Verduurzaming Jolandaflat

Van Label E naar A

Verduurzaming Jolandaflat
Verduurzaming Jolandaflat
Status
In uitvoering
Locatie
Rijswijk
Opdrachtgever
Vidomes
Architect
Heembouw Architecten

In opdracht van woningcorporatie Vidomes is Heembouw in 2021 gestart met het onderhoud en de verduurzaming van 90 woningen aan de Louis Davidsstraat in Rijswijk. Het woongebouw krijgt een nieuwe uitstraling en alle woningen worden voorzien van nieuwe keukens en badkamers. Na de werkzaamheden hebben alle woningen een energielabel A.

Verbeteren en energiezuiniger maken 

Om de woonkwaliteit en het wooncomfort voor bewoners te verbeteren, worden de buitenmuren geïsoleerd en krijgen alle woningen nieuwe kozijnen met dubbel HR++ glas. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat elke woning straks een gezonder en prettiger binnenklimaat krijgt. Het nieuwe verwarmingssysteem wekt warm water op waardoor geisers en boilers niet meer nodig zijn. En dit systeem maakt een overstap op een toekomstig warmtenet mogelijk. Alle woningen worden aardgasvrij, dus bewoners stappen over op elektrisch koken. Op het dak worden zonnepanelen gelegd die stroom opwekken voor alle bewoners. Met al deze maatregelen vermindert de CO₂-uitstoot met zo’n 100 ton en wordt het energieverbruik van bewoners lager waardoor zij besparen op hun stookkosten.

Aanzicht van het gebouw krijgt een make over

Ook de buitenkant van het complex wordt gemoderniseerd. Het ontwerp is gemaakt door Heembouw Architecten. De buitengevels worden afgewerkt met een dik pakket isolatie voorzien van stucwerk en steenstrips. De nieuwe hekken op de galerij en de nieuwe kozijnen geven het woongebouw een strakke en frisse uitstraling, passend bij deze tijd. De entree wordt vernieuwd en veiliger gemaakt.

Bewoner Jolandaflat

“Binnen een dag kon ik in een logeerappartement trekken”

Ze heeft in haar leven al twee keer eerder een renovatie van een huurwoning meegemaakt, maar zo soepel als het deze keer verliep was helemaal nieuw voor Ria Zijlstra.

“We zijn al vanaf het begin bij de renovatieplannen betrokken via de bewonersklankbordgroep, waar ik ook in zit. Dat is belangrijk omdat het om een grote renovatie gaat. Zo gaan we onder andere van het gas af, worden de woningen geïsoleerd en de ramen, badkamer, keuken en toilet vernieuwd. We zijn goed begeleid door Heembouw en Vidomes. We konden onder andere in een modelwoning bekijken hoe onze woning zou gaan worden, om gasloos te leren koken, kregen we kooklessen aangeboden en Heembouw verpakte de inboedel voor ons. 

Van de renovatie zelf heb ik eigenlijk helemaal geen overlast gehad. We mochten tijdelijk naar een logeerwoning verhuizen. Ik koos ervoor om op de camping te verblijven, maar dat werd snel te koud. De Heembouw-bewonersbegeleider zorgde ervoor dat ik binnen een dag toch nog in een volledig ingericht logeerappartement terecht kon. Heel fijn, hier direct om de hoek. Inmiddels ben ik alweer een weekje terug in mijn eigen appartement. Alles is zo mooi geworden en heel comfortabel. Als ik nu de verwarming aanzet, is het snel behaaglijk. Ik voel geen tocht meer en het verkeersgeluid van buiten is nauwelijks meer te horen.

Over Heembouw ben ik heel tevreden. Als je wat vraagt aan de jongens dan wordt het gelijk gedaan, zo hebben ze gisteren nog een stukje gordijnrails voor me afgezaagd. Natuurlijk is niet alles perfect gegaan, dat kan niet, het kan altijd beter. Maar dat zijn alleen de puntje op de i. 

Project updates

    9.0
    Klanttevredenheid

    Heembouw is in staat om op de juiste vlakken (o.a. technisch en ontwerp) te ontzorgen daar waar het moet. Hiermee onderscheidt Heembouw zich ten opzichte van andere partijen.

    Woningcorporatie Vidomes

    Volgend project