Home

Renee Scheepers wint de Ruud van Berkel Award 2023

Renee pleit voor belevingsarchitectuur, een discipline die niet richt op de kwaliteit van de stenen of het landschap, maar op de kwaliteit van het leven en de manier waarop we dat samen inrichten. Hiermee schept zij ruimte voor dat wat er leeft en speelt onder bewoners en gebruikers. Een volgens de jury zeer gepaste innovatie in tijden van ruimtelijke en stedelijke transformaties.

Om het idee belevingsarchitectuur nog verder tot wasdom te laten komen, ontvangt Renee een geldbedrag van 5.000 euro. Tevens wint Renee een ‘proeftuin’. Ofwel een project om haar ideeën samen met Heembouw als ontwerpende bouwer op toe te passen.

Het verhaal achter 'Belevingsarchitectuur'

Idee: Bewoners betrekken in een participatief proces
Categorie: Participatie-bouwproces-beleving

Belevingsarchitectuur brengt mensen écht op hun plek door het onthullen van de levens en verlangens van mensen op specifieke locaties. Met als doel nieuwe perspectieven te bieden voor het ontwerpproces, waarbij niet alleen het landschap of gebouw, maar de complete beleving wordt overwogen. Samenwerking met wetenschappers en experts, variërend van sociologen tot bodemexperts, leidt tot een combinatie van harde feiten en zachte data. Het resultaat is een ontworpen omgeving waarin mensen zich thuis voelen, gehoord en betrokken zijn, zelfs in complexe en uitdagende projecten.

Heembouw benut met de Ruud van Berkel award niet alleen ideeën voor innovatie uit haar eigen kennis en ervaring, maar juist ook uit het veld. Bijzonder dat ik met mijn idee over proces en aanpak, gewonnen heb. Een betekenisvolle stap voor zowel Heembouw als voor mij."

Renee Scheepers, Winnaar van de eerste editie van de Ruud van Berkel Award

De Ruud van Berkel Award

Innovatie, bouw en architectuur. Ze kunnen niet zonder elkaar. De wereld laat het zien. Er zijn slimme, nieuwe en andere denkwijzen nodig om uitdagingen te tackelen. Daarom heeft Heembouw Architecten de Ruud van Berkel Award geïnitieerd. Een jaarlijks terugkerende stimuleringsprijs waarmee talent een proeftuin krijgt en ideeën zo tot wasdom komen. Samen met ons als ontwerper én bouwer. De Ruud van Berkel Award biedt voor de jonge doelgroep bestaande uit studenten, nieuwkomers op de arbeidsmarkt en startende ondernemers, de mogelijkheid om samen sneller, slimmer en innovatiever plekken te creëren waar mensen willen zijn.

Lees meer over de Ruud van Berkel Award