Home

De Singelbuurt Zoetermeer

Ontwikkeling 53 duurzame eengezinswoningen

Impressie Singelbuurt Zoetermeer door Heembouw Architecten
Status
Opgeleverd
Locatie
Zoetermeer
Opdrachtgever
Heembouw Ontwikkeling Wonen
Architect
Heembouw Architecten
Omvang
53 koopwoningen en 67 sociale huurwoningen

In Zoetermeer wordt de wijk Palenstein vernieuwd. Grote hoge flatgebouwen maken plaats voor gezellige, groene en autoluwe buurten. Singelbuurt is er daar één van. Hier heeft Heembouw 53 grondgebonden woningen ontwikkelt, die volgens de nieuwe BENG energieprestatie-eisen zijn gebouwd. Singelbuurt is geheel gasloos aangelegd. En met een individuele warmtepomp en bodembron, wordt door middel van vloerverwarming en vloerverkoeling voor een optimaal comfort gezorgd. In het plan zijn naast de 53 koopwoningen ook 67 sociale huurwoningen voor woningcorporatie Vidomes gerealiseerd.

De laatste woningen in De Singelbuurt zijn in februari 2024 opgeleverd aan de nieuwe bewoners.

Drie houten woningen

Bouwen in hout heeft vanwege o.a. de opslag van CO2 de toekomst. Om daar ervaring in op te doen zijn er in het plan drie FSC-houten woningen gerealiseerd. Deze naar analogie van de “schuurwoning op het achtererf” ontworpen woningen zijn geheel gerealiseerd in constructief hout. De plattegrond sluit aan op het achtererf principe, waarbij zowel de voor- als achterdeur als reguliere entree benut kan worden.

Natuurinclusief en klimaatadaptief

Deze beide aspecten zijn van groot belang en daarom vanaf het begin onderdeel geweest van de planvorming. Zo zijn alle erfafscheidingen openbaar - privé voorzien van volgroeide, in de volle grond aangeplante, hagen van verschillende soorten, wat een positieve uitwerking heeft op de biodiversiteit. De bergingen en alle optionele uitbouwen hebben een sedum dak, wat positief meewerkt tegen hittestress bij extreme warmte en water buffert bij extreme neerslag. Op het binnenterrein is een speelterrein gerealiseerd met een wadi die eveneens regenwater buffert. Tot slot zijn de gemetselde schoorstenen van de eengezinswoningen voorzien van nestkasten voor verschillende soorten vogels.

Bekijk in deze video hoe de houten elementen worden geplaatst van de drie Single Wood woningen.

Project updates

    Volgend project