Home

Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20 procent minder vaak ziek. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en het wetenschappelijke bedrijf Fytagoras, dat gespecialiseerd is in plantenonderzoek. Planten op de werkplek komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar, zo blijkt uit het onderzoek, dat is uitgevoerd bij verschillende bedrijven en zorginstellingen. De wetenschappers vergeleken bij elk bedrijf de ruimtes waar planten stonden met ruimtes waar geen planten stonden. De onderzoekers plaatsten in beide ruimten sensoren om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te kunnen bepalen.

Bij Heembouw zijn eind juli ruim 80 planten geplaatst op een van de afdelingen. Gedurende een half jaar wordt de medewerkers voor en na het plaatsen van de planten met regelmaat gevraagd naar hun mening over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid. Deze worden vergeleken met de mening van hun collega’s, werkzaam in een identieke ruimte waar géén extra planten zijn geplaatst.

Alijd van Doorn, directeur Duurzaamheid en Heembouw Architecten

“Op deze manier kunnen we testen hoe je een duurzame en gezonde werkomgeving kan creëren en leren we direct hoe onze collega’s dit ervaren. De eerste reacties zijn super positief. En ik moet ook zeggen, je wordt er ook echt blij van wanneer je de werkvloer oploopt en je ziet al dat groen om je heen.”