Acht uur per dag doorbrengen in een ruimte waar je niet blij van wordt, dat wil niemand. Toen wij in de zomer van 2018 bij Heembouw op zoek ‘moesten’ naar een nieuwe kantoorlocatie, wisten we het meteen; dat moet een plek worden vóór onze mensen. Een plek waar we echt trots op zijn. Als een clubhuis, een boomhut, zo zou het moeten voelen. Een plek waar je naartoe wordt getrokken en graag samenkomt. We wisten namelijk: het moet duurzaam. Niet alleen energiezuinig en circulair, maar vooral een gebouw dat de gezondheid en productiviteit van ons, de gebruikers, als uitgangspunt heeft. Dát is immers pas echt een duurzaam gebouw! Het resultaat heeft onze eigen verwachtingen overtroffen. Ons nieuwe kantoor vertelt letterlijk verhalen en mooier kan het eigenlijk niet, vinden wij.
 

Duurzaam betekent niet duurder

Wat mij betreft is een duurzaam kantoor dan ook allereerst een gebouw dat de gezondheid en productiviteit van de gebruikers als uitgangspunt heeft. Mensen functioneren beter, zijn gezonder, blijer, het blijft langer staan, het wordt meer waard. Het is daarmee dus ook een mythe dat een duurzaam gebouw duur is. Een duurzaam gebouw is op de lange termijn juist goedkoper. En ja, een duurzaam gebouw is óók energiezuinig, flexibel en gebouwd met duurzame, circulaire materialen. Ik schreef daar eerder ook al over in mijn blog: ‘Een duurzaam kantoor is een gezonde en fijne werkomgeving’.

Tekst gaat verder na de video.

video Heembouw een duurzaam en gezond kantoor

Ons nieuwe kantoor als test- en showcase 

Eind 2018 werd bekend dat we ons voormalige kantoorgebouw gingen verlaten. Dit was dé kans om zelf een duurzaam en gezond kantoor te realiseren. Een testcase en showcase waar we onze duurzaamheidsambities écht vorm konden geven. En omdat we ontwerpende bouwer zijn met ons eigen architectenbureau, werd onze standaard integrale aanpak een bijzondere reis met én voor onze collega’s. In dit traject waren wij alles: opdrachtgever, ontwikkelaar, architect, eindgebruiker, bouwer en gebouweigenaar. Een plek met een eigen identiteit.

Ons oude kantoor was ook een fijne plek, maar wel een gebouw met veel harde materialen zoals glas en staal. We wilden nu iets wat meer van deze tijd is: warmer, huiselijk. Een plek met een eigen identiteit en verbinding tussen het verleden, heden en de toekomst. Dat is ons uiteindelijk letterlijk gelukt.
 

Een gebouw met een verhaal

Door gebruik te maken van ‘tweedehands’ bouwmaterialen vertelt ieder plekje op ons kantoor een eigen verhaal. De centrale trap is gemaakt van oude, eikenhouten planken en dat zie je, het heeft een verleden. De mooie lampen in ons werkcafé hingen vroeger als straatlantaarns op de Breestraat in Leiden. De oude kranten die nu dienen als akoestisch materiaal staan vol verhalen van vroeger. De wanden komen van een project op Schiphol waar we zelf aan werkten. Het bamboe motief past zelfs heel goed bij het riet buiten, rondom ons kantoor. 

Makkelijk was dat allemaal niet, oude materialen vinden die we toe konden passen. Heembouw Architecten heeft hier andersom moeten ontwerpen. Ontwerpen met de materialen die beschikbaar waren zoals gerecycled glas, tweedehands liften, hergebruikt straatwerk. Maar de moeite was het zeker waard. Waar we echt heel trots op zijn is dat het gelukt is voor het eerst circulair beton te storten.

Duurzaam kantoor Heembouw

Luisteren naar de eindgebruikers

We maakten het ook echt samen, dit kantoor. We creëerden waarde door goed te luisteren naar onze eindgebruikers: onze collega’s. Dankzij hen – dankzij onszelf – hebben we geen verlaagde plafonds, maar ruimte en de mogelijkheid overal daglicht te ervaren en naar buiten te kijken. Dankzij hen hebben we nu ook een veel betere akoestiek, meer verschillende soorten vergaderzalen en een veel betere verbinding tussen de verdiepingen via die mooie, oude centrale trap.

Al met al beschikken we nu over een kantoorgebouw waar we trots op zijn en heel graag naartoe komen om ons op te laden. Een nieuw gebouw vóelt vaak ook heel nieuw. Hier voelt het voor ons als thuis. Het is een gebouw dat echt van ons allemaal is. Een werkelijk duurzaam gebouw.
 

Plek waar mensen willen zijn

We zijn met dit project opnieuw gesterkt in onze overtuiging dat als je samen met de eindgebruiker een gezond en duurzaam kantoor creëert, je echt een plek creëert waar mensen willen zijn.

Benieuwd naar het eindresultaat? Loop zelf digitaal via de 360 graden video door ons gebouw. 
Meer weten over onze aanpak, wat we leerden van dit project en hoe we die lessen nu alweer toepassen op andere projecten? Neem contact met mij op, ik vertel je graag meer.

Duurzaam kantoor Heembouw

“We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én zijn oprecht gedreven het beter te doen.” Onze duurzaamheidsvisie is ons kompas. Als ontwerpende bouwer zijn we van ontwikkeling en ontwerp tot en met realisatie en onderhoud betrokken; in elke fase zijn er mogelijkheden om de milieu impact te verlagen. Benieuwd hoe? Gedurende deze week van de circulaire economie delen we met een dagelijks blog  onze voorbeelden uit de praktijk, ter lering en inspiratie. Dit is de vijfde en laatste uit de serie.. Zie ook: