Home
Voorbeeld van fase uit het parametrisch ontwerp proces
Voorbeeld van fase uit het parametrisch ontwerp proces

Parametrisch ontwerpen is kort gezegd een hele nieuwe manier van ontwerpen, waarbij de computer ontwerpoplossingen genereert op basis van data en ontwerpregels (scripts). Deze manier van geautomatiseerd ontwerpen biedt veel voordelen. Belangrijkste voordeel is dat we onze klanten nog beter kunnen bedienen: we kunnen onze ontwerp-, engineeringstrajecten verkorten, en onze klanten veel sneller van accuraat advies voorzien bijvoorbeeld waar het gaat om duurzaamheid en efficiency van de plattegronden. 

groengevel Ara Almelo parametrisch ontworpen

In 2025 passen we parametrisch ontwerpen op alle projecten van Heembouw toe

Op weg naar dit doel is ons developersteam hard aan het werk op de eerste mijlpaal te realiseren: “Uiterlijk eind september 2023 staan we aan de vooravond van het realiseren van een distributiecentrum op basis van een parametrisch model”. Ondertussen wordt achter de schermen al volop getest met parametrisch ontwerpen op onderdelen van projecten. Zo is op ons STELLAR project DC Ara Almelo de spectaculaire groengevel parametrisch ontworpen, evenals de fraaie gevel van het nieuwe kantoor van de NVM. 

Prototype van het platform eind dit jaar gereed

Ons developersteam werkt aan de inrichting van een data-platform en is vooral aan het programmeren. Zo maken ze een tool die in staat is om alle omgevingsdata te verwerken in een optimale kavelstudie. En is er al een tool ontwikkeld die vanaf een kavelstudie een gebouwmassa genereert. Onze architecten werken in Autodesk Revit, en daarom is het team ook bezig een koppeling naar Revit te maken. Ze zijn hard op weg om eind van dit jaar een prototype van het platform op te leveren, zodat we dat kunnen gaan testen. Om in 2023 op basis hiervan een  distributiecentrum voor een klant kunnen gaan realiseren. Binnenkort leest u hier meer over.

Open pagina

Ik ben enorm trots dat wij als ontwerpende bouwer, waarbij we ontwerp, engineering en bouw in één bedrijf hebben, deze stap zetten. En onze integrale kennis nu kunnen vertalen in een heel vernieuwende manier van werken, waar we onze klanten ontzettend blij mee gaan maken.

Alijd van DoornDevelopersteam parametrisch ontwerpen