09 oktober 2018

POSITIEF! Het staat in kapitalen op zijn gezicht. De altijd energieke Bob van Amsterdam werkt, timmert, holt, kookt, toert en geniet van het leven. Over de zucht naar bouwen, de gezonde twijfels, zijn drive voor respect en natuurlijk zijn terugkomst naar Heembouw. “Dat je weet.. hier wil ik werken. Heerlijk.”

 

Bob-van-Amsterdam.jpg

Die middag hangt er een donkere wolk boven de bouwkeet. Kopje koffie uit het automaat en een diepe zucht, want het gaat om de bewoners. “We lopen vertraging op omdat de keukens niet geleverd kunnen worden. Dat is slecht nieuws voor de bewoners hier. Ze zitten al dagen in het stof en dan komen wij langs om te vertellen dat het nog langer gaat duren. Hoort er bij. Maar ik voel wel mee met de bewoners. ”Bob van Amsterdam, al jaren actief in de bouwwereld, waar jong en oud als vanzelf mee wil samenwerken, is totaal zichzelf. Hij neemt plaats aan tafel in een van de kleinste ruimten in de bouwkeet, en tussen diepe en wat minder diepe verhalen door vertelt hij over de liefde voor zijn zoontje Joep. “Ik ben een mensenmens. Ik wil dat iedereen elkaar verdraagt. Waar je ook vandaan komt en hoe je er ook uitziet. Als ik dan net als gisteren lekker aan het dollen ben in de tuin met Joep, dan hoop ik dat we een band creëren voor de rest van ons leven. Ongeacht of we op elkaar lijken of niet.”

Hij is even in gedachte verzonken. “Respect voor elkaar. Jezelf zijn. Dat is wat Heembouw doet. Dat kan hier gewoon. Ik heb eerder al 12 jaar bij Heembouw gewerkt. Eerst in Roelofarendsveen en daarna ben ik naar Noordwijkerhout gegaan. Ik heb een uitvoerderstrainee doorlopen en uiteindelijk ook de functie van uitvoerder vervult. Prachtige rol, helemaal in mijn kracht. Maar ik wilde meer, doorgroeien en blijven ontwikkelen. En werkte ik toe naar de rol van projectleider, gericht op calculatie en werkvoorbereiding. En daar ging ik twijfelen. Is dit voor nu mijn ding? De ervaring die ik op kantoor op deed was weliswaar heel verschillend en interessant. Maar ik ben van de menselijke kant hè. Ik kan hard zijn, maar het commerciële gedrag, het sturen op bijvoorbeeld de beste inkoopprijzen was toen nog niet aan mij besteed. Ik wilde terug naar de uitvoerderskant, en dat betekende voor mij een overstap naar een andere aannemer. Na een paar jaar voor een Friese aannemer te hebben gewerkt, heb ik nog een andere overstap gemaakt maar dat was van korte duur.

Je hebt bewust weer gekozen om terug te komen bij Heembouw.

“Ken je dat gevoel? Dat je weet, hier wil ik werken. Heerlijk. In de periode dat ik niet bij Heembouw zat, was ik nog altijd verbonden. Ik heb mee gereden met de jaarlijkse Heembouw motorritten en heb mijn contacten hier goed onderhouden. Maar ook inhoudelijk ben ik altijd wel verbonden gebleven. De Lean methodiek die hier zo sterk ontwikkeld is, het met z’n allen geeltjes plakken in plaats van 1 iemand achter een laptop, ben ik waar dan ook op deze manier blijven toepassen. Maar ook de creatieve ideeën zoals de EHBO-kit voor klanten, die heb ik van Heembouw gekopieerd en gebruikt bij de andere werkgevers. En toen kwam de tip van oud collega Bob Jonkheer dat er specifiek uitvoerders voor Wonen werden gezocht. Precies waar mijn hart ligt. Ik ben in gesprek gegaan en merkte dat mijn enthousiasme werd gewaardeerd. Dat voelde goed.”

Wat is het verschil met Heembouw nu en 10 jaar geleden?

Vol overtuiging. “Niks. Bij Heembouw kijkt iedereen dezelfde kant op, iedereen wil het bedrijf naar een hoger niveau brengen door ook wat voor elkaar over te hebben. Typisch Heembouw is dus nog steeds de mensgedrevenheid. Tuurlijk zijn er veranderingen en worden er innovaties toegepast. Maar dat zie ik als technische zaken, die los staan van de cultuur. Misschien heb ik een beetje pech dat met mijn huidige project, de renovatie en onderhoud van 78 woningen in Schiedam, meer aandacht vraagt. Op dit moment loopt het allemaal niet zo lekker. Maar ondanks de tegenvallers werken we met grote inzet en plezier. Als je die mentaliteit bij elkaar zet, maak je de cultuur van het bedrijf.”

Bob-van-Amsterdam-LinkedIn.jpg

Respect voor iedereen, dat is het streven

Dan is er plotseling een verdieping op ons thema respect. “Ik doe niet veel geks. Maar ben wel eerlijk. Ook op social media deel ik wat ik vind en zie. Omdat ik vind dat we meer moeten verdragen van elkaar. Alle meningen, vooroordelen en discussies, pfff, als ik iets vind dan deel ik dat maar wel op een manier dat iedereen er iets mee kan. Thuis, met mijn vrienden en ook met collega’s. Op de bouwplaats lopen mensen met verschillende meningen. Dat mag, maar oordeel niet, accepteer elkaar. Neem bijvoorbeeld de opruimers op de bouw, dat zijn vaak medewerkers met een buitenlandse achtergrond. Zelf opruimen willen we ook niet, maar heb dan ook geen mening over hun afkomst. En als iemand met een buitenlandse achtergrond een fout maakt, is dat niet erger dan als iemand uit Nederland die fout maakt. Die harde uitspraken die soms gedaan worden, maken het veel te zwaar. Laten we gewoon onszelf zijn. Met respect voor iedereen, dat is het streven.”

Heb je een droomproject in gedachte bij Heembouw?

De sector Wonen is echt mijn ding. Het contact met bewoners brengt net iets meer in mijn uitvoerderstaak. Als de dag begint met twee ontevreden bewoners en ik heb dat eind van de dag met een lach opgelost, ga ik met een lekker gevoel naar huis. Misschien ga ik daar soms te ver in. Je hebt met bewoners te maken die in een huis vol stof en viezigheid zitten en dan wil ik een positieve indruk achterlaten. Ik leef mee. Dat sluit aan op mijn ambitie; ik wil de score die we hebben voor de bewonerstevredenheid verhogen van 7 naar 9. Daar kan Wonen zich absoluut nog meer mee onderscheiden. Maar dat is toekomst. Nu kijk ik uit naar mijn volgende project in Leiden; renovatie van 300 woningen. Ik heb niet echt een droomproject maar de dynamiek bij dit project, die wil ik. Ik denk dat ik dat een hele tijd boeiend ga vinden.

Entree.png

Mag je toch nog wat dromen…

“Ik moet inderdaad nog 30 jaar werken. Kom dan maar door met een ingewikkelde transformatie van een oud pand naar een prestigieuze woning. Met veel details en veel complexe vraagstukken. Het lijkt me leuk om zo’n project van A tot Z uit te voeren. Ja. Laten ze me daar maar voor bellen. Wéér iets om naar uit te kijken.”