Home

Molenstraat e.o.

Energetische verbetering van 75 woningen in Leiden

Energetische verbetering van 75 woningen in Leiden
Status
Opgeleverd
Locatie
Leiden
Opdrachtgever
De Sleutels
Architect
Heembouw Architecten

In Leiden heeft Heembouw Wonen voor woningcorporatie De Sleutels 75 woningen energetisch verbeterd. Heembouw Architecten heeft het ontwerp gemaakt, waarbij er aandacht is voor de verbetering van de leefbaarheid en het betrekken van de natuur.

Werkzaamheden

De 75 woningen, bestaande uit 34 eengezinswoningen en 41 beneden- bovenwoningen, verliezen nu minder warmte. De kozijnen zijn vervangen, de installaties hebben een update gekregen en de gevels zijn gereinigd en herstelt. Door onder andere het isoleren van de vloer, de gevel en het dak ervaren de bewoners een beter comfort in de woning.

Leefbaarheid en natuur

In het plan zijn verschillende voorzieningen opgenomen om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de leefbaarheid en de kwaliteit van de natuur. Alle woningen hebben en een nieuw lichtarmatuur naast de voordeur gekregen. Een aantal blinde kopgevels zijn voorzien van gevelgroen en verspreid door de wijk zijn verschillende permanente nestkasten voor vogels en vleermuizen geplaatst. In samenspraak met bewoners worden de brede stoepen voorzien van groene perken en kijken we welke invullingen er verder mogelijk zijn om de wijk klimaatadaptief te maken.

impressie Energetische verbetering van 75 woningen in Leiden

Verbinding tussen oud en nieuw Leiden

De woningen liggen tussen ‘historisch Leiden’ en ‘Nieuw Leyden’ in. Beide wijken hebben een eigen architectuur: historisch Leiden wordt gekenmerkt door variatie in details en elementen binnen een gekaderd bouwblok. Nieuw Leyden wordt gekenmerkt door heel veel variatie in individuele woningen. De monotone blokken van de Molenstraat waren hiertussen een vreemde verschijning. Samen met De Sleutels ontstond de ambitie om de Molenstraat meer in zijn omgeving te laten mengen; meer variatie en diepte binnen de kenmerkende blokkenarchitectuur. Bewoners kregen inspraak in de kleur van zijn of haar eigen voordeur; zo is de eigen woning goed herkenbaar in hun woonblok.

9

De samenwerking met Heembouw in de voorbereiding is prettig verlopen. We vormen met elkaar één team waarbij onze bewoners niet eens merken of ze te maken hebben met een collega van Heembouw of van De Sleutels.

De Sleutels, Woningcorporatie, Leiden

Projectupdates

    Volgend project