In 2011 stond het Plein van de Verenigde Naties in Zoetermeer nog in de top drie van lelijkste plekken in Nederland (Verkiezing gehouden door het VPRO-programma 'De Slag om Nederland'). Inmiddels heeft het plein een bijzondere metamorfose ondergaan. Twee beeldbepalende panden op het plein, stammend uit de jaren negentig van de vorige eeuw, zijn getransformeerd tot één modern, duurzaam en volledig voor Het Nieuwe Werken ingericht kantoorgebouw. Op de voet gevolgd door de herinrichting van de openbare ruimte van het plein door de gemeente Zoetermeer. Gezamenlijk vormde dit een prachtige invulling van de door Dunea in 2012 geformuleerde wens: 'Wij willen van drie naar één centraal gelegen huurlocatie, ingericht voor Het Nieuwe Werken.'

 

Big BIM - hoe ver zijn we ermee?

woensdag, 02 april 2014
Geschreven door
Categorie BIM

Het afgelopen jaar hebben we in onze ontwikkelingen met BIM weer een stap gemaakt in het kader van Big BIM. Wat bedoelen we ook alweer met Big BIM?
Onder Big BIM verstaan we de samenwerking met meer dan 1 externe partij, waarbij de modellen ook daadwerkelijk door de externe partijen gemaakt worden.


Wat heeft 2013 ons gebracht?

Wij hebben in 2013 de volgende stappen gemaakt, verder in ons BIM proces. Allereerst hebben we een software pakket aangeschaft, waarmee we onder andere clashdetecties kunnen uitvoeren op basis van IFC modellen. Dit is een neutraal en open bestandsformaat voor het uitwisselen van bouwinformatie. Dit maakt het mogelijk dat elke externe partij zijn eigen pakketkeuze kan gebruiken. We hebben een BIM protocol ontwikkeld, waarin we de specifieke projectafspraken borgen. Afhankelijk van de hoeveelheid partijen die aan een project meewerken, verschillen de demarcaties. Met een pilotproject hebben we dit in de praktijk gebracht.

 

Ben je als ondernemer op zoek naar een locatie, dan kan je natuurlijk op funda kijken of een makelaar bellen. Dat geeft echter maar een beperkt overzicht van de beschikbare locaties. Funda laat alleen bestaand vastgoed zien en ook een makelaar heeft vooral bestaand vastgoed in portefeuille. Voor een totaalbeeld van beschikbare locaties, nieuw of te herontwikkelen, heeft Heembouw de gronddatabank. Meer dan 10 jaar geleden zijn we gestart met het vullen van deze databank, vanuit de gedachte dat een bouwproject start met het bieden van een goede locatie.

 

Er gebeurt van alles in de Tuinstadwijk in Leiden. We zijn hier bezig met een grootschalige renovatie in opdracht van Woningbouwvereniging De Sleutels. Er is herrie, veel verkeer, overlast voor bewoners en omwonenden. Veel klachten zijn er niet. Een deel van de wijk is al gereed en laat zien wat voor moois de rest van de wijk te wachten staat. Een frisse look met een historisch tintje.

Wat mooi is om te ervaren is dat bewoners en omwonenden trots zijn op het resultaat van de renovatie. Als er dan omwonenden zijn die hier iets over op twitter zetten worden we bij Heembouw natuurlijk helemaal blij. Zo verscheen op 8 januari onderstaand bericht van Barbara op twitter.

 

Aangezien Heembouw dit jaar haar 75 jarig jubileum viert en al 10 jaar met lean aan de slag is, leek het me aardig u mee te nemen terug in de tijd. Want inspiratiebron Toyota is al zo lang met lean bezig als Heembouw oud is. En ook Toyota liet zich inspireren, zoals door Henry Ford en Edward Deming.

Henry Ford (1863-1947) was een zeer vooruitstrevend denker. Wanneer je met een lean bril zijn boek Today and Tomorrow uit 1926 leest, dan kom je het ene lean principe na het andere tegen. Zo ziet hij werknemers als een belangrijke kennisbron, de bron om goed werk te leveren, waardoor producten beter én goedkoper kunnen worden. Daarbij vormen visueel management en 5S werkplekorganisatie de basis voor goede werkomstandigheden. En een goed product begint bij de ontwerpfase, het zogenoemde 'front-loading'. Hierbij enkele aansprekende paragrafen.

