Home

Groen wonen aan de Singel

De Singelbuurt biedt ruimte aan 53 stoere robuuste eengezinswoningen en zijn verdeeld over 3 woningtypes. Eén van de woningtypes is de Single Wood woning, een CO2 neutrale woning gebouwd in hout (CLT, Cross Laminated Timber). Hugo Stevens, senior architect, over de houten woning: “Hout is een fantastisch bouwmateriaal. Met de enorme woningbouwopgave die er ligt, in combinatie met duurzaamheidsdoelstellingen zoals de reductie van CO₂ en stikstof die nodig is, is houtbouw heel belangrijk. Daarnaast is een houten woning gewoonweg enorm behaaglijk. Het hout ademt en dat voel je!"

Feestelijke start bouw Singelbuurt in Zoetermeer

Duurzaam en natuurinclusief

Alle woningen worden volgens de nieuwe BENG energieprestatie-eisen voor nieuwbouw gebouwd. Naast duurzaam zijn de woningen ook natuurinclusief. Zo worden in de muren verschillende nestkastjes verwerkt, wordt het afvoerwater slim benut voor de watertoevoer aan de geïntegreerde plantenbakken en komen er mossedum daken op de bergingen en de optioneel te kiezen uitbouwen. In het binnengebied komt een wadi, wat als buffer dient bij hevige regenval en de hittestress kan beperken. Hier wordt ook natuurlijk spelen voor de kinderen gerealiseerd. De buurt zelf wordt autoluw en ligt aan de Singel: dit is een nieuw groen gebied, ingericht om te kunnen ontspannen, recreëren, spelen en waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Alle 53 woningen zijn verkocht.

Planning

De bronnen voor de woningen zijn onlangs geboord. Komende weken wordt er gestart met het realiseren van de fundering. Naar verwachting worden de 53 woningen 1e helft 2024 opgeleverd.