Historie

1939: Familiebedrijf Van Berkel werd opgericht

In 1939 werd het familiebedrijf Van Berkel (later: en zonen) opgericht in Roelofarendsveen; kernactiviteit: het realiseren van kleine bouwwerken. In de periode na 1939 ontwikkelde Van Berkel en zonen zich tot dorpsaannemer met de focus op woningbouw.

1973: Wijziging naam in Heembouw

In 1973 nam Ruud van Berkel, zoon van de oprichter, het bedrijf over en wijzigde de naam in Heembouw ('heem' = huis of erf). Vanaf deze periode heeft Heembouw zich verder ontwikkeld tot de veelzijdige bouwonderneming die het nu is. Het Groene Hart, wat de bakermat vormt voor onze organisatie, is wat bouwvolume betreft beperkt. Dat heeft onze klantgerichte cultuur verder ontwikkeld.

Vanaf 1994: Werkgebied regionaal uitgebreid

Vanaf 1994 heeft Heembouw haar werkgebied regionaal uitgebreid, met de oprichting van Heembouw Bergschenhoek, het huidige Heembouw Rotterdam. Verder werd dat jaar de Heembouw Groep uitgebreid met Heembouw Ontwikkeling.

In 1996: Belangrijke stap naar totaalaanbiederschap

In 1996 zette Heembouw een belangrijke stap naar het totaalaanbiederschap door de oprichting van het eigen architectenbureau Habeon Architecten. Hiermee konden onze klanten vanuit de turnkey gedachte nog beter worden bediend. In 2000 werd Heembouw Noordwijkerhout opgericht, in 2001 Heembouw Soest, tegenwoordig Heembouw Amersfoort.

In 2004: introductie Lean-filosofie

2004 was het jaar van de introductie van de Lean-filosofie, waarop Heembouw haar eigen aanpak van het bouwproces heeft gebaseerd: Lean Bouwen volgens Heembouw, waarbij het creëren van klantwaarde en eliminatie van verspilling centraal staan.

2006: Uitbreiding werkgebied

In 2006 breidde Heembouw haar werkgebied verder uit richting het zuidwesten van Nederland met de oprichting van Heembouw Breda.
Ruud van Berkel heeft zich in 1998 teruggetrokken uit de directie en is toen toegetreden tot de Raad van Commissarissen. Met de benoeming van zoon Erwin van Berkel tot lid van de holding directie heeft Heembouw sinds 2010 weer een Van Berkel in de dagelijkse leiding.

2014: Nieuwe structuur organisatie

In ons ondernemingsplan vanaf 2011 staan onze klant, zijn huisvestingsvraag en onze omgeving centraal. Door ons te richten op klantgroepen en door deze focus steeds meer inzicht te krijgen in hetgeen de klant beweegt, kunnen wij de beste oplossing bieden voor zijn wensen en daarin excelleren. Dit heeft geresulteerd in aanpassingen van onze organisatie en vanaf 2014 zijn we georganiseerd naar klantgroepen. De vestiging Noordwijkerhout is verhuisd naar Roelofarendsveen, waar samen met de collega’s die zich bezighouden met woningen voor de private sector de werkmaatschappij: Heembouw Wonen BV wordt gevormd.

end faq