Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

Realisatie circulair paviljoen

Heembouw ontwikkelt in samenwerking met SADC (Schiphol Area Development Company) een circulair paviljoen van circa 1.000 m2 op het Schiphol Trade Park. 

De loods wordt omgebouwd naar (tijdelijke) kantoorunits voor startups en scaleups naar een ontwerp van DOOR Architecten.

Het circulaire paviljoen van C-Bèta biedt ruimte voor startups en scaleups die gericht zijn op de circulaire economie/ontwikkelingen. Heembouw is in april 2020 gestart met de realisatie en de oplevering staat gepland in Q3 2020.

IMG_4764.jpg
Opgeleverd
Hoofddorp
SADC
DOOR Architecten

Oplevering 17 september 2020

17 september, 2020

Op donderdag 17 september leverde Heembouw de circulaire loods C-Bèta in Hoofddorp op aan opdrachtgever SADC (Schiphol Area Development Company). Heembouw heeft het gebouw van circa 1.000 m2 in 5 maanden op circulaire wijze verbouwd, naar het ontwerp van DOOR Architecten. In de loods zijn verschillende huurunits ingericht van 15 tot 35 m2. Hier krijgen startups en scale-ups die zich bezighouden met circulariteit ruimte om te experimenteren, testopstellingen te doen en diensten en producten fysiek te tonen.

Klik hier voor het gehele nieuwsbericht.

1
7
IMG_4738.jpg (2)
IMG_4747.jpg
IMG_4762.jpg
IMG_4754.jpg (1)
IMG_4748.jpg
IMG_4764.jpg (1)
IMG_4773.jpg (1)

Hergebruik materialen

7 september, 2020

Op het project C-Bèta in Hoofddorp hergebruiken we bestaande materialen. Bestaande materialen krijgen hierdoor een tweede leven, waardoor we niet altijd beroep hoeven te doen op de steeds schaarser wordende nieuwe materialen. Een mooi voorbeeld van het hergebruik van materialen en onderdelen is de ramenwand die door ons geplaatst is in de loods.

Ramenwand

De ramenwand is voor het grootste deel opgebouwd uit bestaande materialen die op de markt beschikbaar kwamen. De ramen in deze wand komen oorspronkelijk uit het Arsenaalgebouw te Leiden. De bestaande ramen in het Arsenaalgebouw zijn vervangen, waardoor de bestaande ramen vrij kwamen voor hergebruik. Bij het zien van de ramen was de projectarchitect Erik Brusse (DOOR Architecten) direct enthousiast. Gezien de grote hoeveelheid ramen, heeft hij hiermee bijna de complete invulling van de ramenwand kunnen realiseren. Alleen de sluitstukken tegen het plafond en wand zijn van nieuw glas. De balken uit het voormalig pand van Aweta te Pijnacker zijn nu de staanders van de ramenwand en ook de stalen kolom op de hoek van de ramenwand is vrijgekomen bij sloopwerkzaamheden.

Maar er is meer...

Naast de ramenwand zijn er nog meer bestaande materialen hergebruikt. De toegepaste trappen en het stalen spant van de kopgevel hebben een tweede leven gekregen. Ook komen diverse materialen uit projecten van Heembouw. Zo zijn de kozijnen, deuren en de pantry vrijgekomen bij het herinrichten van het Centre Court te Den Haag en komen de toiletpotten uit het project Allseas te Delft. Tijdens de bouw van het paviljoen konden we, via onze vaste partner van der Wel, underlayment en balken betrekken die beschikbaar kwamen tijdens sloopwerkzaamheden op Schiphol. Hiermee hebben wij de, nu wit geschilderde, tussenwand gecreëerd.

Bouwen met kwaliteit

Het is prachtig om bestaande producten een nieuw leven te geven. Op de manier zoals door Heembouw gebruik is gemaakt van bestaande materialen doet dit absoluut geen afbreuk aan de kwaliteit van het gebouwde. Een aandachtspunt bij het hergebruik van materialen is dat er vaak extra arbeid nodig is om deze materialen zo te maken dat deze passen binnen het ontwerp. Tevens is het belangrijk dat de architect kan ontwerpen met de materialen die beschikbaar zijn, dit betekent dat, indien reserveren niet mogelijk is, de materialen al op voorhand aangekocht moeten worden om zeker te zijn dat het ontwerp kan worden uitgevoerd met de beoogde materialen.

We zouden veel meer gebruik kunnen maken van reeds bestaande producten. In de circulaire loods hebben we laten zien dat het mogelijk is om producten een nieuw leven te geven.

1
4
IMG_7501.jpg
14-2.jpg
15-2.jpg (1)
IMG_7496.jpg

Van aankomst tot eindresultaat!

27 augustus, 2020

De kozijnenwand in het circulaire paviljoen van C-Bèta in Hoofddorp is nagenoeg gereed. De kozijnen van Het Arsenaal uit Leiden hebben hun definitieve plek gekregen in dit bijzondere project en vormen samen met de units een mooi geheel.