Lean in de praktijk: management Joulz Projects op bezoek bij Heembouw

woensdag, 28 maart 2012
Geschreven door

Veel bedrijven zijn bezig handen en voeten te geven aan procesoptimalisatie; dit zorgt voor een toenemende interesse in het toepassen van Lean-principes in uiteenlopende branches.

Joulz is zo’n bedrijf. Joulz houdt zich bezig met het aanleggen en onderhouden van gas- en electriciteitsnetten in de Randstad; verder is het verhelpen van storingen een belangrijke taak voor Joulz.

In februari kwamen zo’n 30 leden van het management van Joulz Projects en Beheer bij Heembouw op bezoek om te horen èn te ervaren hoe Lean in de praktijk wordt toegepast.
We hadden een interessant programma samengesteld. Zo hebben we ons nieuwe Lean-game van de Toyota Academy gespeeld. Verder gaf Rudy Gort, manager Lean Bouwen een presentatie over de toepassing van Lean bij Heembouw met aansluitend een bezoek aan de bouwplaats van ons project hotel CORPUS.


Onder de indruk

Meer klantwaarde leveren (op tijd leveren, juiste kwaliteit, kortere doorlooptijd) wordt vaak in verband gebracht met hogere kosten. In de Toyota-game wordt zichtbaar dat dit niet het geval hoeft te zijn. Wanneer het spel volgens de pull-productie methode wordt gespeeld worden met minder middelen (voorraad, ruimte, handen) meer auto’s op tijd geproduceerd en is het aantal defecte auto’s minimaal, met als resultaat een tevreden klant. Terwijl wanneer het spel volgens het traditionele push-productie systeem wordt gespeeld er met meer middelen beduidend minder auto’s worden geproduceerd, terwijl er daarnaast ook een groot aantal auto’s defect worden afgeleverd. Ook de rust en het overzicht dat werken volgens het pull-systeem oplevert ten opzichte van de chaos van het in-hoog-tempo-en- zonder-overleg-produceren volgens het push-systeem, komen bij het spelen van het spel goed naar voren.

Dat dit in de praktijk ook zo werkt, is terug te zien op onze bouwplaatsen. De managers van Joulz die onze bouwplaats van de nieuwbouw van het Hilton Garden Inn hotel naast CORPUS bezochten, waren onder de indruk.

“Ik ben onder de indruk dat met een koppeltje van 3 à 4 man een zo groot project effectief gerund kan worden binnen een zeer korte tijd.”

“Op het bouwterrein en in de keet was het duidelijk geordend en overzichtelijk; een ieder weet wat er van hem/haar wordt verwacht in een bepaalde periode.”

“Indrukwekkend om te zien hoe een project tot in ieder detail wordt doorgedacht; zoals Heembouw zelf zegt alleen mogelijk door de samenwerking met de toeleveranciers.”

 

Toepassingsmogelijkheden in de Joulz praktijk
De managers van Joulz Projects zagen naar aanleiding van het bezoek aan Heembouw zeker toepassingsmogelijkheden in hun eigen organisatie. Met name het gezamenlijk plannen en de pull-planningsruimte, konden op enthousiasme rekenen.

“Wat wij bij Joulz zouden kunnen toepassen is het gezamenlijk plannen en het werken met vaste teams; in eerste instantie investeren in mensen en niet in de tools.”

“Het idee van een gezamenlijke planningsruimte zoals bij Heembouw .”

“Nummer 1 is voor mij gezamenlijk plannen (pull-planning); dit is iets waarbij al heel snel erg veel onduidelijkheden kunnen worden weggenomen maar ook tijdswinst kan worden gemaakt. Niet alleen intern maar ook extern. Een andere wijze van voorbereiding en aanpak van werkzaamheden. Alle ballast waar de klant niets aan heeft zou je moeten elimineren. Geen verspilling meer.”

“Toepasbaar voor ons is geïntegreerde aanpak met afdelingen en leveranciers op planningsessies (en planmethodiek) voor commitment. Werken met dedicated projectteams, meer taken in de keten samengevoegd in minder functies.”

 

 

Ook meer horen over Lean Bouwen in de praktijk?
Gezien de grote belangstelling van bedrijven en studenten om meer te leren en te horen over Lean Bouwen in de praktijk, bieden we binnenkort de mogelijkheid aan belangstellenden zich aan te melden voor een presentatie over Lean Bouwen in de praktijk bij Heembouw. Zo kan iedereen eens proeven hoe Lean bij ons in de praktijk wordt gebruikt. Houd daarom onze website in de gaten voor meer informatie.

Rudy-Gort

 

Rudy Gort

Lean vertaald
www.leanvertaald.nl
info@leanvertaald.nl

linkedin  twitter-2  google-plus-new

     
Biografie:    

Rudy Gort is voormalig Lean Manager van Heembouw (2008-2013) en schrijft momenteel een boek over de vertaling van de lean principes naar projectorganisaties, zoals de bouw. Daarnaast is hij voorzitter van het Lean Construction Netwerk Nederland (LCN-NL).

 

Artikelen van deze auteur:
 

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter