Home

Woningen klaar voor de toekomst

Om het comfort voor de bewoners te verbeteren gaat Heembouw bij de 125 woningen enkele energetische ingrepen uitvoeren. Zo worden diverse isolatiewerkzaamheden uitgevoerd, komen er zonnepanelen op het dak en worden de bestaande kunststof kozijnen voorzien van HR++ beglazing. Oude cv-ketels worden vervangen en er komt een hybride warmtepomp in de woning. Een mechanische ventilatiebox zorgt voor een goede ventilatie. Naast de energetische verbeteringen wordt er ook groot onderhoud aan de woningen uitgevoerd. Zo worden de gevels geschilderd, kozijnen gereinigd, goten en hemelwaterafvoeren vernieuwd en worden de bestaande gemetselde schoorstenen op het dak vervangen.

Door het toepassen van een slank dakdetail blijft de oorspronkelijke uitstraling behouden. Zo kunnen kleine details een groot effect hebben.

Caroline Klopper, Architect bij Heembouw Architecten
Heembouw verduurzaamt 125 woningen in Wassenaar voor St. Willibrordus

Subtiele details met grote impact

Door Heembouw Architecten is er gekeken naar het verbeteren van de esthetiek van de woningen. Met een nieuwe kleurstelling voor de plint en voordeuren krijgt de wijk een chique upgrade. Daarnaast is er met onze partners gezocht naar een slank dakdetail, passend bij het budget én de wensen en eisen vanuit de Welstand Commissie. Op het dak komt een dikker isolatiepakket, waardoor het dakdetail verandert. Het huidige dak is een pannendak met daaraan een mastgoot. Een typisch beeld van de wederopbouw architectuur, belangrijk voor de Welstand Commissie. Daarom komt er een slank detail in plaats van een standaard brede aftimmering en blijft de oorspronkelijke uitstraling behouden. Zo kunnen kleine details een groot effect hebben.

Van scan naar 3D model

Geen enkele woning in de bestaande bouw is hetzelfde. Een aantal woningen is gescand (in 3D). Deze woningen zijn in een Bouwwerkinformatiemodel (BIM) uitgewerkt. Door van elke specifieke woning de informatie in dit BIM model te zetten, worden mutaties nóg beter inzichtelijk en krijgt iedere woning een eigen ‘bouwtekening’. 

Planning

Komende periode worden de voorbereidingen getroffen voor het uitvoeren van het eerste blok. De verwachting is dat de werkzaamheden officieel starten medio half november van dit jaar.

Samenwerking

Dit project volgt uit een langdurige samenwerking met woningbouwvereniging St. Willibrordus. Eerder heeft Heembouw in Wassenaar voor hen 213 woningen verduurzaamd aan de Van Duivenvoordelaan. Verdeeld over 3 galerijflats gingen de woningen van een gemiddeld label F naar label A. Onder andere het klanttevredenheidscijfer van een 10.0 gaf een vervolg aan deze mooie samenwerking.