Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

8 oktober 2020

Het was in de zomer van 2018 toen duidelijk werd dat we bij Heembouw op zoek ‘moesten’ naar een nieuwe kantoorlocatie. We wisten meteen; dat moet een plek worden vóór onze mensen. Een plek waar we echt trots op zijn. Als een clubhuis, een boomhut, zo zou het moeten voelen. Een plek waar je naartoe wordt getrokken en graag samenkomt. We wisten namelijk: het moet duurzaam. Niet alleen energiezuinig en circulair, maar vooral een gebouw dat de gezondheid en productiviteit van ons, de gebruikers, als uitgangspunt heeft. Dát is immers pas echt een duurzaam gebouw! Het resultaat heeft onze eigen verwachtingen overtroffen. Ons nieuwe kantoor vertelt letterlijk verhalen en mooier kan het eigenlijk niet, vinden wij.

Een duurzaam kantoor, daar heeft iedereen wel een beeld bij. Energiezuinigheid is vaak het eerste wat bij mensen opkomt. Flexibiliteit, circulariteit. Maar wat als je een heel energiezuinig kantoor neerzet waar de gebruikers doodongelukkig in zijn? Heb je dan een duurzaam kantoor? Ik denk van niet. De gebruiker zal het huurcontract opzeggen zodra het kan en nieuwe huurders vind je niet. Wie wil er nou acht uur per dag doorbrengen in een ruimte waar je niet blij van wordt? 

Een duurzaam gebouw is niet duur

Wat mij betreft is een duurzaam kantoor dan ook allereerst een gebouw dat de gezondheid en productiviteit van de gebruikers als uitgangspunt heeft. Mensen functioneren beter, zijn gezonder, blijer, het blijft langer staan, het wordt meer waard. Het is daarmee dus ook een mythe dat een duurzaam gebouw duur is. Een duurzaam gebouw is op de lange termijn juist goedkoper. En ja, een duurzaam gebouw is óók energiezuinig, flexibel en gebouwd met duurzame, circulaire materialen. Ik schreef daar eerder ook al over in mijn blog: ‘Een duurzaam kantoor is een gezonde en fijne werkomgeving’.

Tekst gaat verder na de video. Klik hier voor de video.

Onze duurzaamheidsambities écht vormgeven

Eind 2018 werd bekend dat we ons voormalige kantoorgebouw gingen verlaten. Dit was dé kans om zelf een duurzaam en gezond kantoor te realiseren. Een testcase en showcase waar we onze duurzaamheidsambities écht vorm konden geven. En omdat we ontwerpende bouwer zijn met ons eigen architectenbureau, werd onze standaard integrale aanpak een bijzondere reis met én voor onze collega’s. In dit traject waren wij alles: opdrachtgever, ontwikkelaar, architect, eindgebruiker, bouwer en gebouweigenaar. Een plek met een eigen identiteit 

Ons oude kantoor was ook een fijne plek, maar wel een gebouw met veel harde materialen zoals glas en staal. We wilden nu iets wat meer van deze tijd is: warmer, huiselijk. Een plek met een eigen identiteit en verbinding tussen het verleden, heden en de toekomst. Dat is ons uiteindelijk letterlijk gelukt.

Ieder materiaal vertelt een verhaal

Door gebruik te maken van ‘tweedehands’ bouwmaterialen vertelt ieder plekje op ons kantoor een eigen verhaal. De centrale trap is gemaakt van oude, eikenhouten planken en dat zie je, het heeft een verleden. De mooie lampen in ons werkcafé hingen vroeger als straatlantaarns op de Breestraat in Leiden. De oude kranten die nu dienen als akoestisch materiaal staan vol verhalen van vroeger. De wanden komen van een project op Schiphol waar we zelf aan werkten. Het bamboe motief past zelfs heel goed bij het riet buiten, rondom ons kantoor.

Makkelijk was dat allemaal niet, oude materialen vinden die we toe konden passen. Heembouw Architecten heeft hier andersom moeten ontwerpen. Ontwerpen met de materialen die beschikbaar waren zoals gerecycled glas, tweedehands liften, hergebruikt straatwerk. Maar de moeite was het zeker waard. Waar we echt heel trots op zijn is dat het gelukt is voor het eerst circulair beton te storten.

 

Nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren interieur Heembouw Architecten

Samen waarde creëren

We maakten het ook echt samen, dit kantoor. We creëerden waarde door goed te luisteren naar onze eindgebruikers: onze collega’s. Dankzij hen – dankzij onszelf – hebben we geen verlaagde plafonds, maar ruimte en de mogelijkheid overal daglicht te ervaren en naar buiten te kijken. Dankzij hen hebben we nu ook een veel betere akoestiek, meer verschillende soorten vergaderzalen en een veel betere verbinding tussen de verdiepingen via die mooie, oude centrale trap.

Een werkelijk duurzaam gebouw

Al met al beschikken we nu over een kantoorgebouw waar we trots op zijn en heel graag naartoe komen om ons op te laden. Een nieuw gebouw vóelt vaak ook heel nieuw. Hier voelt het voor ons als thuis. Het is een gebouw dat echt van ons allemaal is. Een werkelijk duurzaam gebouw.

Gezonder, blijer, productiever

We zijn met dit project opnieuw gesterkt in onze overtuiging dat als je samen met de eindgebruiker een gezond en duurzaam kantoor creëert, je echt een plek creëert waar mensen willen zijn.

Nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren interieur Heembouw Architecten

360 graden virtuele tour

Benieuwd naar het eindresultaat? Loop zelf digitaal via de 360 graden video door ons gebouw of meld je aan voor een rondleiding via onderstaande link.

Meer weten over onze aanpak, wat we leerden van dit project en hoe we die lessen nu alweer toepassen op andere projecten? Neem contact met mij op, ik vertel je graag meer.

Contact | Kantoren

Interessant? Wees sociaal