Home

In de tijd dat ik nog regelmatig over de A4 langs Heembouw reed, associeerde ook ik Heembouw alleen met utiliteitsbouw. Maar dat beeld veranderde op het moment dat ik – op zoek naar een nieuwe werkuitdaging – op een passende Heembouw-vacature stuitte. Wat ik over Heembouw op internet en in het jaarverslag las, triggerde me: niet alleen utiliteitsbouw, Heembouw blijkt ook actief te zijn in de tak van sport waar ik zo gek op ben: woningbouw. En hoe! Tijdens de sollicitatiegesprekken die volgden, verraste Heembouw mij, en dat doet dit bedrijf tot op de dag van vandaag nog steeds.

Omvang, schaal, diversiteit

Ik ben verrast over de omvang en de schaal van Heembouw: groot genoeg om uitdagende projecten te realiseren, maar klein genoeg om als medewerker nauw betrokken te zijn bij de ontwikkeling van die projecten, maar ook bij de ontwikkeling van Heembouw zelf. Ik ben verrast over de diversiteit en compleetheid van Heembouw: met drie volwassen klantgroepen (Wonen, Kantoren en Bedrijfsruimten) en een architectenbureau onder één dak.

"Als een Heembouwer zegt, schrijft of vertelt dat hij samenwerkt met collega’s en partners om het maximale eruit te halen voor de klant, dan meent hij dat ook."

Ik ben verrast over de kracht en de kwaliteit van Heembouw Wonen, de klantgroep waar ik nu al ruim drie maanden met veel plezier werk. Want, net als bij Kantoren en Bedrijfsruimten, tekenen we bij Wonen voor mooie, diverse projecten en innovaties. Niet alleen in de nieuwbouw, maar ook in de renovatie van sociale huurwoningen en in de transformatie van oude gebouwen naar woningbouwprojecten. Dit alles realiseren mijn collega’s – zo valt mij op – met een enorme drive en betrokkenheid, werkend vanuit één duidelijke visie: Heembouw creëert plekken waar mensen willen zijn.

Mensen staan centraal – oprechte beleving

En wellicht heeft de betekenis en de beleving achter de slogan ‘Heembouw creëert plekken waar mensen willen zijn’ mij nog wel het meeste verrast. De overtuiging dat mensen (lees klanten, bewoners én medewerkers) altijd centraal staan in alles wat Heembouw dagelijks doet, stroomt echt door de aderen van mijn collega’s. Als een Heembouwer zegt, schrijft of vertelt dan hij samenwerkt met collega’s en partners om het maximale eruit te halen voor de klant, dat meent hij dat ook. Dat is voel- en zichtbaar, zowel intern als extern. Als nieuwbakken Heembouwer heb ik dat ervaren in mijn inwerkperiode, waar Heembouw serieus werk van maakt. Ik heb een maand lang gesprekken mogen voeren met collega’s dwars door ons bedrijf heen. Ondanks dat iedereen het druk heeft, heb ik nooit gevoeld dat ik iemand tot last was. Integendeel, er was altijd tijd en aandacht. En de kennis, passie en trots waarmee mijn collega’s over ‘hun’ Heembouw en ‘hun’ projecten spreken, zijn oprecht en dus aanstekelijk en leerzaam.

Marjolein Hofstede over 100 dagen Heembouw Wonen: verrast over onze kwaliteit en kracht

Voorbeelden uit de praktijk

Precies die mensgerichte houding zie ik ook terug in de projecten waarmee ik – als nieuwe collega met 20 jaar woningbouwervaring op zak – met een frisse blik kennisgemaakt heb. De klant en dé uiteindelijke bewoners staan centraal. Of het nu gaat om nieuwbouwprojecten van het formaat zoals Westend waar kopers mee mochten denken over de woningontwerpen. Of om renovatieprojecten zoals de Alphons Ariënsstraat waar huurders vooraf gehoord werden en tijdens de verbouwing in bewoonde staat een ruime, mooi ingerichte huiskamer tot hun beschikking kregen, waar ze tot rust konden komen, samen met hun buurtgenoten. Ik weet uit ervaring dat je als bouwer dit soort dingen niet hoeft te doen om een goed eindresultaat neer te kunnen zetten. Maar ik heb bij de Heembouw-projecten inmiddels ook gezien wat het oplevert aan meerwaarde in kwaliteit en klanttevredenheid als een bouwer dat wel doet.

Dat is ook direct mijn antwoord op de vraag die mij de afgelopen tijd het meest gesteld wordt: hoe is Heembouw nu echt? Heembouw, zeg ik met overtuiging, bouwt wellicht niet op zo’n grote schaal als de bekende marktleiders, maar bouwt wel beter en met meer zorg en aandacht. En dat mogen we wat mij betreft met veel meer bravoure in de wereld zetten, waarvan akte in dit blog.