Nieuwbouw kantoor met laboratorium Koppert Biological Systems

Uitbreiding op de bestaande locatie

Nieuwbouw kantoor met laboratorium Koppert Biological Systems
Nieuwbouw kantoor met laboratorium Koppert Biological Systems
Nieuwbouw kantoor met laboratorium Koppert Biological Systems
Status
Opgeleverd
Locatie
Berkel en Rodenrijs
Opdrachtgever
Koppert Biological Systems
Architect
Heembouw Architecten
Omvang
5.200 m2 hoofdkantoor en een uitbreiding van 3.600 m2 kantoor inclusief entomologisch laboratorium

De voortdurende groei die deze wereldleider in biologische gewasbescherming en bestuiving voor professionele telers doormaakt, zorgde voor deze behoefte aan uitbreiding van de huisvesting op de bestaande locatie aan de Veilingweg in Berkel en Rodenrijs. Het nieuwe pand is gerealiseerd naast het door Heembouw in 2010 opgeleverde hoofdkantoor van Koppert. Het nieuwe kantoor is, net als het eerder gerealiseerde hoofdkantoor, een ontwerp van Heembouw Architecten.

In 2010 realiseerde Heembouw het huidige hoofdkantoor van Koppert Biological Systems aan de Veilingweg in Berkel en Rodenrijs. Door de voortdurende groei ontstond de behoefte aan uitbreiding van deze huisvesting. Heembouw en Heembouw Architecten werden benaderd om een ontwerp voor een mogelijke uitbreiding te maken.

Na een aantal studies met mogelijk varianten is een keuze gemaakt door de opdrachtgever en zijn we met dit ontwerp aan de slag gegaan. De bestaande huisvesting van Koppert Biological Systems werd uitgebreid met een nieuw kantoor van 3.600 m2 bvo, inclusief entomologisch laboratorium. Met deze uitbreiding kan Koppert Biological Systems de groei opvangen, die het bedrijf al jaren doormaakt.

Het hoofdkantoor rechts met links de uitbreiding

Kantoor op maat

De uitbreiding is volledig uitgevoerd volgens de wensen en eisen van de opdrachtgever. Zo zijn er diverse verbindingen gemaakt tussen het hoofdkantoor en de gerealiseerde uitbreiding. Buiten is een corridor gecreëerd en binnen is een loopbrug gemaakt om oud en nieuw zo goed mogelijk met elkaar te verbinden. Voor Koppert is het van belang dat mensen binnen het kantoor elkaar snel en gemakkelijk weten te vinden. Heembouw en Heembouw Architecten hebben uitvoerig meegedacht over de beste mogelijkheid om deze verbinding te realiseren.

Ook de openheid van het bestaande pand is terug te vinden in de uitbreiding. Er zijn veel open ruimtes te vinden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ook wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare hoogtes. Op wens van Koppert is vooor de inrichting veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Het nieuwe kantoor is vrij in te delen en volledig ingericht op het nieuwe werken. Veel aandacht is besteed aan het klimaat, comfort en akoestiek. Hiervoor is samengewerkt met Van Galen Installatietechniek en TES Tilburg installaties. De klimaatkamers zijn gerealiseerd door Van der Laan.

In alle opzichten kunnen we spreken van een kantoor wat exact op maat ontworpen en gerealiseerd is.

Groen dak

Het dak van de uitbreiding is uitgevoerd als vegetatiedak. Een mooie groene uitstraling is belangrijk voor Koppert. Dit dak past dan ook perfect bij het bedrijf.

Entomologisch laboratorium

Het bestaande hoofdkantoor is uitgerust met microbiologisch laboratorium. In de uitbreiding is een entomologisch laboratorium gerealiseerd. In het laboratorium wordt door Koppert onderzoek gedaan naar de fysiologie van insect/plant- interacties. Door onderzoek is Koppert in staat hun eigen producten op het gebied van biologische gewasbescherming verder te verbeteren.

Bij het bouwen van een laboratorium binnen een kantoor komen veel eisen en regels kijken. Heembouw heeft een verregaande samenwerking met een aantal strategische partners op het gebied van klimaat en installaties. Hierdoor zijn we in staat deze complexe bouwopgaven goed en naar wens van de klant uit te voeren.

Het is altijd de opgave een gebouw te ontwerpen dat werkt, dat doet waar het voor gebouwd is en dat past bij de uitgangspunten van de onderneming. Hier zie je een duidelijke ‘kop’ op het hele bedrijf, representatief en met een vormentaal en materialen die passen bij een bedrijf als Koppert. Het is de visualisatie van het bedrijfsproces; aan de ene kant het degelijke onderzoek zoals dat plaatsvindt in de gebouwen B en C, aan de andere kant de kop in gebouw A, expressief, dat de visie uitdraagt van Koppert.

Martijn Glas, architect , verantwoordelijk voor ontwerp nieuwe hoofdkantoor Koppert Biological Systems]

Voortgang project

    Volgend project