Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

9 maart 2018

Dinsdag 20 februari vond de sleuteloverdracht voor de realisatie van het nieuwe gemeentehuis van Zuidplas plaats. Het oude gemeentehuis is leeg, de meeste ambtenaren zitten inmiddels aan de andere kant van het spoor en het Klantcontactcentrum is tijdelijk verhuisd naar een locatie aan de overzijde van het plein. Voor de gemeente Zuidplas realiseert Heembouw op dezelfde plaats een nieuw energieneutraal gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Het nieuwe gebouw wordt energieneutraal. Om de duurzaamheidsambitie van de gemeente Zuidplas mogelijk te maken, is Heembouw samen met NewHorizon gestart met oogsten. Alle bouwmaterialen die herbruikbaar zijn worden door NewHorizon gedemonteerd en in één geheel afgevoerd. Denk hierbij aan kozijnen, deuren, kabelgoten, glas, armaturen, vloerafwerking, etc. Grondstoffen raken op en het produceren van nieuwe onderdelen zorgt voor een grote uitstoot van CO2. In 2017 stond Earth Overshoot Day op 2 augustus. Dit betekent dat we de aarde uitputten, ze kan niet (meer) voldoen aan de grote vraag naar nieuwe producten voor o.a. de bouw. Door het circulair oogsten krijgen producten een nieuwe bestemming zonder toevoeging van energie of materialen.

Gemeentehuis Zuidplas oude situatie
Voorzijde huidig gemeentehuis Zuidplas vanaf plein

Het oogsten gebeurt tot eind maart. Medio april wordt in 6 weken gestart met de fysieke sloop van het casco. Na het oogsten wordt het pand compleet gestript en werken we, onder toeziend oog van een ecoloog, toe naar de sloop van het casco. Dit gebeurt later omdat het huidige gemeentehuis nu nog onderdak biedt aan twee dwergvleermuizen.

Voor de zomervakantie is het nieuwe casco gereed. Eind april 2019 wordt het nieuwe gemeentehuis opgeleverd, waarna het in de zomer van 2019 weer in gebruik wordt genomen.

Gemeentehuis Zuidplas oude situatie

 

Interessant? Wees sociaal