Home

Complex 1010

Groot onderhoud en verduurzaming IJsselveld-Oost, 211 woningen

Groot onderhoud en verduurzaming IJsselveld-Oost, 211 woningen
Status
Opgeleverd
Locatie
IJsselstein
Opdrachtgever
Provides
Architect
Heembouw Architecten

In opdracht van Provides heeft Heembouw 211 woningen verduurzaamd in IJsselstein. Door uitvoering van de werkzaamheden aan de complexen 1010-4 en 1010-5 is de uitstraling en duurzaamheid verbeterd en zijn de woningen veiliger, energiezuiniger en comfortabeler.

Woningcorporatie Provides wilde de woonblokken, die dateren uit het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw, voor dertig jaar door exploiteren. Dit vroeg om verduurzaming op gebied van installaties, isolatie en comfort, maar ook op gebied van uitstraling en gebruik. De portieken moesten worden aangepast en gemoderniseerd.

Vijf van de negen woonblokken waren al eerder gerenoveerd. Hierdoor waren ze verschillend in uitstraling. In deze renovatieopgave wilden we de uitstraling van alle blokken weer zo veel mogelijk op elkaar aan laten sluiten, passend bij de architectuur en de wijkopbouw. 

Om de blokken een prominentere plaats in de omgeving te geven, hebben ze een heldere plint en dakrand gekregen: een sterke basis en beëindiging. Het metselwerk en de kozijnen van de plint zijn in donker grijs aangezet, waardoor het één geheel wordt. De originele accentkleuren rood, groen of blauw van de entreedeur en de geglazuurde accentsteen komen in contrast met deze basis extra tot hun recht. De dakrand heeft een gelaagd overstek gekregen, wat het blok diepte geeft en tevens het hoogteverschil als gevolg van de dakisolatie subtiel overbrugt. De nieuwe balkonhekken zijn eveneens in de donkergrijze kleur uitgevoerd, gecombineerd met rookglas. Hiermee krijgt het gevelaanzicht een nieuwe, moderne en eigentijdse uitstraling.

Met de grootschalige renovatie van deze complexen is de architectonische eenheid teruggebracht. De originele kwaliteiten komen beter tot hun recht, terwijl het geheel een moderne uitstraling heeft gekregen.

Caroline KlopperArchitect, Heembouw Architecten
8.0

Een team met lerend vermogen, dat elkaar ondersteunt en aanvult met eigen specialismen. Het voelt inmiddels als ‘gewoon’, maar staat voor een hoog niveau van vertrouwen en kwaliteit. Ontzorging wordt als zeer prettig ervaren, wordt veel gedaan voor de mensen. Bouwer vult het vraagstuk omtrent van de bewoners goed in.

Provides

Project updates

    Volgend project