Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

Ontwikkeling circulair Distributiecentrum

Circulair DC

Als ontwerpende bouwer kunnen we het verschil maken. Heembouw is bezig met de ontwikkeling van een volledig circulair distributiecentrum. Hierbij bieden we de klant maximale keuzemogelijkheden. Met een multidisciplinair team van architectuur, techniek en planontwikkeling zijn drie scenario’s uitgewerkt: maximaal biobased, maximaal hergebruik en maximaal demontabel. In ons concept is onze ambitie verwerkt om het beter te doen dan de MPG (MilieuPrestatieGebouwen) van 1.0. en we zijn nu bezig met ontwikkeling van een DC met MPG van 0.48!

Voor de ontwikkeling van een circulair distributiecentrum is het o.a. van belang dat materialen hoogwaardig worden hergebruikt, dat er wordt ontworpen en gedetailleerd met als doel om het gehele pand te kunnen remonteren en dat de grondstoffen die worden toegepast afkomstig zijn van snel hernieuwbare bronnen. Ook is het belangrijk dat de informatie wordt vastgelegd in bijvoorbeeld in materialenpaspoort, zodat het remonteren gemakkelijker kan verlopen. 

Schets-circulair-DC.jpg
Schets van een circulair distributiecentrum


De circulaire economie bestaat uiteraard uit veel meer onderdelen dan alleen het materiaalgebruik. Wel is dit een belangrijk onderdeel waarin wij grote stappen kunnen zetten. Tijdens het onderzoeken zijn we erachter gekomen dat er al veel circulaire materialen op de markt zijn.

Het beste voorbeeld van een circulair materiaal is natuurlijk hout, mits dit gecertificeerd is. Op die manier weten we dat er verantwoord gekapt wordt en duurzaam bosbeheer wordt uitgevoerd. Het gebruik van hout zal voor circulariteit van dit DC van grote waarde zijn.

De komende periode gaan we hier dan ook mee aan de slag en we kijken er nu al naar uit om uiteindelijk het circulaire DC op de markt te zetten!Meer over het circulair DC is te lezen in dit blog, dat eerder verschenen is in de week van de circulaire economie in februari 2020