Na onderzoek door DGI (Dak & Gevel Ingenieurs B.V.) is geconstateerd dat de houten stelkozijnen zijn aangetast door houtrot. De stelkozijnen waarop de aluminium kozijnen zijn gemonteerd bleken in zo’n slechte staat dat deze hersteld moeten worden. Omdat de oorspronkelijke aannemer de werkzaamheden vanwege faillissement niet meer kan uitvoeren, heeft de gemeente de benodigde werkzaamheden aanbesteed.

De originele uitvraag was het plaatselijk herstel van de stelkozijnen, hiervoor heeft Heembouw in de mock-up fase een aantal proeven uitgevoerd. Na de mock-up is het advies van Heembouw geweest om de stelkozijnen compleet te vervangen. Door de toepassing van verbeterde detailleringen en kunststof stelkozijnen, heeft Heembouw samen DGI (Dak & Gevel Ingenieurs B.V.), SWECO en de gemeente Lansingerland een degelijke en goede oplossing bedacht welke kwalitatief het beste is. Na het project is er alleen niets van de werkzaamheden te zien, de stelkozijnen zitten namelijk opgesloten in de gevel en zijn niet zichtbaar.

De keuze voor kunststof stelkozijnen is middels een nauwe samenwerking met Kreunen kunststoffen ontstaan. Om de kwaliteit van de stelkozijnen voor de langere termijn te waarborgen is gekozen voor kunststof, zodat er op geen enkele wijze meer houtrot kan ontstaan.

Wat gaat Heembouw doen

Het gaat om 459 kozijnen aan de zuidwestgevel van het gemeentehuis. Alle houten Meranti stelkozijnen worden gefaseerd verwijderd, er wordt een nieuw kunststof stelkozijn teruggeplaatst en er wordt een andere detaillering toegepast. De nieuwe stelkozijnen worden waterdicht afgewerkt met Triflex. Daarna worden de huidige aluminium kozijnen weer teruggeplaatst en worden alle randaansluitingen netjes afgewerkt.

Gemeentehuis Lansingerland Hans van Heeswijk architecten
Gemeentehuis Lansingerland

Het gemeentehuis blijft in bedrijf

Tijdens de realisatie blijft het gemeentehuis in gebruik. Om de overlast tot een minimum te beperken gaat Heembouw de binnenzijde van het werkgebied afscheiden met een geïsoleerd stofschot. Door een goede en intensieve samenwerking / informatieverstrekking gaan we dit voor elkaar krijgen. Onze ervaring bij eerdere projecten zoals de verbouwing van ons hoofdkantoor in Roelofarendsveen, wordt hier opnieuw ingezet. Het werkcomfort van de medewerkers staat hoog op de agenda tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.

De stofschotten worden aan de binnenzijde in de opening van het betonnen binnenblad geplaatst. De werkzaamheden aan het stelkozijn worden echter vanaf de buitenzijde uitgevoerd. Bereikbaarheid van de kozijnen wordt bemoeilijkt door het water dat grenst aan het gebouw. Door de inzet van pontons kan een steiger worden gerealiseerd.

Direct na het kerstreces is Heembouw gestart met de voorbereidingen, in week 7 2018 wordt er gestart met de realisatie. Het project wordt opgeleverd in juli 2018.