Deel via LinkedIn

Deel via E-mail

Circulair heeft de toekomst: relatie event Heembouw op dag van de duurzaamheid

Over maakbaar circulair en andere innovaties

Als grootverbruiker van grondstoffen en energie en veroorzaker van enorm veel afval, heeft de bouw grote impact op de planeet. Circulair ontwerpen en bouwen heeft de toekomst. Op 10-10, de dag van de duurzaamheid, organiseerde Heembouw een event voor haar relaties, “Circulair heeft de toekomst”. Via keynotes en masterclasses maakten de ruim 80 genodigden (klanten en strategische partners) nader kennis met concrete initiatieven en ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid in het algemeen en circulariteit in het bijzonder.

 

Keynote spreker was Christian van Maaren, met Maayke Daamen founder van het platform Excess Materials Exchange, de “datingsite” voor materialen. Via dit platform worden afvalstromen aangeboden en gematcht met de vraag naar materialen, zodat hergebruik mogelijk is. Dit platform werkt intersectoraal, en kijkt vooral naar hoogwaardige toepassing van afval als grondstof voor nieuwe materialen. Een keynote, die de toehoorders absoluut aan het denken zette.

 

 

Tijdens de masterclass “Andersom ontwerpen” lieten ontwerper Vivian Wijburg van Heembouw Architecten en Erik Koreman van New Horizon zien hoe een gebouw kan worden ontworpen vanuit circulaire ontwerpprincipes. Heembouw brengt dit concreet in de praktijk bij de realisatie van de nieuwe huisvesting van Heembouw Kantoren in Berkel en Rodenrijs.

Maarten Grasveld van Innovirens presenteerde de Boomveer, een oplossing om de stedelijke omgeving van groen te voorzien, op voorheen “onmogelijke plekken” als dakranden en nabij infrastructuur. Heembouw is met Alba Concepts al een tijdje bezig met de ontwikkeling van een ‘proof of concept’ voor een 100% circulair distributiecentrum. Alijd van Doorn van Heembouw Architecten en Jim Teunizen van Alba Concepts lieten zien welke stappen op weg naar een 100% circulair DC inmiddels zijn genomen, en welke uitdagingen ze daarbij tegen komen.

De concrete initiatieven en ontwikkelingen die aan bod kwamen, zorgden voor nieuwe kennis en inzichten onder de deelnemers aan het event. Heembouw kijkt dan ook terug op een geslaagde dag.

Presentaties keynote en masterclasses

De presentaties van de keynote van Christian van Maaren van Excess Materials Exchange en van de 3 masterclasses zijn hieronder te downloaden.

 

Keynote Excess Materials Exchange

Turning waste into wealth
Spreker: Christian van Maaren,  Excess Materials Exchange 
Download presentatie

Andersom ontwerpen

Ontwerpen vanuit circulaire ontwerpprincipes
Sprekers: Erik Koremans, New Horizon en Vivian Wijburg,  Heembouw Architecten
Download presentatie

De Hangende Boom

Vergroening als waardevermeerdering van uw vastgoed: De hangende boom
Spreker: Maarten Grasveld, Innovirens
Download presentatie

 

Circulair distributiecentrum

Ontwikkeling van een 100% circulair distributiecentrum
Sprekers: Jip van Grinsven/Jim Teunizen, Alba Concepts en Alijd van Doorn, Heembouw Architecten
Download presentatie



collage relatie event circulair heeft de toekomst