Home

Hydra Utrecht

Distributiecentrum met het grootste permanente insectenhotel van Europa, een vernieuwend natuurinclusief statement

Hydra Utrecht Distributiecentrum met het grootste permanente insectenhotel van Europa, een vernieuwend natuurinclusief statement
Status
Opgeleverd
Locatie
Utrecht
Opdrachtgever
STELLAR DEVELOPMENT CV
Architect
Heembouw Architecten
Investeerder
Union Investment Real Estate GmbH
Omvang
Warehouse 20.291 m2, kantoor 1.336 m2 en mezzanine van 1.580 m2

Op industrieterrein Lage Weide realiseerde Heembouw distributiecentrum Hydra Utrecht. Dit pand is ontwikkeld door STELLAR DEVELOPMENT CV (een samenwerking tussen Heembouw en Stellar Development BV) en verworven door Union Investment Real Estate GmbH. Heembouw Architecten was verantwoordelijk voor het ontwerp van Hydra Utrecht. 

De projecten van Stellar Development kenmerken zich door een sterke focus op architectuur, natuur, technologie en functionaliteit. Dit zie je terug in de sprinklertank die bij deze logistieke bestemming juist in het zicht geplaatst is en ingericht is als het grootste permanente insectenhotel van Europa, een vernieuwend natuurinclusief statement.

Door letterlijk groen (natuur) toe te voegen aan het ontwerp van het distributiecentrum en haar terrein zorg je dat het ontwerp mens én dier dient. Ook de sprinklertank, die vormgegeven is als enorm insectenhotel, draagt hieraan bij. Samen zorgt dit voor impact.

Senior Architect, Rogier Kant - Heembouw Architecten
skip

Hydra Utrecht opgeleverd

Het distributiecentrum bevindt zich op de Niels Bohrweg in Utrecht en is gemakkelijk bereikbaar vanaf de A2 en A12.

Hydra Utrecht is een modern distributiecentrum dat bestaat uit ongeveer 20.000 m2 opslagruimte, een mezzanine van ongeveer 1.500 m2 en ongeveer 1.350 m2 kantoorruimte,

Deze bestemming is opgeleverd en reeds in gebruik genomen door een huurder.

Ondertussen is de bouw van Hydra Utrecht aan de Niels Bohrweg in Utrecht afgerond en is het pand in gebruik genomen door huurder Mainfreight. Deze centraal gelegen bestemming is een ontwikkeling van STELLAR DEVELOPMENT CV, een samenwerking tussen Heembouw en Stellar Development BV. Heembouw Architecten tekende voor dit ontwerp. 

Hydra Utrecht Distributiecentrum met het grootste permanente insectenhotel van Europa, een vernieuwend natuurinclusief statement
Hydra Utrecht Distributiecentrum met het grootste permanente insectenhotel van Europa, een vernieuwend natuurinclusief statement

“Niet keurig netjes, maar een robuuste invulling met verschillende planten, struiken en bomen, zodat er een biodivers geheel ontstaat.”

Over de invulling van natuur, het groen, op de locatie is zorgvuldig nagedacht. Onderdeel zijn onder andere de groene lamellen tegen het pand, maar ook de volledige omkadering van de bestemming. Deze past bij de functie van het gebouw en aansluitend op de omgeving. Er is gekozen voor een bloemrijk grasland, niet keurig netjes, maar een robuuste invulling met verschillende planten, struiken en bomen, zodat er een biodivers geheel ontstaat. De sprinklertank wordt centraal op het terrein gepositioneerd. Door deze te verpakken met groen ontstaat er een verblijfplaats voor insecten en vogels. Zo wordt de sprinklertank juist een affiche van het plan en zorgt voor een bijzonder vernieuwende natuurinclusieve impact.

Project updates

  Download de Casestudy voor het BREEAM ontwerpcertificaat van Hydra Utrecht.

  Download de Casestudy voor het BREEAM oplevercertificaat.

  Download het bestand

  Bekijk ook de andere Stellar bestemmingen

  Natuur, architectuur, technologie en functie. Deze kenmerken een bestemming van “stellar” kwaliteit. Bekijk deze en andere bestemmingen die Stellar Development ontwikkelt in samenwerking met Heembouw en Heembouw Architecten. 

  Volgend project