Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

2 juni 2021

Hout stond de afgelopen jaren in het middelpunt bij Heembouw. Wat begon als enkel het idee dat we nog veel meer met hout wilden gaan doen dan we al deden, resulteerde inmiddels in het woonconcept van een compacte, compleet van hout gemaakte eengezinswoning en volledig houten overspanningen voor bedrijfsgebouwen. De eerste projecten zijn nu in voorbereiding: we gaan 22 houten Slimm-woningen in Roelofarendsveen bouwen en starten in juni met de realisatie van DC Aalsmeer waarin een compleet houten spantconstructie wordt toegepast. En dit is nog maar het begin, want we brengen het bouwen met hout nu nóg sneller verder in ons innovatieprogramma Heembouw Next. Over wat ‘gewoon dóen’ wel niet kan opleveren.

We bouwen bij Heembouw altijd al veel met hout, maar eerlijkheid gebied te zeggen: constructies maken in hout, dat deden we eigenlijk nooit. Vrijwel altijd kozen we voor een stalen geraamte, een betonnen vloer, een betonnen of kalkzandsteen woning.

DSC_1692.jpg
Jacques de Vos met een maquette van een Slimm woning

Waarom eigenlijk? Vroeg ik mij op een gegeven moment af. Hout is een waanzinnig product. Je kan er vrijwel alles van maken, het is duurzaam, isoleert, is geluiddempend, mooi, lichtgewicht en het groeit van zichzelf, daar hoeven wij als mensen heel weinig voor te doen. We hebben bij Heembouw bovendien een hele heldere duurzaamheidsvisie. We zijn op veel vlakken actief met het verminderen van onze impact op het milieu. Meer ontwerpen en bouwen met hout past daar perfect bij.

Van idee naar meteen aan de slag

Ergens vlak voor Kerst anderhalf jaar geleden besloot ik bij onze toenmalige algemeen directeur Peter Lammertink (twee dagen voordat hij als bestuursvoorzitter afscheid nam) binnen te stappen. Ik zei: “Peter, er moet me iets van het hart. Kunnen we bij Heembouw niet nog veel meer doen met hout? Peter en zijn opvolger Léon Heddes reageerden enthousiast. Nog geen twee dagen later stond Léon namelijk voor mijn bureau: “Ga maar eens nadenken over wat voor team jij wil formeren om dit op te pakken en dan gaan we in januari aan de slag.”

NL21-016-01-Heembouw-houten-woningen-EXT02-v03.jpg
Bouwen met hout is dé oplossing voor binnenstedelijke verdichting

Constructieve houtbouw concreet uitwerken

Nou ken ik Heembouw inmiddels behoorlijk goed en ik had dat team in mijn hoofd allang geformeerd. Ik weet namelijk, als je bij Heembouw met een idee komt, dan kun je er vrijwel altijd meteen mee beginnen. Onze structuur met innovatiecoaches zorgt  daar wel voor.

Binnen no time was er een Heembouw-breed team met collega’s van Heembouw Architecten, van Wonen, Bedrijfsruimten en Kantoren. Krachten bundelen en van elkaar leren zoals we dat ook in ons innovatieteam doen, dat was ons doel. Niet veel later lag er een plan van aanpak om met innovaties op het gebied van constructieve houtbouw aan de slag te gaan. We besloten in eerste instantie op twee doelen te focussen: (1) een eengezinswoning en dan specifiek ons woonconcept voor binnenstedelijk bouwen en (2) de overspanningen in bedrijfsgebouwen, die we tot dan toe standaard uitvoerden in staal. Concrete projecten of afnemers voor deze producten hadden we nog niet, we gingen het gewoon dóen.

Ontwerpende bouwer

Dat kan ook bij Heembouw. Los van onze bedrijfscultuur die innovatie continu aanmoedigt, zijn we een ontwerpende bouwer. We hebben een eigen architectenbureau. Dat betekent dat we innovaties met onze architecten daadwerkelijk gelijk in de projecten kunnen onderbrengen.

Daar komt bij dat ons creatieve denkvermogen door die verschillende disciplines groot is. Zo kwam ik erachter dat ik als bouwkundig vakidioot kennelijk zo gewend ben aan gevels van metselwerk, dat het geen moment in mij opkwam de gevel van de woning ook uit te voeren in hout. Terwijl Hugo, mijn collega van ons eigen architectenbureau  juist zei: “Als we gaan voor hout, laten we dan ook helemaal gaan voor hout, ook aan de buitenkant.” Een supertof idee, waar ik zelf nooit aan had gedacht, maar meteen ja tegen zei. Net zoals de rest van ons team Heembouw Houtbouw.

NL21-016-01-Heembouw-houten-woningen-EXT01-v04.jpg
Hof Noordeinde in Roelofarendsveen

Eerste 22 houten Slimm woningen in productie

Binnen 8 maanden engineerden we de complete houten woning. We bedachten het, berekenden het, tekenden het en… nu gaan we het bouwen! Zodra de vergunningen afgegeven zijn, starten we namelijk met de plaatsing van de eerste 22 houten Slimm-woningen. De woningen worden volledig geprefabriceerd in de fabriek, passen per verdieping op een vrachtwagen en kunnen eenmaal op het project aangekomen kant en klaar in één dag worden geplaatst. Ze zijn daarnaast hartstikke mooi, zorgen voor een gezond binnenklimaat en zijn super duurzaam. Heel tof dat wij dit als Heembouw doen en met veel dank aan onze samenwerkingspartner MAAT uit Sliedrecht, voormalig chaletbouwer en dus zeer ervaren houtbouwer.

Houten gebouwen gezonder om in te verblijven

Met ons idee voor bedrijfsruimten deden we hetzelfde, namelijk gewoon dóen. Hoe kunnen we een bedrijfspand uitwerken met houten in plaats van stalen liggers? Wat is de meest ultieme overspanning, hoe kunnen we dat brandveilig doen en wat moeten we hier nog meer van weten om het goed toe te passen? In België vonden we  hier het beste antwoord op.  Hoe mooi is het, als je straks als bedrijf kan zeggen dat je kantoor of bedrijfspand ook constructief uit hout bestaat? Dat is duurzaam, akoestisch prettig, isolerend en houten gebouwen zijn ook nog eens gezonder om in te verblijven. Echt plekken waar mensen willen zijn dus. De eerste bouwaanvragen zijn reeds achter de rug en de start bouw is ingepland!

Opschalen met Heembouw Next

Hout is geen nieuw product. Integendeel, het is het oudste bouwmateriaal dat we kennen en we zijn het in Nederland, mede door de klimaatcrisis, aan het herontdekken. Een hele mooie ontwikkeling, wat ook bij ons, bij Heembouw, veel losmaakt: energie, creativiteit, nieuwe inzichten en prachtige nieuwe producten.

Extra gaaf: voor het opschalen van grote innovaties in houtbouw start dit jaar (2021) het Heembouw Next programma. Een bewuste keuze om substantieel en structureel meer te investeren in kennis en innovatie rondom constructief bouwen in hout. U kunt dus nog heel wat van ons verwachten!


Slimm, meer dan een woonconcept

Interessant? Wees sociaal