Home
Goede gpr score voor nieuw pand Heembouw Kantoren

Maar let op

Bij de start van het ontwerpproces heeft Arjan Hogenboom (Directeur Heembouw Kantoren) de ambitie van een minimale score van 8,5 op alle GPR thema’s uitgesproken. Door het gebruik van de GPR tool, kon het ontwerpteam tijdens het gehele ontwerpproces monitoren of het ontwerp bleef voldoen aan de gestelde ambitie. De tool maakte direct zichtbaar welke positieve effecten bijvoorbeeld PV-panelen hebben op het thema duurzaamheid. Maar ook het negatieve effect hiervan op het thema milieu.

Inzicht krijgen in wat bepaalde materialen en toepassingen doet met de scores, is tijdens het ontwerpproces belangrijk gebleken om noodzakelijke aanpassingen te (blijven) doen in het ontwerp. Een uitdaging die samen met de partners en leveranciers is opgelost. En het resultaat mag er zijn. Als een van de weinige kantoren in Nederland heeft dit gebouw nu een minimale score van 8,5 op alle thema’s en is het niet alleen een circulair en duurzaam gebouw, maar vooral een gezonde werkplek die toekomst klaar is.

bron: website GPR projecten - GPR scores voor Heembouw kantoren op de 5 thema’s klik hier

Reduce, Re-use, Recycle als uitgangspunt

Hoe Heembouw dat heeft aangepakt? Door de juiste keuzes te maken, te bedenken wat er anders kan en na te denken over de vraag: Hoe realiseren we als ontwerpende bouwer een toekomst klaar kantoor. Het gebouw bevat alleen noodzakelijke onderdelen (reduce) voor de realisatie van een gezond kantoor. Voor een hoge GPR score zijn de minimale eisen vanuit het Bouwbesluit voor Heembouw onvoldoende gebleken. Heembouw is gaan onderzoeken wat de beste opties en mogelijkheden waren. Geen gemakkelijk proces, omdat er branche-breed nog veel traditioneel wordt ontworpen en gebouwd.

In de fundering is bijvoorbeeld circulair constructiebeton toegepast, hiermee had Heembouw een wereldprimeur in juli 2019. Dit was nog nooit op deze manier en schaal toegepast in de Nederlandse kantorenmarkt. Het zogenoemde “materialen oogsten” uit andere (renovatie-)projecten is iets wat al vaker is gebeurd (re-use en recycle). Zo werden al glazen wanden gebruikt bij de renovatie van het vorige kantoor van Heembouw afkomstig uit de renovatie van het WTC Schiphol en wordt het circulaire paviljoen C-Bèta in Hoofddorp verbouwd met “oude materialen” uit o.a. het Centre Court in Den Haag. Zo laat Heembouw als ontwerpende bouwer zien dat zij de kennis in huis heeft om een toekomst klaar kantoor te creëren én realiseren. Het nieuwe kantoor in Berkel en Rodenrijs is hier het perfecte voorbeeld van.

Storten circulair constructiebeton Heembouw
Storten circulair constructiebeton

Maar hoe dan?

Met doorzettingsvermogen en een droom. Een droom om een kantoor te realiseren dat toekomst klaar is, een minimale impact heeft op de (directe) omgeving, een gezonde werkplek is en er ook fantastisch uitziet. Met dit kantoor laat Heembouw zien dat duurzaamheid, circulariteit en gezondheid hand in hand gaan met elkaar, én dat het ook mooi kan zijn. Daan Fredriks vertelt in zijn blog welke materialen in zowel het interieur als exterieur zijn gebruikt.

Virtuele tour door ons duurzame kantoor in Berkel

Ervaar zelf hoe fijn een duurzaam kantoor kan zijn

Als het kantoor weer een operationele werkplek is, en het voor ieders gezondheid weer veilig is, stelt Heembouw haar deuren graag open om het kantoor zelf te bekijken en te ervaren hoe een duurzaam, circulair en gezond kantoor aanvoelt en is. Hiervoor kun je het beste een afspraak maken door een mailtje te sturen naar Babet Ruizenaar: b.ruizenaar@heembouw.nl.

Interieur nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren
Interieur nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren