Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

Circulair ontwerpen en bouwen

Heembouw is één van de ondertekenaars van de Malieveldverklaring Emissievrij ontwerpen, ontwikkelen en bouwen. Als ontwerpende bouwer geloven wij hierin en hebben de intrinsieke motivatie om samen met andere partijen de transitie naar emissievrij bouwen waar te maken. Onze visie op duurzaamheid is overigens breder: “We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én zijn oprecht gedreven om het beter te doen”.

Deze visie is het kompas voor ons handelen: van het terugdringen van de CO2 uitstoot van onze huisvesting, bouwplaatsen en wagenpark tot het toepassen van FSC hout en het scheiden van afval op de bouw.

Ook vanuit initiatieven zoals de Malieveld verklaring willen we een positieve impact hebben op onze leefomgeving en die van anderen. Bij Heembouw houden we van concreet, en van innovatief. Daarom slaat het begrip circulair ontwerpen en bouwen bij ons aan. In 2030 moet 50% van de bouwmaterialen circulair zijn. Daar wachten we niet op. Omdat we als ontwerpende bouwer de hele keten van initiatief en ontwerp tot en met onderhoud en renovatie in huis hebben, kunnen we daarin ook echt het verschil maken.

Daarin zoeken wij ook de samenwerking met verschillende innovatieve partners.

"We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én we zijn oprecht gedreven het beter te doen"

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Verantwoordelijkheid nemen voor je omgeving, gaat wat ons betreft verder dan aandacht voor een beter milieu. Dat betekent ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving. Geïnspireerd op onze visie: Wij creëren plekken waar mensen willen zijn, omarmt Heembouw initiatieven die mens, maatschappij, medewerker én ons bedrijf laten samenkomen.


Heembouw organiseert - en maakt mede mogelijk - activiteiten in de (lokale) samenleving ten behoeve van maatschappelijke doelen, waarmee we voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is een plek creëren waar zij graag willen zijn. Dat uit zich o.a. in een substantiële bijdrage voor de realisatie van hospice Amandi in Roelofarendsveen.

Maar ook in het doneren van de waarde van onze kerstpakketten aan jaarlijks een ander doel. Afgelopen kerst (2020) vertaalde zich dat in een bijdrage aan de Bijenstichting en Natuurmonumenten. We doen graag mee met NL Doet en de Bouwklik wielerronde voor St. Juul en toen er na een aanpassing van ons logo nog een stapel oude vlaggen en banieren lag, heeft Beat the Bag daar handige tasjes van gemaakt, waarmee we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag helpen.


Maar het allerleukst vinden we het toch om, samen met onze collega’s, echt aan de slag te zijn en op kleine schaal het verschil te maken. Zoals tijdens de avonden bij Resto Vanharte.

Beat the bag- Een tas met een verhaal
Beat the bag, een tas met een verhaal

Emissievrij bouwproces

Heembouw benadert circulariteit als onderdeel van duurzaamheid, niet als vervanging. Naast duurzaamheidsonderwerpen als energie en ecologie, is circulair bouwen specifiek gericht op het sluiten van de kringloop van materiaalstromen. Dat kan door het werken met hergebruikte materialen, door het toepassen van producten die in de toekomst weer kunnen worden geremonteerd, of door het bouwen met natuurlijke (biobased) materialen die de aarde niet uitputten. Uiteindelijk gaat circulair bouwen over een andere mindset. Als ontwerpende bouwer willen we samen met onze partners circulaire oplossingen aantrekkelijk maken voor de markt. Daarom werken we vanuit de volgende overtuigingen.

Circulair is niet hetzelfde als tweedehands

Een circulair gebouw is een nieuw gebouw, met een nieuw ontwerp. De kwaliteit is net zo goed of zelfs beter dan reguliere bouw. Lees meer

Circulair hoeft niet duurder te zijn

Niet alles wat circulair is, is duur. Hergebruikte binnenwanden en straatwerk zijn bijvoorbeeld goedkoper dan nieuw. Veel producten zijn nog wel kostbaar vanwege de beperkte schaal waarop ze worden toegepast. Door een slimme mix van circulaire maatregelen in het ontwerp en de planontwikkeling beogen we in prijs-kwaliteit verhouding gelijkwaardig te zijn aan reguliere bouw. In dit blog is te lezen hoe we dit concreet in de praktijk brengen.

Circulair is geen standaardoplossing, maar maatwerk

Samen met Heembouw Architecten zoeken we voor iedere klant naar de beste oplossing en de optimale combinatie van hergebruik, biobased en remontabel. Het is de klant die bepaalt hoe hij circulariteit terug wil laten komen in zijn project.

Nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren in Berkel en Rodenrijs

Circulair bouwen: We leren door te doen

In 2019 hebben we op verschillende manieren de eerste concrete stappen gezet op het gebied van circulariteit. We leren door gewoon te doen. Hoe en met welk resultaat is terug te zien bij de nieuwe huisvesting voor Heembouw Kantoren in Berkel en Rodenrijs. Samen met Heembouw Architecten geheel vanuit een circulaire, duurzame en gezonde gedachte ontworpen. Hierbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire bouwmaterialen, ook in het interieur.


Helemaal bijzonder is dat we daarbij materialen uit onze eigen oogstprojecten in nieuwe projecten toe kunnen passen. Een gesloten kringloop binnen ons eigen bedrijf dus. Heembouw is het eerste bouwbedrijf dat actief is in het collectief van New Horizon Urban Mining.

Een ander praktijkvoorbeeld is een proof of concept van een circulair distributiecentrum, dat wordt ontworpen en gedetailleerd met als doel om tijdens de hele levenscyclus de stromen van materialen én van economische waarde te sluiten. In februari 2019 lanceerden we deze ambitie op de Bouwbeurs. Nu zijn we al aan het testen op projecten en we zijn met klanten in gesprek die een circulair DC willen realiseren.

Om onze klanten vanaf het begin mee te nemen in de complexe wereld van circulair ontwerpen heeft Heembouw Architecten de ‘circulaire ontwerpmatrix’ ontwikkeld. Hiermee kunnen we circulariteit voor iedere klantvraag concreet maken.

Schets-circulair-DC.jpg
Schets circulair distributiecentrum van Heembouw Architecten