Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

23 april 2014

Samenwerken is hét buzz woord in de bouw. Bij Heembouw doen we dit al jaren, en niet alleen met onze eigen collega's. Juist ook met zoveel mogelijk partijen uit de keten, in een zo vroeg mogelijk stadium van het proces. Met onze leveranciers en natuurlijk met de klant. Onze manier van samenwerken vloeit voort uit de lean-filosofie en zit inmiddels in ons DNA. Hoe we dit doen lees je verderop in dit blog. In de praktijk gaat het nog vaak mis. Daarom hieronder eerst een artikel van Erwin Verweij waarin hij het belang van het managen van verwachtingen pijnlijk duidelijk maakt.

Jip wil een mooie speeltuin

Op een dag komt Jip bij Janneke. Jip wil heel graag een hele mooie speeltuin. Met van alles erin. Janneke kan dit wel maken maar ze wil eerst weten wat er dan allemaal in die speeltuin moet komen. 'Een zwembad, en een glijbaan, en een zandbak en nog veel meer' zegt Jip. Janneke schrijft het allemaal op in een mooi plan. Jip leest het even door en zegt tegen Janneke dat ze het mag gaan maken maar dat hij eerst alles tot in de puntjes wil zien. Janneke gaat aan de slag met heel veel stoepkrijt en laat aan het eind van de week alles zien.

Jip vind het allemaal heel mooi. Maar hij wil nog meer weten. "Hoe hoog wordt de glijbaan. Hoe warm het zwembad. En wat voor kleur krijgt het zand in de zandbak" vraagt Jip. Janneke weet het niet dus verzint ze van alles. "twintig meter hoog. En heel erg warm. En het zand is rood". Jip gaat ermee akkoord en geeft Janneke al zijn spaarcentjes. "Over twee weken kom ik kijken" zegt hij en gaat weg. Janneke gaat aan de slag. Ze heeft wat vriendjes uit de buurt gevraagd om te komen helpen. "Maar je kunt helemaal geen glijbaan zo hoog bouwen voor die centjes, en hoe warm is warm. En rood zand is heel erg vies voor je kleren" zeggen ze. "Dat kunnen we nooit zo maken" Janneke is radeloos. Ze had het Jip zo beloofd en als ze terug gaat wordt hij misschien wel boos. Dus besluit ze aan de slag te gaan zo goed als het gaat. Ze beloofd haar vriendjes heel veel ijsjes. De extra centjes voor de glijbaan haalt ze uit haar eigen spaarpot. Het water word gewoon lekker warm, en bij de rode zandbak geeft ze wel extra wasmiddel mee voor Jip zijn moeder.

Als Jip na twee weken terugkomt weet hij niet wat hij ziet. Alles is er maar niet zoals hij in gedachte had. De twintig meter hoge glijbaan durft hij echt niet op. Het zwembad is te warm. En wat zal zijn moeder boos worden als ze de rode vlekken op zijn broek ziet. Jip is boos. En hij wil dat Janneke de speeltuin opnieuw gaat maken. De vriendjes willen niet meer helpen want het is toch niet hun eigen speeltuin en ze moeten op tijd thuis zijn. Janneke moet huilen en rent naar haar moeder.

Jammer dat Jip en Janneke niet echt samen met elkaar gingen spelen. Jip had samen met Janneke kunnen bedenken hoe het moest worden. Maar ook gelijk met alle vriendjes erbij. Want Timmy zou een prachtig idee hebben gehad voor de glijbaan. Een waterglijbaan. En jip had gelijk het water kunnen voelen en kunnen zeggen dat het kouder mocht. En de moeder van Jip had het zand kunnen afkeuren en met mooi wit zand kunnen komen. Dat zou ook mooier staan bij de waterglijbaan en alles tot een heel mooi klein paradijsje kunnen maken. Tijdens het maken van de speeltuin zouden ze ook achter zijn gekomen dat Jip eigenlijk niet kan zwemmen. Dus hadden ze het water kunnen vervangen voor ballen. Die ook nog eens minder duur zouden zijn zodat ze centjes zouden overhouden voor een wip. Jip en Janneke hadden samen met hun vriendjes de mooiste speeltuin kunnen maken van de buurt. Met zelfs een echte schommel. Want de boom die ze tijdens het maken tegenkwamen had een prachtige tak, en Janneke had nog een stuk touw en een oude binnenband.

