Home

Duurzaam ontwerp

Kantoor Heembouw Berkel en Rodenrijs

Duurzaam en circulair ontwerpen en bouwen

De bouwsector heeft door haar grote verbruik van energie en materialen grote invloed op het milieu. Heembouw is zich bewust van de impact van haar handelen op de planeet en is daardoor oprecht gedreven om het beter te doen. 

Zo zijn wij ervan overtuigd dat duurzaam en circulair ontwerpen en bouwen de toekomst heeft. We lopen graag voorop bij innovatieve toepassingen en hebben ervaring met natuurinclusieve en circulaire ontwerpprincipes, die de reinheid van gecontroleerde omgevingen niet schaden.

Natuurinclusiviteit en circulariteit

Natuurinclusief bouwen is inspelen op klimaatverandering, oftewel klimaatadaptief bouwen. Zo heeft groen in een ontwerp een waterbergend effect, biedt het een natuurlijk hitteschild, draagt het bij aan een gezonde werkomgeving en verhoogt het de vastgoedwaarde van een gebouw.

Circulariteit toepassen in een gebouw vraagt om ‘andersom ontwerpen’. Dit betekent dat er wordt ontworpen met de materialen die beschikbaar zijn, zoals gerecycled glas en hergebruikte liften of het toepassen van hergebruikte of herbruikbare materialen. Daarnaast is 'ontwerpen met een 2e of 3e leven' een mogelijkheid; het zodanig ontwerpen dat materialen in het gebouw na het eerste leven eenvoudig hergebruikt kunnen worden in een volgend gebouw. Toch is een circulair gebouw echt iets anders dan een tweedehands gebouw. We realiseren een nieuw gebouw met een nieuw kwaliteitsontwerp, waarin de milieuschade tot een minimum wordt beperkt door circulariteit toe te passen.

Circulair kantoor van Heembouw Kantoren

Circulair kantoor van Heembouw Kantoren

We hebben van ons eigen kantoor in Berkel en Rodenrijs een showcase gemaakt van duurzaam, circulair en natuurinclusief ontwerpen en bouwen. In het ontwerp is waar mogelijk gekozen voor hergebruikte en biobased materialen. Daarnaast hadden we een wereldprimeur met het toepassen van circulair constructiebeton (freement). Met dit beton is de CO2-uitstoot 50% minder dan bij regulier (nieuw) beton. Reduce, reuse en recycle geldt hierin als de rode draad van de vormgeving van het gebouw. Als resultaat hieruit, voldoet ons gebouw nu al ruimschoots aan de Paris Proof normering die geld vanaf 2050.

Loading...