Home

Verduurzaming Jolandaflat

Van Label E naar A

Verduurzaming Jolandaflat Rijswijk
Status
Opgeleverd
Locatie
Rijswijk
Opdrachtgever
Vidomes
Architect
Heembouw Architecten
Bijzonderheden
Het interieur van de gezamenlijke woonkamer is met de bewoners ontworpen.
Aantal woningen
90 appartementen, verdeeld over zes verdiepingen in twee vleugels

In opdracht van woningcorporatie Vidomes heeft Heembouw het onderhoud en de verduurzaming van 90 woningen aan de Louis Davidsstraat in Rijswijk uitgevoerd. Het woongebouw heeft een nieuwe uitstraling gekregen en alle woningen zijn voorzien van nieuwe keukens en badkamers. Alle woningen hebben nu een energielabel A.

Woningcorporatie Vidomes wilde de levensduur van het naoorlogse complex met dertig jaar verlengen. Door een integrale aanpak van verduurzamingsingrepen op zowel energetisch, bouwkundig als op esthetisch gebied, is de Jolandaflat weer toekomstbestendig. 

Kenmerkend in de bestaande architectuur zijn de horizontale betonnen elementen, de heldere lijnen en vlakken van de galerij, vloeren en balkons en het prominente geraamte van de entree. In het ontwerp is deze karakteristieke jaren ’60 architectuur het uitgangspunt voor het creëren van een eigentijdse uitstraling. Door contrasterende kleuren krijgt het gebouw meer expressie. De donkere gevelafwerking in afwisselend metsel- en stucwerk geeft de gevel meer diepte. 

De prominente entreezone is het visitekaartje van het gebouw geworden. Op de begane grond zijn de postkasten van de binnenruimte naar de gevel verplaatst. Door deze ingreep wordt de entreehal weer een private gebruiksruimte voor de bewoners, met een directe verbinding naar een gemeenschappelijke woonkamer, waarvan het interieur in co-creatie met de bewoners is ontworpen. 

Met het naar buiten brengen van de schil worden de voorheen ongebruikte buitenruimtes aangename inpandige verblijfsruimtes. De nieuwe vides creëren verbinding met de aangrenzende verdiepingen en zorgen zo voor meer ontmoetingsmomenten. Groene moswanden markeren de verdiepingen en de armaturen verbinden de verdiepingen door de vides. Zitelementen zorgen voor rustplaatsen. Het groen is ook voor het gebouw toegevoegd: plantenbakken vergroenen de brede stoep en zorgen voor een zitplaats voor het gebouw.

Alle maatregelen en alle ingrepen bij elkaar, zorgen ervoor dat er een duurzaam gebouw is gerealiseerd, met een eigentijdse uitstraling en oog voor de doelgroep. Een plek waar bewoners weer met trots wonen en fijn thuiskomen.

Caroline KlopperArchitect, Heembouw Architecten
Bewoner Jolandaflat

“Binnen een dag kon ik in een logeerappartement trekken”

Ze heeft in haar leven al twee keer eerder een renovatie van een huurwoning meegemaakt, maar zo soepel als het deze keer verliep was helemaal nieuw voor Ria Zijlstra.

“We zijn al vanaf het begin bij de renovatieplannen betrokken via de bewonersklankbordgroep, waar ik ook in zit. Dat is belangrijk omdat het om een grote renovatie gaat. Zo gaan we onder andere van het gas af, worden de woningen geïsoleerd en de ramen, badkamer, keuken en toilet vernieuwd. We zijn goed begeleid door Heembouw en Vidomes. We konden onder andere in een modelwoning bekijken hoe onze woning zou gaan worden, om gasloos te leren koken, kregen we kooklessen aangeboden en Heembouw verpakte de inboedel voor ons. 

Van de renovatie zelf heb ik eigenlijk helemaal geen overlast gehad. We mochten tijdelijk naar een logeerwoning verhuizen. Ik koos ervoor om op de camping te verblijven, maar dat werd snel te koud. De Heembouw-bewonersbegeleider zorgde ervoor dat ik binnen een dag toch nog in een volledig ingericht logeerappartement terecht kon. Heel fijn, hier direct om de hoek. Inmiddels ben ik alweer een weekje terug in mijn eigen appartement. Alles is zo mooi geworden en heel comfortabel. Als ik nu de verwarming aanzet, is het snel behaaglijk. Ik voel geen tocht meer en het verkeersgeluid van buiten is nauwelijks meer te horen.

Over Heembouw ben ik heel tevreden. Als je wat vraagt aan de jongens dan wordt het gelijk gedaan, zo hebben ze gisteren nog een stukje gordijnrails voor me afgezaagd. Natuurlijk is niet alles perfect gegaan, dat kan niet, het kan altijd beter. Maar dat zijn alleen de puntje op de i. 

9.0

Onze ervaring met Heembouw is zeer positief. Vanuit het voortraject zijn er veel scenario’s uitgewerkt met naadloze overgang naar de uitvoeringsfase. Als corporatie voelen wij ons door Heembouw ontzorgd.

Woningcorporatie Vidomes

Project updates

    Volgend project