Scrum zorgt ervoor dat je samen gaat spelen om een zo mooi mogelijke speeltuin te maken. Door goed samen te werken en goed met elkaar te praten kom je tot oplossingen. Er komen nieuwe ideeën naar boven waar nog niemand eerder aan gedacht had. Een schommel en een ballenbad. Jip kreeg de speeltuin die hij eigenlijk wilde hebben maar dit van te voren niet had kunnen bedenken. En Janneke kon haar spaarvarken heel laten. En de vriendjes uit de buurt hadden de grootste lol in het maken van de tuin. Ze leerde heel veel van elkaar en ook loste ze samen alles op. Janneke had haar vriendjes de kans gegeven om zelf met oplossingen te komen zolang haar spaarvarken maar niet kapot hoefde. En de vriendjes hadden Jip weten te overtuigen en bedachten nog mooiere oplossingen. Het maken van de speeltuin was echt samenspel geworden en iedereen was blij.
(Bron: Agile things)

Wat kunnen we hier van leren?

 • bespreek gezamenlijk wat er gerealiseerd moet worden
 • praat altijd met elkaar over het budget
 • ga samen aan de slag met alle betrokken partijen
 • sta open voor de ideeën van anderen
 • benut gezamenlijke kennis en kom hiermee te betere oplossingen
 • geen project is hetzelfde, gebruik gegeven factoren uit de omgeving als inspiratie

Sluit dit aan bij de praktijk?

Bij Heembouw werken we al jaren op basis van de lean-filosofie en zoveel mogelijk op basis van een turn-key samenwerking. Hierdoor zitten we in een zo vroeg mogelijk stadium met de klant aan tafel en kunnen we onze voorkeursleveranciers al snel bij een ontwerptraject betrekken. Ook hebben we ons eigen architectenbureau Heembouw Architecten vanaf het 1e moment aan tafel. Samen met Heembouw Architecten zijn we in staat een project snel voor onze klant te visualiseren in BIM. We werken samen met elkaar, om een zo mooi en functioneel mogelijk gebouw voor onze klant te realiseren. Met veel aandacht voor de processen die in het gebouw moeten gaan plaatsvinden. De klant en zijn wensen staan gedurende het hele traject centraal; zijn input is leidend voor wat we uiteindelijk ontwerpen en realiseren.

Samenwerking Projectruimte Heembouw

In onze projectruimtes nodigen we de klant graag uit om midden in het zenuwcentrum met ons mee te denken. Ook tijdens de pull-planning is de klant aanwezig en geeft hij of zij bij de start van de planning een korte presentatie over het bedrijf en de wensen voor het nieuwe pand. De architect doet dit ook zodat voor iedereen duidelijk is wat we gaan maken en welke zaken belangrijk zijn.
Bij Heembouw zeggen we ook niet voor niks: Alleen samenwerken leidt tot het beste resultaat. Een mooi voorbeeld hiervan is de renovatie van 252 woningen in de Tuinstadwijk in Leiden welke we momenteel in ketensamenwerking uitvoeren.


10 tips voor een betere samenwerking:

 1. Hoe eerder in het proces wordt samengewerkt, des te groter de invloed op belangrijke aspecten als kosten, kwaliteit, doorlooptijd, veiligheid en duurzaamheid
 2. Samenwerken zorgt ervoor dat knelpunten eerder worden gesignaleerd
 3. Voorbereiding is 90% van het succes
 4. Kennis van de opdrachtgever is essentieel, deze input mag niet verloren gaan
 5. Structureer het overleg en werk met een vaste agenda
 6. Manage de samenwerking met een stuurteam wat van start tot oplevering bij het project betrokken is
 7. Overlast is er altijd, communiceer hier open over en handel klachten netjes af
 8. Creëer een samenwerking waarin ruimte is voor verbetering zodat je echt kunt leren van je fouten
 9. Wekelijkse werkbesprekingen op de bouw met alle betrokken partijen zijn belangrijk. Hierdoor voelt iedereen zich meer betrokken en werken we samen aan een gezamenlijk resultaat
 10. Bekijk je werk door de ogen van de klant, wees kritisch op jezelf en op elkaar, ook dat is samenwerken.

Interessant? Wees sociaal