 

Blog op BouwKennisBlog over wearables in de bouw

woensdag, 05 maart 2014
Geschreven door
Categorie Algemeen

2014 wordt het jaar van de wearables, een ontwikkeling waar veel grote merken als Google, Apple, Nike en Samsung momenteel bovenop zitten. Wearables zijn draagbare elektronische apparaten die jou het leven makkelijker maken door het verschaffen van data en daarmee inzicht. De apparaten die momenteel op de markt te verkrijgen zijn richten zich vooral op e-health, de fitbit is hier een mooi voorbeeld van. Omdat deze technologie zich razendsnel ontwikkeld leek het mij tijd om eens na te denken over toepassingen van wearables in de bouw.

 

Foto: Rolf Verdel en Joris Gerritsen (rechts)

Bij het project Harbour Village in de Plaspoelpolder worden de toekomstige kopers nadrukkelijk betrokken. De Plaspoelpolder is een al wat ouder bedrijventerrein op de scheidslijn tussen de gemeenten Rijswijk en Den Haag. Een terrein zoals er zoveel zijn in ons land, met gedateerde panden en achterstallig onderhoud. Maar ook een terrein waar nieuwe initiatieven worden genomen om het gebied een kwaliteitsimpuls te geven.

 

Een tevreden klant is niet genoeg

dinsdag, 18 februari 2014
Geschreven door

Het creëren van klantwaarde en elimineren van verspillingen zijn de pijlers onder Lean Bouwen. Het werken volgens de Lean-filosofie en toepassen van de Lean-instrumenten dienen uiteindelijk maar 1 doel: het waarmaken of beter nog, het overtreffen van de verwachtingen van de klant.
Al jarenlang voeren wij bij Heembouw klanttevredenheidsonderzoeken uit; niet alleen omdat ISO dat vraagt, maar omdat we echt willen weten hoe onze dienstverlening wordt ervaren. Met een gemiddeld klantcijfer van 7.8, waren we best tevreden.

 

Passie en bevlogenheid! Niet alleen op Valentijnsdag

vrijdag, 14 februari 2014
Geschreven door
Categorie Algemeen

Passie, een mooi onderwerp voor deze Valentijnsdag. Afgelopen vrijdag was ik bij de boekpresentatie van het nieuwste boek van Yvonne 't Hart: Passie als verdienmodel. Vanuit de overtuiging dat mensen die hun werk met passie en plezier doen een aanwinst zijn voor een bedrijf, beschrijft Yvonne in dit boek hoe belangrijk passie in je werk is, en hoe leidinggevenden dit kunnen herkennen en stimuleren.

Alweer een tijd geleden ben ik door Yvonne geïnterviewd voor dit boek. Een beroepspraatje bij de Rotary, waarin mijn passie voor het vak en Heembouw blijkbaar duidelijk naar voren kwamen, was de aanleiding. Iets wat ik overigens bij mijn collega's ook duidelijk terugzie en wat ook zo wordt herkend bij de mensen met wie we samenwerken.

 

Wat wil de woonconsument? Kiezen!

woensdag, 05 februari 2014
Geschreven door
Categorie Algemeen

Komend voorjaar starten we met de bouw van de eerste fase van woningbouwproject De Oevers van Roelofarendsveen. Dat is conform de planning die we voor ogen hadden toen we in september 2012 van start gingen met de ontwikkeling. Opmerkelijk in een tijd waarin woningbouwprojecten vaak op de lange(re) baan worden geschoven. Vooral de keuzemogelijkheden die we bieden spreken aan. De consument is aan zet en bepaalt in grote lijnen hoe zijn woning eruit gaat zien; niet wij als projectontwikkelaars.

 

Dit artikel verscheen in eerder in Topics Magazine 02, uitgegeven door Rexel Nederland

Op het kantoor van Heembouw in Berkel en Rodenrijs heerst een serene sfeer. Hier wordt serieus gewerkt, dat zie je meteen. De werkruimte is licht, transparant en functioneel; een inrichting die helemaal past bij de lean-filosofie die het bouwbedrijf al bijna tien jaar omarmt.

Heembouw werkt sinds jaar en dag met het kwaliteitssysteem ISO 9001. "Toen we tien jaar ISO gecertificeerd waren, beseften we dat de ISO-norm ons te weinig inspireerde", vertelt Stefan van der Zwet, directeur van de Rotterdamse vestiging van het bouwbedrijf. "Dus gingen we op zoek naar een andere manier om de kwaliteit van ons werk naar een hoger plan te tillen."

