Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

23 oktober 2019

Successen moet je samen vieren. En Heembouw wil niet alleen de verhalen vertellen, maar ze ook werkelijkheid maken. Op bedrijventerrein Oudeland in Berkel en Rodenrijs bouwt Heembouw Kantoren haar eigen nieuwe duurzame, energiezuinige en circulaire huisvesting.

Hoogste punt - peter lammertink.jpg


En vrijdag werd “het hoogste punt” gevierd op de bouwplaats samen met de opdrachtgever, de eigenaar van het nieuwe kantoor, de collega’s en de leveranciers. Het nieuwe kantoor is samen met het architectenbureau van Heembouw, Heembouw Architecten, ontworpen en is een showcase en een testcase op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en gezondheid voor haar eigen medewerkers. Uitgangspunt voor dit project is minimale belasting van het milieu in zowel de ontwerp- als de realisatie- en gebruiksfase. De principes reduce, re-use en recycle zijn toegepast daar waar mogelijk.

Buitenzijde nieuwe huisvesting.jpg


Het milieu minimaal belasten in zowel het ontwerp- als de realisatie- en gebruiksfase waren de uitgangspunten voor dit project. De principes reduce, re-use en recycle zijn samen met Heembouw Architecten toegepast daar waar mogelijk. Dit heeft geresulteerd in:

  • Een fundering gestort met Freement cement
  • Een groen gevel i.c.m. een FSC houten gevel
  • Hergebruik van bestratingsklinkers
  • Dampopen bouwen: overtollig vocht verlaat het gebouw door de installatie én door de constructie van de muren en het dak
  • Aanbrengen van zonnepanelen
  • Hergebruikte isolatie en kunststofdakbedekking

Freement in de fundering

Freement is circulair beton en in samenwerking met partners NewHorizon en De Rutte Groep op dit project voor het eerst toegepast als constructief beton voor een fundering van een gebouw. Een bijzondere primeur én een besparing van 50% CO2 uitstoot t.o.v. het gebruik van traditioneel cement. In de link vindt u een video waarin de why, how en what wordt uitgelegd, klik hier. Maar ook in de rest van het gebouw zijn bijzondere onderdelen en/of innovaties toegepast om een duurzaam en gezond kantoor te realiseren. En het ontwerp is naast duurzaam en gezond vooral functioneel en biedt ondersteuning aan de werkprocessen van de klant en het minimaliseren van de milieu impact.

Interieur

Daarnaast ondersteunt het ontwerp het welzijn van de medewerkers, zodat zij een optimale werkplek krijgen. Zo wordt het gebruik van de trap  i.p.v. de lift actief gestimuleerd doordat deze een prominente plek heeft in de kern van het gebouw, de bureaus kunnen in hoogte worden versteld en hoewel er is gekozen voor een gecontroleerd installatie systeem, heeft men  de optie om de ramen te openen voor verse frisse lucht. Verder hebben alle werkplekken natuurlijk zonlicht en overal is er uitzicht op groen.

Voor de afwerking zijn de volgende materiaal keuzes gemaakt:

  • Biodynamische LED verlichting
  • Gerecyclede (akoestische) plafonds, schoonloopmat, vloerafwerking, glas voor de balustrades en gipsplaten binnenwanden.
  • Hergebruikte glazenbinnenwanden
  • Biobased vloerafwerking en binnenmuur verf
  • Hergebruik huidig meubilair


Bij het ontwerp is nauw samen gewekt met strategisch partner Lomans Totaalinstallateur. Het nieuwe kantoor wordt opgeleverd in februari 2020.

Interessant? Wees sociaal