Home

Jouw agenda spat uit elkaar: 5 dagen in de week senior maatvoerder bij Heembouw, vader van 3 kinderen, ballonnenartiest, begeleider bij Stichting Droomdag, voorzitter van de ouderraad op school, EHBO-er bij evenementen, lotusslachtoffer, BHV-er én ook nog winnaar van de Heembouw Innovatie van het jaar. Hoe doe je dat allemaal?
“Vrijwilligerswerk is echt iets dat bij mij past. Ik ben loyaal, zeg niet graag nee en voel me ook echt maatschappelijk verantwoordelijk om die rol op me te nemen. En het belangrijkste, ik krijg er een goed gevoel bij. Mijn vader was ook zo, het is iets dat in ons DNA zit. Daarom ook houd ik het al zo lang vol bij Heembouw. Als enige maatvoerder zit ik op een bijzonder plek. Ik kom op alle werken, heb met iedereen contact en ik vind het leuk om te kijken naar nieuwe ontwikkelingen. Ik ben nieuwsgierig en dat in combinatie met de behoefte om voor anderen te zorgen maakt mij wie ik ben en wat ik doe.”

Hoe zag afgelopen weekend er voor jou uit?
“Zaterdag was ik ballonnenartiest op het Sinterklaasfeest bij Heembouw. Dan hang ik de ‘gekke’ clown uit en maak ik ballonfiguren voor de kindjes. Dat is weer typisch zo’n voorbeeld van hoe dingen op mijn pad komen. Ik liep in de stad en zag voor vijf euro een boekje in een bak liggen over de ballonnenartiest. Dat leek me wel grappig om te doen en besloot het kunstje te gaan leren. Inmiddels is het een uit de hand gelopen hobby en word ik geregeld gevraagd om kinderen op deze manier blij te maken.”

Sr. Maatvoerder Wilfred van Zanten: “Heembouw is echt een mensen-bedrijf. Ik kan hier echt mijn ei kwijt.”

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou?
“Dat er mensen zijn die opstaan voor anderen vind ik belangrijk. Ik wil gewoon graag dat dingen goed geregeld zijn, niet alleen voor mezelf maar dus ook voor verenigingen of stichtingen of andere initiatieven waar ze gebaat zijn bij elke helpende hand. Zelf was ik vroeger veel bij de Vrije Jeugd Recreatie te vinden. Maar toen ik daar te oud voor werd, ben ik daar mijn rol als vrijwilliger gestart. Zo hoefde ik geen afscheid te nemen van iets waar ik zelf ook profijt van had. En toen is het balletje gaan rollen. Voor voorzitterschappen en dat soort taken, vind je niet vaak vrijwilligers. Ja het kost allemaal tijd, maar het is echt leuk om iets te kunnen betekenen op die manier. Laten we wel zijn, zonder inzet van vrijwilligers bestaan verenigingen niet. Gewoon doen dus, al moet je wel een beetje prettig gestoord zijn om overal ja tegen te zeggen.”

Als vrijwilliger bij Stichting Droomdag zorg je voor een onvergetelijke dag voor gezinnen waarvan een ouder ongeneeslijk of langdurig ziek is. Dat moet iets met je doen.
“Deze rol is wel het uiterste inderdaad. Maar is me op het lijf geschreven. Tijdens het verlies van een dierbaar familielid aan de ziekte kanker, heb ik gezien hoeveel impact verdriet heeft in een gezin. En dan is een droomdag voor het gezin zo belangrijk. Ik kan zo’n dag goed loslaten, al is het wel zo dat als je thuis komt je met beide benen op de grond bent gezet. We hebben het thuis goed en dat probeer ik mijn omgeving mee te geven. Mijn meiden thuis hebben het ook in zich, die helpen nu al graag bij hun sportclubjes. Ze trekken graag naar mensen toe die het nodig hebben. Daar ben ik trots op.”

Zie je in al jouw nevenactiviteiten een parallel met jouw baan bij Heembouw?
“Ik probeer loyaal en open te zijn. Dat is denk ik wel de reden waarom ik al zo lang bij Heembouw werk. Ik kan hier mijn ei kwijt en Heembouw is echt een mensen-bedrijf. Al het vrijwilligerswerk dat op mijn pad komt, komt ook tot mij omdat ik nieuwsgierig ben. En dat benut ik ook bij Heembouw. Eerder heb ik de Innovatie award gewonnen voor het onder de aandacht brengen van het 3 dimensionaal inscannen van gebouwen, om daarmee pointclouds te genereren. Ik ben een harde werker en naast mijn baan pionier ik graag. En dat gaat gelukkig goed samen met mijn werkzaamheden bij Heembouw.

“Gewoon doen dus, al moet je wel een beetje prettig gestoord zijn om overal ja tegen te zeggen.”

Dat je wensen van anderen graag in vervulling brengt weten we. Maar wat is eigenlijk jouw wens? Kunnen we dat nog even influisteren bij die man met z’n lange witte baard.
 “Ik houd er niet zo van om in the picture te staan, ik kies liever voor de achtergrond. Maar, je daagt me wel uit. Om met moderne technologieën aan de slag te gaan en mijzelf daarin te kunnen verdiepen, zou ik wel een afdeling voor maatvoering willen creëren. Met meer capaciteit zijn we efficiënter en wordt de baan voor mij nog leuker. Dat is een wens die ik overigens ook gedeeld heb met collega’s. Het is allemaal maar relatief hè, laten we vooral gezond en zonder teveel tegenslagen door het leven gaan. En straks met pakjesavond mijn eigen gezinnetje verwennen met cadeautjes, daar kijk ik echt naar uit. Dan zeg ik: Dank u, Sinterklaasje.”

Sr. Maatvoerder Wilfred van Zanten: “Heembouw is echt een mensen-bedrijf. Ik kan hier echt mijn ei kwijt.”