Home

Internationale standaard

Een gezond gebouw waar mensen graag willen werken en zich goed voelen, wat moet je je daar bij voorstellen? Zo’n twee jaar geleden bood Heembouw mij de kans om dat in kaart te brengen. Daarbij baseer ik me grotendeels op WELL, een standaard die bepaalt aan welke voorwaarden gebouwen moeten voldoen om het label ‘gezond’ te mogen voeren. De standaard is op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld door het Amerikaanse International WELL Building Institute. De eerste versie was vooral gericht op de wet- en regelgeving in de Verenigde Staten. Maar vorig jaar is er een tweede versie gekomen die WELL meer internationaal toepasbaar maakt, dus ook in West-Europa.

De gezondheid van de medewerkers is een issue dat bij veel klanten gelukkig echt begint te leven

Leidraad voor WELL-projecten

Buiten de VS staat WELL dus nog in de kinderschoenen. In Nederland is sinds kort één gebouw WELL gecertificeerd, maar veel referentieprojecten die wellicht meer geïnteresseerden over de streep gaan trekken zijn er nog niet. Heembouw wil dat daar meer vaart in komt. Door hier meer aandacht voor te maken en ook de kennis hierover binnen onze organisatie te vergroten. Voor mij een winst want met mijn officiële WELL AP opleidingscertificaat in the pocket, draag ik daar mooi een steentje aan bij. Dat Heembouw ruimte maakt voor deze specialisatie, zegt iets over de ambitie van Heembouw in het (ver)bouwen van gezonde kantoren. Wij kunnen eigenaren en huurders met vragen op dat vlak adequaat informeren en adviseren – en voor partijen die er dan voor gaan, kunnen wij de uitrol helemaal zelf doen. En streven we er naar om WELL-projecten goed en efficiënt uit te voeren en het concept in zo veel mogelijk projecten goed toe te passen.

Gezondheid begint te leven

Gaan we er naartoe dat straks ieder kantoor in Nederland WELL-gecertificeerd is? Volgens mij gaat dat niet gebeuren. Daarvoor stelt de standaard nog te veel eisen. Maar het brengt ons een stapje verder; laat WELL voor nu een inspiratiebron zijn voor bouwbedrijven en hun klanten om duurzaamheid te vertalen naar energiebesparing, maar ook gezondheid én een beter milieu. Wijzelf geven met onze nieuwe huisvesting voor Heembouw Kantoren in Berkel en Rodenrijs het goede voorbeeld. We halen nu de score van een WELL Gold certificering. Na oplevering hebben we een referentieproject om trots op te zijn en werken we vanuit een omgeving waar we kunnen laten zien wat WELL je brengt.

Daar is behoefte aan, merken wij. Steeds meer klanten hebben ervan gehoord en hebben, voorzichtig nog, plannen in die richting – vaak ook om een interessantere werkgever te zijn voor de schaars beschikbare talenten waar ze om zitten te springen. De gezondheid van de medewerkers is een issue dat bij veel klanten gelukkig echt begint te leven.'

Babet Ruizenaar (22)
Plancoördinator / WELL-Accredited Professional bij Heembouw Kantoren
Babet ging twee jaar geleden tijdens haar hbo-studie Climate & Management, als stagiaire bij Heembouw aan de slag. Inmiddels is ze afgestudeerd en in vaste dienst bij Heembouw Kantoren.