 

Social media: ook in B2B gewoon een kwestie van doen

donderdag, 23 januari 2014
Geschreven door
Categorie Algemeen

Vaak zien mensen als een berg op tegen het organiseren van social media binnen hun bedrijf. Waanbeelden van stapels papier met uitgebreide strategieën, marktonderzoek en doelgroepbepaling schieten voorbij. Nog niet te spreken over de afstemming met directie. Eindeloos vergaderen over wat wel en wat niet naar buiten mag en hoe we ons moeten gedragen. Niet nodig wat mij betreft. Begin gewoon, just do it! Door het te doen leer je het snelst en voor je het weet doe je mee en boek je de eerste resultaten. Hoe doen we dit bij Heembouw en wat levert het op, dat lees je in dit blog.

In 2011 zijn wij begonnen met ons social media avontuur. Om ons heen zagen we steeds meer relaties iets doen met social media en er werd ook over ons gepraat. Het moment voor ons om aan de slag te gaan. Na een breed onderzoek naar de beschikbare netwerken en de mogelijkheden zijn we gestart met de focus op twitter en LinkedIn. LinkedIn omdat veel van onze commerciële mensen hierop al aanwezig was en twitter omdat dit een heel toegankelijk netwerk is waar je makkelijk kunt meepraten.

 

Op Vossenberg West II in Tilburg hebben we begin december een distributiecentrum van 43.000 m2 opgeleverd. Dit DC is in opdracht van Dok Vast gerealiseerd. Toen het contract voor dit project op 13 juni 2013 werd getekend, stonden we voor twee bijzondere uitdagingen: de hoge snelheid waarmee het project gerealiseerd moest worden en de hoogste BREEAM-kwalificatie die geambieerd werd. De klant van Dok Vast wilde de eerste 20.000 m2 al 12 oktober in gebruik nemen en het totale project moest 3 december 2013 opgeleverd worden. Dit is gelukt, net als de BREEAM-NL Outstanding score. Dit hadden we zonder onze Lean-werkwijze nooit gekund.

 

Dit artikel verscheen in oktober 2013 in het Insteek magazine nr 07.
Tekst: Ed Pielkenrood, Fotografie: Bart Homburg


Webcare, het door een bedrijf actief reageren op berichten via de social media, is niet alleen voorbehouden aan grote bedrijven in de consumentenbranche. De eerste IndustrialSocialMedia Award in Nederland werd eerder dit jaar uitgereikt aan Heembouw, een bedrijf dat zich vooral beweegt op de B2B-markt. Wat heeft Heembouw bewogen om actief te zijn op het gebied van de sociale media en nauwlettend te volgen wat er over Heembouw en de voor het bedrijf belangrijke onderwerpen wordt gezegd?

Binnen de organisatie is PR & Marketingmanager Petra Snelleman verantwoordelijk voor het online-beleid van het bedrijf. De feitelijke uitvoering is in handen van grafisch vormgever en social media coördinator Björn Bouwmeester. Beiden zijn positief over de resultaten van het online-beleid.

 

Lean Bouwen alleen is niet genoeg...

dinsdag, 17 december 2013
Geschreven door

Heembouw realiseert in Delft een nieuw onderzoekslaboratorium in opdracht van TNO. Dit project is mede dankzij de toepassing van BIM verworven, en wordt uitgevoerd in de vorm van een Engineer en Build opdracht. De voordelen van Lean Bouwen gaan verder dan alleen een snelle en betrouwbare planning. Door ook het ontwerp- en engineeringstraject Lean aan te pakken, wordt de kwaliteit van de aanbieding geoptimaliseerd. Daarom onze stelling: Lean Bouwen is ook Lean Ontwerpen en Engineeren.

N3O architecten is verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp in de vorm van een BIM model en Deerns voor het installatie technisch ontwerp in de vorm van een prestatiebestek. Heembouw heeft op basis van deze stukken in samenwerking met Habeon Architecten en installatiepartners Van Galen en Lomans het project verder geëngineerd en is inmiddels gestart met de bouw.

