Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

Binnenstedelijke herontwikkeling

Heembouw en Haag Wonen gaan samen aan de slag met de sloop-/nieuwbouw van woningen aan de Jonathanstraat, de Schimmelweg, Van Meursstraat en de Doctor Schaepmanstraat in Den Haag. De huidige 138 woningen maken plaats voor 59 compacte eengezinswoningen, 45 beneden-bovenwoningen en 49 appartementen.

 

De afbeeldingen en aantallen zijn ter indicatie, aan deze afbeeldingen en aantallen kunnen geen rechten worden ontleend.

Nieuwbouw 153 woningen Den Haag Slimme Hendrik
In voorbereiding
Den Haag
Haag Wonen
Heren5 Architecten

Voortgang project


ROC studenten bouwen hun eigen "Haagse Hendrik" op ware grootte; hoogste punt bereikt

20 november, 2018

Op ROC Mondriaan bouwen studenten van de School voor Bouw en Infra  op ware grootte een woning na uit het nieuwbouwproject Haagse Hendrik van Haag Wonen in Spoorwijk.  De realisatie van een modelwoning ‘’Eigen Hendrik’’ biedt studenten de mogelijkheid om, onder begeleiding van ervaren leermeesters, hun vaardigheden in de praktijk te toetsen. Daarnaast biedt het de bewoners, Haag Wonen en Heembouw de kans om vóór de daadwerkelijke start van de bouw de woning al te ervaren en nieuwe innovaties te testen. De ervaringen hiervan worden gebruikt in toekomstige projecten en verwerkt in het lesmateriaal van de opleidingen. Vrijdag 19 november werd het hoogste punt bereikt, dat feestelijk werd gevierd.

1
2
Slimm nieuwbouw modelwoning eigen hendrik
Slimm nieuwbouw modelwoning eigen hendrik

Overeenkomst voor realisatie 153 woningen in Den Haag

4 mei, 2018

Op 19 april 2018 tekenden Heembouw en Haag Wonen de bouwteamovereenkomst voor de sloop-/nieuwbouw van woningen aan de Jonathanstraat, de Schimmelweg, Van Meursstraat en de Doctor Schaepmanstraat in Den Haag. De huidige 138 woningen maken plaats voor 59 compacte eengezinswoningen, 45 beneden-bovenwoningen en 49 appartementen.

Woningcorporatie Haag Wonen nodigde Heembouw in 2016 uit voor een speeddate tussen aannemers en architecten. Het doel was om te komen tot een selectie voor verdere planvorming van de te slopen woningen. Uit de speeddate ontstond een match tussen Heren5 architecten en Heembouw. Samen wonnen wij de selectie door de introductie van woningtype Haagse Hendrik. 

Verschillende woningen

Met dit woontype worden de verouderde portiekflats vervangen door compacte woningen met voordeur en achtertuin. Daarbij is het ook nog eens gelukt het aantal woningen te verhogen van 138 naar 153 woningen. De twee-laagse woning heeft een beukmaat van ca. 3.9 tot 4.2 meter breed. Dit zijn volwaardige woningen, voorzien van alle gemakken, voor huishoudens van één tot twee personen.

Graag eigen voordeur

Tijdens een ronde door de wijk spraken wij met buurtbewoners. De Haagse portiek bleek niet populair, bewoners hebben liever een eigen voordeur zonder portiek. Dit heeft onder andere te maken met eigen identiteit en sociale veiligheid. Door de portiekwoningen te vervangen voor woningen met eigen voordeur draagt het nieuwe concept ook bij aan leefbaarheid van de wijk.

Berlage blijft

De woningen liggen in een buurt waarbij de huidige omgeving een ontwerp is van Berlage. De principes van Berlage zijn verwerkt in het ontwerp en de architectuur. Het resultaat is een prachtig plan met gevouwen gevels en fraaie details.

Heembouw start halverwege 2020 met de bouw van de woningen.

De afbeeldingen en aantallen zijn ter indicatie, aan deze afbeeldingen en aantallen kunnen geen rechten worden ontleend.

1
3
Nieuwbouw 153 woningen Den Haag Slimme Hendrik
Nieuwbouw 153 woningen Den Haag Slimme Hendrik
Nieuwbouw 153 woningen Den Haag Slimme Hendrik