Uitbreiding Tjoapack

Uitbreiding cleanroomgebouw

impressie Tjoapack Etten-Leur door Heembouw Architecten
Hoogste punt Uitbreiding cleanroomgebouw Tjoapack
Uitbreiding Tjoapack
Status
Opgeleverd
Locatie
Etten-Leur
Opdrachtgever
Tjoapack
Architect
Heembouw Architecten
Omvang
2.300 m2 productiefaciliteit en 900 m2 geconditioneerd magazijn met uitgiftesluis

Tjoapack is specialist op het gebied van het verpakken en distributie van geneesmiddelen en maakt een gezonde groei door en heeft behoefte aan meer capaciteit.

Heembouw heeft naar het ontwerp van Heembouw Architecten de nieuwe productiefaciliteit van bijna 2.300 m2 en de uitbreiding van het geconditioneerd magazijn met uitgiftesluis van bijna 900 m2 gerealiseerd. Daarnaast heeft Heembouw de nodige aanpassingen aan het bestaande gebouw uitgevoerd, om de processen en looproutes te optimaliseren.

Voortgang

  Door Marcel Klaver, ontwerper bij Heembouw Architecten

  Hoe kun je zo min mogelijk afval creëren en welke elementen zijn re- of demontabel om hergebruikt te worden? 

  Toen er voor het project Tjoapack, als verbinding tussen kantoor en magazijn, een robuuste stalen trap was bedacht, gingen de radertjes draaien. Een offerteaanvraag voor een nieuwe trap was ook snel binnen. Maar het idee van een nieuwe trap begon een beetje aan mijn geweten te knagen, wetende dat dit type trap bij de sloop van oude panden vaak tevoorschijn komt.

  Bij een korte rondvraag op ons kantoor kwam ik terecht bij Jan-Willem van der Wel (Van der Wel las en Constructie). Een enthousiaste man die gelijk aangaf dat hij meerdere connecties had met partijen die hij kon benaderen. Met de schets die ik hem stuurde, ging hij voor ons op zoek. Binnen drie weken kreeg ik de eerste trappen binnen die mogelijk geschikt waren voor onze opgave.

  Met als resultaat dat er vorige week een schitterende trap met bordes is neergezet waar het trapgedeelte geoogst is uit een gesloopt pand uit Zegveld.

  Waarom een trap oogsten?

  Staal is een schitterend product maar gaat helaas gepaard met een flinke belasting op het milieu. Staal is verantwoordelijk voor 7% van de totale wereldwijde CO₂ uitstoot (bron: Financial Times: ‘Cleaning up steel is key to tackling climate change’). Met een CO₂ uitstoot van 0.473 kg per kg gaat onze trap van ongeveer 440 kg de planeet niet redden, maar het is toch grofweg 200 kg CO₂ dat niet in onze atmosfeer terecht komt!

  Aandachtspunten

  Het bedenken van een nieuwe trap kost minder tijd, inspanning en regelwerk. En in het ideale scenario is er een trap voorhanden met de exacte op- en aantrede die nodig is voor jouw project.

  In ons geval was er een beperkte lengte trap (aantrede) mogelijk in het ontwerp waardoor het even duurde voor een trap zich aanbood. Het hoogteverschil (optrede) hebben we weten op te lossen bij de deur tussen bordes en verdieping doormiddel van een opstandje van 35mm. 

  Ondanks de extra aandacht en energie die je erin moet steken, is de beloning van die mooie trap op zijn nieuwe bestemming het meer dan waard. Als wij bij alle projecten steeds een stapje verder gaan, maken we een wereld van verschil!

  afbeelding 1 en 2: De geoogste trap geplaatst bij Tjoapack 
  afbeelding 3: De trap zoals deze geoogst is uit een gesloopt pand 
  afbeelding 4: Schets voor de zoektocht naar de gewenste trap

  Uitbreiding Tjoapack
  De geoogste trap geplaatst bij Tjoapack

  Volgend project