Duurzame kantoorrenovatie Dunea

Verlaagde energienota voor Dunea na renovatie

Duurzame kantoorrenovatie Dunea
Duurzame kantoorrenovatie Dunea
Status
Opgeleverd
Locatie
Zoetermeer
Opdrachtgever
Syntrus Achmea
Architect
Graziosi Progetti (exterieur) en OIII (interieur)
Gebruiker
Dunea

In opdracht van Syntrus Achmea heeft Heembouw het kantoor van Dunea in Zoetermeer gerenoveerd. Van twee verouderde bijna aaneengesloten panden is één modern kantoor gemaakt, dat aan alle moderne eisen voldoet. De medewerkers van Dunea, die eerder verspreid over meerdere locaties in de Haagse regio werkzaam waren, werken nu samen in één pand. Met energielabel A, en een super geïsoleerde buitenschil. Dit zorgde voor een verlaging van de energienota met maar liefst 40% ten opzichte van de situatie voor renovatie.

In 2011 stond het Plein van de Verenigde Naties in Zoetermeer nog in de top drie van lelijkste plekken in Nederland (Verkiezing gehouden door het VPRO-programma 'De Slag om Nederland'). Niet direct een plek waar mensen willen zijn. Op dit plein heeft Heembouw  twee beeldbepalende panden gerenoveerd en samengevoegd tot één modern, duurzaam kantoor.

Twee leegstaande kantoren transformeren tot een geheel is een mooie uitdaging. Beide panden hebben we in BIM uitgewerkt en virtueel gebouwd. De feitelijke renovatie leverde geen verrassingen op en is binnen budget en op tijd uitgevoerd.

Transformeren en revitaliseren is een duurzame keus, maar brengt ook meer onzekerheden met zich mee dan sloop en nieuwbouw. Beide panden verschillen qua casco en het is nu eenmaal zo dat je bij bestaande bouw niet exact weet wat je tegenkomt. Maar zoals wij altijd zeggen: “als het makkelijk was, kon iedereen het”. Deze uitdaging gingen we graag aan en we hebben alle onzekerheden weggenomen door in de voorbereidende fase  de ontwerpverantwoordelijkheid naar ons toe te trekken. We hebben beide panden in BIM uitgewerkt en het project eerst virtueel gebouwd. Op die manier sloten we verrassingen uit en konden we de renovatie probleemloos uitvoeren. In één  jaar tijd zijn de twee gebouwen, beide stammend uit de jaren negentig, gestript, opnieuw opgebouwd en samengevoegd tot een modern en up-to-date kantoorpand. 

Een gebouw dat veel enthousiasme losmaakt bij bezoekers en medewerkers, vanwege het mooie, kleurrijke interieur en de vele plekken om te werken, te overleggen en te ontspannen. Een plek waar mensen graag willen zijn. Eindgebruiker Dunea was blij met onze ‘lean planning’ waardoor al maanden van tevoren de verhuisdatum bekend was. De tevredenheid van de opdrachtgever had met name te maken met de verlengde levensduur en het sterk verbeterde imago van het gebouw én de aanzienlijke besparing op energielasten.

Samenwerken met ruimte en respect voor ieders kwaliteiten en inbreng

In dit project hadden we met heel veel partijen te maken: opdrachtgever Syntrus Achmea real estate & Finance, gebouweigenaar Pensioenfonds vervoer, huurder Dunea, herontwikkelaar Local, gemeente Zoetermeer en de architecten Nina Graziosi (exterieur) en OIII (interieur). In een open en transparante samenwerking zijn we met elkaar deze uitdaging aangegaan. Een nieuwe manier van samenwerken met ruimte en respect voor ieders belangen en kwaliteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat zulke samenwerkingsverbanden alleen succesvol zijn wanneer alles open op tafel ligt: belangen en dilemma's, kwaliteiten en problemen, planningen en begrotingen. Iedereen kon waarde toevoegen. Iedereen wist wat de ander ook wist. Iedereen kreeg ruimte en vertrouwen.

Het resultaat is ernaar: een prachtig, duurzaam gebouw, volledig afgestemd op het Nieuwe Werken en gerealiseerd binnen planning en budget. Onder verantwoording van de gemeente Zoetermeer werd daar een open en compleet heringericht plein aan toegevoegd.

Dit zouden meer organisaties moeten doen, twee bestaande kantoorgebouwen samenvoegen tot één modern en duurzaam kantoor, in plaats van weer een kantoor toevoegen aan de leegstand.

Wytze Boonsma, programmamanager huisvesting Dunea

Volgend project