Home

Als ontwerpende bouwer wil Heembouw een positieve impact hebben op het leven van mensen en hun leefomgeving. Dit doen wij onder andere door het ontwerpen en realiseren van nul-op-de-meter woningen in onze projecten.

Een NOM-woning

Wat is NOM?

Een NOM-woning hoeft per saldo over het hele jaar genomen, geen energie meer af te nemen bij een energieleverancier. Dit gebeurt door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. De woningen hebben geen gasaansluiting, zijn volledig elektrisch en wekken evenveel energie op als bij gemiddeld gebruik en omstandigheden nodig is.

NOM woningen in Westend

De nieuwe woonwijk Westend ligt in een prachtige groene en waterrijke omgeving en biedt een grote variëteit aan woningtypes. Heembouw ontwikkelt en realiseert hier gefaseerd in totaal 240 woningen, waarvan bijna een derde nul-op-de-meter (NOM) woningen zijn. Variërend van eengezinswoningen tot appartementen en beneden-boven woningen. Heembouw Architecten maakte het ontwerp van een aantal grondgebonden NOM-woningen, woningtype Opaal. Sr. modelleur Jelmer Adema was bij de engineering van deze woningen betrokken, net als overigens bij de engineering van alle andere woningen in Westend. “Een NOM-woning vraagt om goed nadenken, in een heel vroeg stadium. Niet alles kan zomaar; voor de juiste hoeveelheid PV-panelen bijvoorbeeld moet het dak groot genoeg zijn, en moet ook de oriëntatie op de zon kloppen. De installaties zijn een stuk complexer. Een mooie uitdaging na te denken, hoe dingen slimmer kunnen.” 

“Bij woningtype Opaal wordt de installatie specifiek als materiaal toegepast”

Architect Caroline Klopper: “Voor woningtype Opaal heb ik ervoor gekozen om de installatie specifiek als materiaal toe te passen. Het hele dak en ook de uitbouw zijn voorzien van PV-panelen. De woningen zijn een mooie toevoeging aan deze wijk. Westend is echt een woonomgeving waar je wilt zijn, met veel zorg en aandacht gemaakt. Daar mogen we trots op zijn.”

NOM woningen bij project Westend Roelofarendsveen
NOM woningen bij project Westend Roelofarendsveen.
  1. Nul op de meter (NOM) in de bestaande woningvoorraad, een illusie of de (duurzame) toekomst?

    blog25 januari 2019

    Nul op de meter (NOM) in de bestaande woningvoorraad, een illusie of de (duurzame) toekomst?

    Ik viel vorige week al zappend middenin: het tv-programma Kanniewaarzijn waarin te dure, met gemeenschapsgelden, gefinancierde projecten aan de kaak gesteld én op de hak genomen worden. Kijkend naar de voorbeelden die langskwamen, dwaalden mijn gedachten onbewust af naar het fenomeen ‘nul op de meter’, dat in aanbestedingen voor renovatie- en groot onderhoudsprojecten steeds vaker als eis gesteld wordt. Niet zonder reden: ik heb namelijk mijn vragen bij de haalbaarheid hiervan. Of, scherper geformuleerd, om te komen tot ‘nul op de meter’ woningen zijn er in veel renovatiegevallen maatregelen nodig die – als ze daadwerkelijk uitgevoerd worden – weleens rijp zouden kunnen zijn voor een optreden in Kanniewaarzijn.

  2. Duurzaamheidsuitdaging de president Heembouw RED betonbouw

    blog5 maart 2018

    Gaat u de duurzaamheidsuitdaging met ons aan?

    ‘Waarom leggen jullie op deze daken maar drie zonnepanelen? Er kunnen er toch makkelijk tien op?’ Het zijn dit soort vragen van studerende jongeren die ons tijdens een bezoek op een van onze bouwlocaties blijvend op scherp zetten. De toekomstige generatie werknemers én klanten is zich enorm bewust van de noodzaak om duurzaam en milieuvriendelijk te denken, te doen én te bouwen. En daar moeten wij ons als branche sterk door laten inspireren. En laten uitdagen.

  3. Energiepositieve-woningbouw-is-de-toekomst

    blog26 maart 2015

    Energiepositieve woningbouw is de toekomst!

    In de komende jaren gaat Nederland steeds energiezuiniger bouwen. Het energieakkoord brengt samenhang en de focus van het overheidsbeleid op 2020 en de resultaten van afspraken met o.a. Aedes en diverse marktinitiatieven beginnen zich duidelijk af te tekenen. Er is veel mogelijk op duurzaamheidsgebied. In het jaarverslag van Heembouw over 2014, dat eind april gepubliceerd wordt, staat een interview over het concept van de energiepositieve wijk. "Niet langer denken in energieneutraal maar in energiepositief", is hier het credo. Hier lees je een korte samenvatting van dit betoog.