stap naar het totaalaanbiederschap door de oprichting van het eigen architectenbureau Heembouw Architecten. Om onze klanten vanuit de turnkey gedachte nog beter te kunnen bedienen. Hiermee werd de basis gelegd voor ons concept “Ontwerpende Bouwer”.

1997
Historie Heembouw 1997 benoeming nieuw algemeen directeur Peter Lammertink
In 1997 krijgt Heembouw een nieuwe algemeen directeur. Peter Lammertink, sinds 1984 werkzaam bij Heembouw, volgt Ruud van Berkel op. Ruud neemt zitting in de Raad van Commissarissen. 
2004
2004 introductie Lean filosofie Lean bouwen volgens Heembouw
Heembouw staat open voor innovatie en is altijd op zoek naar manieren om onze klanten nog beter van dienst te zijn. In 2004 zijn we gestart met de introductie van Lean Bouwen volgens Heembouw, gebaseerd op de Lean-filosofie van Toyota. Een aanpak die verankerd zit in ons bedrijfsproces. Wat onder andere zorgt voor vermindering van de faalkosten en verkorting van de doorlooptijd van onze projecten. 
2019
Historie Heembouw 2019 Peter Lammertink en Léon Heddes
2019 is het jaar van ons 80-jarig bestaan. Verdeeld over het jaar, gingen we tijdens 3 evenementen met elkaar de strijd aan in de vorm van de Heembouw Games. Tijdens de grande finale op 1 november, kondigt Peter Lammertink zijn afscheid als algemeen directeur aan, een functie die hij sinds 1997 heeft vervuld. Léon Heddes neemt 1 januari 2020 het stokje over.
2022
Heembouw Beste werkgever
In 2022 en 2023 is Heembouw wederom uitgeroepen tot World-class Workplace van Nederland in de categorie bouw & infrastructuur. Eerder won Heembouw ook de titel "Beste Werkgever van Nederland". Op basis van een grootschalig onderzoek naar goed werkgeverschap, uitgevoerd in 90 landen. Ruim 1 miljoen medewerkers beoordeelden hun werkgever. De erkenning Beste werkgever van Nederland was overigens niet voor het eerst. Al twee keer eerder was Heembouw volgens Effectory ook het leukste bedrijf om voor te werken, en waren we winnaar van de Cobouw Award Beste Werkgever in de bouw.
2023
Heembouw winnaar Cobouw award
Heembouw wint de Cobouw Award 2023 en is daarmee het best presterende bouwbedrijf van Nederland. Voor ons een prachtige erkenning van onze lange termijn visie als familiebedrijf, én onze inzet op de hoogste klantwaarde en hoogste medewerkerstevredenheid. Want met super blije en tevreden klanten en medewerkers, volgen goede prestaties bijna als vanzelf.

Ruud van Berkel Award voor jong talent

In 2023 lanceerde Heembouw de Ruud van Berkel Award. Een eerbetoon aan Ruud van Berkel, die aan de wieg stond van het huidige Heembouw. Met deze award biedt Heembouw ruimte voor jong talent om een baanbrekend idee op het gebied van innovatie en of architectuur te ontwerpen en te realiseren. De eerste editie leverde ruim dertig inzendingen op. Drie inzenders wonnen een proeftuin, een unieke kans om hun idee in de praktijk te brengen, samen met Heembouw als ontwerpende bouwer. 

Lees meer

Fotografie door Aad Hoogendoorn