Home

De Singelbuurt, ontworpen door Heembouw Architecten, bestaat uit 53 stoere en robuuste eengezinswoningen verdeeld over drie unieke woningtypes. Onder toeziend oog van alle kopers startte de bouw eind november 2022 met het slaan van de spreekwoordelijke eerste paal. Nu zijn, na een voorspoedige bouw, de eerste woningen opgeleverd. De laatste opleveringen vinden in het eerste kwartaal van 2024 plaats.

Heembouw Wonen realiseert Singelbuurt Zoetermeer

Hugo Stevens, architect Heembouw Architecten: "De wijk heeft een ware transformatie ondergaan, van verouderde, anonieme hoogbouw tot een duurzame en groene woonwijk, met plek voor mens en natuur. Als architect was het een uitdaging om binnen de drie verschillende woningtypes een gevoel van samenhang te behouden. Aan de buitenzijde van de wijk is de samenhang te vinden in het gebruik van een rode baksteen voor het metselwerk. Op het binnenterrein dragen okergele houten bergingen bij aan een uniforme uitstraling. Verder wordt het gebied verzacht door in de volle grond geplante hagen als erfafscheidingen. De aandacht voor details en de ruimte voor de natuur in de wijk, maakt de Singelbuurt een plek waar je graag met je gezin wilt zijn."

Ontwerpen en bouwen voor de natuur

Heembouw heeft de ambitie om een positieve impact te hebben op de mens en hun omgeving. Daarom is de Singelbuurt duurzaam ontworpen, met veel plek voor de natuur. Zo zijn er onder andere mos-sedumdaken toegepast op de bergingen en optionele uitbouwen. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere luchtkwaliteit, maar biedt ook een veilige haven voor bijen, insecten en vogels. Ook in het multifunctionele binnengebied vinden bewoners en kinderen groen en schaduw. Een wadi, natuurlijke speelplekken en ontmoetingsruimtes geven de buurt een levendige sfeer. De woningen zelf zijn zogenaamde BENG-woningen: Bijna Energie Neutraal en voorzien van een individuele warmtepomp en bodembron.

Singelbuurt onderdeel van wijkvernieuwing

Na de oplevering van de Singelbuurt is Heembouw nog niet klaar in de wijk Palenstein in Zoetermeer. Als onderdeel van de wijkvernieuwing realiseert Heembouw 151 nieuwbouwappartementen voor woningcorporatie Vidomes, waarvan er 67 naar verwachting eind maart 2024 worden opgeleverd. Voor de andere 84 appartementen is er onlangs gestart met het boren van de bodembronnen.