Home

Kent u de term klimaatklasse of comfortklasse al? Grote kans van niet. Waar zo’n beetje iedereen wel bekend is met de term energielabel, is klimaat- of comfortklasse niet iets wat automatisch ter sprake wordt gebracht bij de verduurzaming van een gebouw. De klimaat- of comfortklasse zegt iets over hoe comfortabel en gezond het gebouw is om in te verblijven. C is daarbij het wettelijke minimum.

Hoe gezond is uw kantoor voor uw medewerkers? Wij meten het voor u!

Dat deze term niet zo bekend is, is best gek, want energiebesparende maatregelen kunnen een behoorlijke invloed hebben op het binnenklimaat van een gebouw. En daarmee dus op het comfort en de gezondheid van de mensen die erin werken. En die invloed is niet per definitie positief.

Wel duurzaam maar toch oncomfortabel?

Bij nieuwbouw is er absoluut steeds meer aandacht voor de gezondheid en het comfort van de gebruikers. Bij verduurzaming van bestaande bouw echter nog te weinig. De focus ligt zo op die wettelijke verplichting om in 2023 minimaal energielabel C te halen, dat het effect van die energiebesparende maatregelen bijna geheel buiten beschouwing blijft.

Dat is een gemiste kans, want wie wil er nou straks met een gebouw zitten dat weliswaar duurzaam is, maar vreselijk oncomfortabel en ongezond om in te verblijven? Helemaal nu de arbeidsmarkt zich zo ontwikkelt, dat elk argument dat voor uw bedrijf spreekt waardevol is in de werving en selectie van nieuwe medewerkers? U wilt toch geen medewerkers verliezen of niet aan kunnen trekken omdat ze zich niet goed voelen in uw gebouw?

Nieuwe, laagdrempelige meetmethode

Nu is bij nieuwbouw sinds enige tijd steeds meer aandacht voor een meetmethode die is overgewaaid uit Amerika. Deze WELL Building Standard is de eerste certificering voor gebouwen die zich alleen richt op de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen. Het omvat zeven categorieën: lucht, water, licht, comfort, gemoed, fitness en voeding. Er is veel over deze standaard te doen. Het is een positieve ontwikkeling dat er steeds meer aandacht is voor gezondheid en comfort, maar voldoen aan deze standaard en een certificaat halen is zeer complex en kostbaar.

Daarom startten wij een onderzoek, specifiek voor de verduurzaming van bestaande bouw. Hoe kunnen we, door de goede dingen te halen uit de WELL standaard, meetbaar gezonde en comfortabele gebouwen mogelijk maken voor iedereen? In plaats van alleen voor de happy few die de WELL standaard kunnen betalen?

De theorie versus de praktijk

Heel belangrijk hierbij is onze praktijkervaring. Want hoe vaak gebeurt het wel niet dat een gebouw ‘volgens de regels’ weliswaar energielabel B heeft, maar in praktijk energielabel D? Gewoon omdat bepaalde maatregelen in de praktijk nu eenmaal anders uitpakken dan theoretisch berekend? Wij weten uit ervaring wat wel werkt en wat niet. Wat vaak fout gaat en juist slim is om te doen. Hoe bepaalde maatregelen elkaar beïnvloeden.

Hoe gezond is uw kantoor voor uw medewerkers? Wij meten het voor u!

Ook onmisbaar: onze integrale aanpak. Met een architectenbureau in huis weten we zeker dat we geen factor van belang missen. Want het comfort en de gezondheid van een gebouw heeft alles te maken met de materialen en grondstoffen (w.o. hout) die je kiest, isolatie, akoestiek, luchtvochtigheid, de klimaatinstallaties en nog meer bouwtechnische zaken, maar ook met het interieur en hoe je werkplekken indeelt. Hoe je het gebouw afstemt op het werkproces. En dat is echt een (interieur)architectonisch vraagstuk.

Kortom: we gaan ervoor, voor die gebouwen waar mensen graag willen zijn. We zijn ver met onze meetmethode, de eerste voorbeeldprojecten zijn er. Maar we gaan door om het nog beter te maken. Als we u kunnen helpen met onze laagdrempelige methodiek horen we het graag!