Home

Molenstraat e.o.

Energetische verbetering van 75 woningen in Leiden

impressie Energetische verbetering van 75 woningen aan de molenstraat e.o. in Leiden
Status
In uitvoering
Locatie
Leiden
Opdrachtgever
De Sleutels
Architect
Heembouw Architecten

In Leiden is Heembouw Wonen voor woningcorporatie De Sleutels aan de slag met de energetische verbetering van 75 woningen. Heembouw Architecten heeft een ontwerp gemaakt, waarbij er aandacht is voor de verbetering van de leefbaarheid en het betrekken van de natuur.

Werkzaamheden

Na de werkzaamheden zullen de 75 woningen, bestaande uit 34 eengezinswoningen en 41 beneden- bovenwoningen, minder warmte verliezen. De kozijnen worden vervangen, de installaties krijgen een update en de gevel wordt gereinigd en herstelt. Door onder andere het isoleren van de vloer, de gevel en het dak zullen de bewoners een beter comfort ervaren in de woning.

Leefbaarheid en natuur

In het plan zijn verschillende voorzieningen opgenomen om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de leefbaarheid en de kwaliteit van de natuur. Alle woningen krijgen een nieuw lichtarmatuur naast de voordeur. Een aantal blinde kopgevels worden voorzien van gevelgroen en verspreid door de wijk komen verschillende permanente nestkasten voor vogels en vleermuizen. In samenspraak met bewoners worden de brede stoepen voorzien van groene perken en kijken we welke invullingen er verder mogelijk zijn om de wijk klimaatadaptief te maken.

impressie Energetische verbetering van 75 woningen in Leiden

Verbinding tussen oud en nieuw Leiden

De woningen liggen tussen ‘historisch Leiden’ en ‘Nieuw Leyden’ in. Beide wijken hebben een eigen architectuur: historisch Leiden wordt gekenmerkt door variatie in details en elementen binnen een gekaderd bouwblok. Nieuw Leyden wordt gekenmerkt door heel veel variatie in individuele woningen. De monotone blokken van de Molenstraat zijn hiertussen een vreemde verschijning. Samen met De Sleutels ontstond de ambitie om de Molenstraat meer in zijn omgeving te laten mengen; meer variatie en diepte binnen de kenmerkende blokkenarchitectuur. Bewoners krijgen dan ook inspraak in de kleur van zijn of haar eigen voordeur; zo wordt de eigen woning goed herkenbaar in hun woonblok.

9

De samenwerking met Heembouw in de voorbereiding is prettig verlopen. We vormen met elkaar één team waarbij onze bewoners niet eens merken of ze te maken hebben met een collega van Heembouw of van De Sleutels.

De Sleutels, Woningcorporatie, Leiden

Projectupdates

    Volgend project