 

Eindelijk is het dan zover. Na de start met het ontwerp begin mei, hebben we dan nu, eind november het ontwerpcertificaat voor de Nieuwbouw Distributiecentrum DokVast Vossenberg West II te Tilburg. Een ontwerpcertificaat voor de BREEAM ambitie Outstanding, met een score van 87,13 %.

En nu gaan we snel op naar het oplevercertificaat, de eerste 30.000 m2 en het kantoordeel zijn namelijk al opgeleverd. De stellingen worden geplaatst, het kantoor is in gebruik en een deel van het distributiecentrum staat gevuld. Een mooi resultaat in een ultra kort tijdsbestek. De vraag bij dit soort projecten blijft altijd: waarom BREEAM? In de BouwProfs groep op LinkedIn is in juni een discussie gestart met de volgende stelling:
"Het aanvragen van een BREEAM certificaat en de daarvoor benodigde prestatieborging brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Natuurlijk wil iedereen een duurzaam gebouw, maar wegen de meerkosten op tegen de toegevoegde waarde van het certificaat? Of moeten we de klanten aanraden dat geld te stoppen in extra energiebesparende maatregelen?" De vraag is dus: is BREEAM meer dan een kostenpost?

 

Social Media begint met luisteren: maar hoe doe je dit?

donderdag, 14 november 2013
Geschreven door
Categorie Algemeen

Luisteren is belangrijk als je aan de slag gaat met social media. Als je weet wat er gezegd wordt kun je hier op inspelen en ook reageren. Een realtime dashboard helpt om te luisteren. Bij Heembouw werken we nu al weer bijna 3 jaar met een eigen ontwikkeld dashboard. We gebruiken hiervoor een selectie van een aantal gratis tools die ons meer dan voldoende inzicht geven en ons prima helpen met luisteren. Maar soms moet je kijken of er mogelijkheden zijn om nog beter te luisteren. Samen met E-mergo ontwikkelden we een eigen dashboard op basis van Qlikview.

 

Aan het Plein van de Verenigde Naties in Zoetermeer is Heembouw volop bezig met de renovatie van twee kantoorpanden. In totaal wordt hier 10.000 m2 kantoorruimte ingrijpend onder handen genomen, om uiteindelijk als één modern en aantrekkelijk kantoorpand door Dunea in gebruik te worden genomen.

De renovatie verloopt vlot, volgens planning en binnen budget. Iets wat bij een complexe renovatie als dit op zijn zachtst gezegd opmerkelijk is. Door verantwoordelijkheid te nemen voor uitvoering èn ontwerp, het project al virtueel te bouwen in BIM en te werken volgens de Lean-aanpak, maakt Heembouw dit waar.

Want als je vanaf het begin af aan een dergelijk traject anders insteekt dan gebruikelijk, is op tijd, binnen budget en volgens de afgesproken kwaliteit en zelfs meer, de standaard.

 

Bouwen is een proces van keuzes maken. Vooral in de 1e fase van het bouwproces moet de klant veel afwegingen maken en knopen doorhakken: "wat is de beste locatie; hoe kan ik in de nieuwbouw mijn productieproces zo optimaal mogelijk inrichten; hoeveel ruimte heb ik eigenlijk nodig; kan ik beter kopen of huren; wat voor type gebouw past bij mij..." En dan komt natuurlijk altijd de hamvraag: "Wat gaat zoiets me nu kosten?"

Allemaal essentiële vragen, die een goed, professioneel en volledig antwoord verdienen. Hiervoor hebben wij de afdeling planontwikkeling, die dagelijks bezig is met de klantvraag en de juiste invulling ervan. En om direct op de hamvraag van de kosten in te gaan: gebaseerd op onze ervaring als bedrijfsruimte bouwer (en als Heembouw hebben we er al honderden ontworpen en gebouwd) komen wij voor de kosten van een bedrijfspand uit op een gemiddeld bedrag tussen de € 250,- en € 350,- per vierkante meter.

 

Het continue verbeteren is 1 van de elementen van lean. In de cultuur en manier van werken van Heembouw is dit iets vanzelfsprekends. Door onze jarenlange ervaring met ruim 250 pull-planningen (met telkens kleine verbeterstappen) zagen we dat er met dit leaninstrument nog meer te bereiken is, dan al het geval is. Deze extra verdiepingsslag in het pull-plannen is inmiddels gereed en noemen deze geoptimaliseerde versie de pull-planning 2.0.

 
Pagina 1 van 4